De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Verhofstadt laat perfect zien wat er misgaat in Europa’
Europa, Nationalisme, Guy verhofstadt, François Mitterrand, Zomergasten -

‘Verhofstadt laat perfect zien wat er misgaat in Europa’

donderdag 1 september 2011 08:53
Spread the love

Voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt was zondagavond de invité van het Nederlandse tv-programma ‘Zomergasten’. Hij hekelde er het feit dat Europese politici niet langer bereid zijn op te komen voor het Europees ideaal. Hij citeerde daarbij François Mitterand, die in 1995 een opmerkelijke speech voor Europese eenheid gaf in het Europees Parlement. Mitterrand is een model voor de hedendaagse Europese politici, aldus Verhofstadt.

Vandaag is dat Europese idee in gevaar, schrijft Trouw:

‘En, terugkijkend, ziet je het verschil met vandaag. Het grote Europese idee, waarvan niet alleen Mitterrand getuigde, maar ook de Duitse bondskanselier Helmut Kohl en andere Europese leiders, wordt nauwelijks meer gehoord.

De leiders van vandaag aarzelen, ze calculeren, ze wegen hun nationaal belang tegen het Europese, en kijken met een angstige blik naar de opiniepeilingen.

Als de leiders het Europese ideaal niet uitdragen, kun je niet verwachten dat de burger er warm voor loopt. Met de historische beelden van Mitterrand heeft Verhofstadt perfect laten zien wat er misgaat in Europa, en in Nederland.’

Het fragment met Verhofstadt in Zomergasten is hier te bekijken.

http://programma.vpro.nl/zomergasten/archief/2011/Guy-Verhofstadt/Francois-Mitterand.html

http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/2875860/2011/08/30/Je-ziet-wat-er-misgaat-als-de-politiek-leiders-het-Europese-ideaal-niet-meer-koesteren.dhtml

http://www.youtube.com/watch?v=uQjcBV95izE&feature=player_embedded

Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!