De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verdwalen in verwachtingen

Verdwalen in verwachtingen

zondag 9 oktober 2016 18:15
Spread the love

Waarom slagen zo weinig mensen er vandaag de dag nog in hun hart te volgen? Horen we het niet meer?

Is het helemaal schor geschreeuwd en kan het alleen nog maar fluisteren, omdat mensen lang geleden gestopt zijn met luisteren?

Want boven alles is er het hoofd…

Maar weet je dan niet? Je hoofd is niet van jou.
Het is gemaakt van andermans verwachtingen, maatschappelijke normen en conventies, opgeklopte goals en opgelegde druk… en echo’s van “zouden moeten”. “Made by someone else”

Maar: in our head we trust!
Er vast van overtuigd dat het ons wel in de juiste richting zal sturen, terwijl we doldraaien en vastlopen in de spiralen van almaar groter uitdijende vraagtekens.
Denkend, hopend, vastklampend aan het “goed bezig zijn”, en intussen het vergeten en vervagen hoe het voelt om simpelweg gelukkig te zijn.

Misschien is daarom burn-out de ziekte van de tijd. De ultieme coalitie, het stilzwijgend pact tussen hoofd, hart en lijf.

Want ook het hoofd wordt moe van alle chaos, wordt misselijk van stuurloosheid en eeuwig schipperen en heeft genoeg van de stuurlui aan wal.
Dus het gezamenlijk besluit: de stekker er uit!
We halen alle brandstof uit het systeem, zodat het stopt met draaien. Werken deed het al lang niet meer, en slagen heeft het eigenlijk nooit gedaan.

En eens alle stof is gaan liggen op het uitgestorven lawaai, hoor je stilaan weer gefluister… Luister!

Want weet je niet: je pad ligt in je hart.

Geen bescherming, geen garanties, maar je richting is altijd daar. Soms glijd je weg of je botst tegen een muur, en dan schreeuw je en huil je van de pijn… Maar er is volle overgave.

Het is de enige manier om authentiek in het leven te staan. De enige manier om recht in je schoenen je eigen weg te gaan, want blaren krijg je zo wel al genoeg.

En er zijn geen zekerheden, behalve dat je jezelf dagelijks in de spiegel kan kijken, en weten en voelen: dit ben “ik”. En “ik” is goed.
En dat is genoeg.

take down
the paywall
steun ons nu!