De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verkiezingen in VS, de staat en de straat

Verkiezingen in VS, de staat en de straat

dinsdag 2 november 2010 23:11
Spread the love

Jawel, verkiezingen vandaag, heel de dag. Niet alleen voor het congres ver weg in DC, maar ook voor de gouverneur van de staat, voor ‘district supervisors’ hier in San Francisco. Er is zoveel modder heen en weer gevlogen in verhouding tot inhoudelijke of positieve boodschappen, dat het me verbaast dat er nog iemand wil gaan stemmen voor een van die kandidaten. Veel advertenties in de kranten en op TV gaan over hoe achterbaks en onbetrouwbaar de andere kandidaat is. En die advertenties komen van alle kanten, zoals in het spotje “Wil je echt Jerry Brown als gouverneur?” met de politiemannen en –vrouwen?die zeggen: “Hij is tegen de doodstraf!”, “Hij heeft een wet voor de rechten van gevangenen goedgekeurd!” “Ts ts ts” (hoofdschuddend) etc.

Maar er wordt over een pak meer dan over kandidaten gestemd. Er zijn ook tal van wetsvoorstellen op staats- en stadsniveau waarover mensen hun stem kunnen uitbrengen. Op de achtergrond op de foto: mijn buurvrouw (neen, geen gewone) die gaat stemmen, terwijl ze nog last minute campagne voert voor voorstel 19, ook bekend als Prop 19, voor de legalisering van cannabis in California. En de ‘San Francisco Rising’ vrijwilligster op de voorgrond roept iedereen op om Ja te stemmen op voorstel N, dat de belastingen wil verhogen op de verkoop immobiliën die meer dan 5 miljoen dollar waard zijn.

Van de ene kant is dat zeer direct democratisch, maar toch maar tot op bepaalde hoogte. Zo is er Prop 23, dat de Global Warming Solutions wet van 2006 zou opschorten tot de werkloosheid gedaald is tot 5,5%. Vanuit welke hoek dat op het stembriefje is gepost, laat zich raden… (of neem een kijkje op www.ballotpedia.org)

take down
the paywall
steun ons nu!