Venezuela: Feest in de stad

Venezuela: Feest in de stad

woensdag 7 juli 2010 08:30

Caracas — Op maandag 5 juli viert Venezuela zijn onafhankelijkheid. We waren met enkele deelnemers bij de plechtigheden in Caracas. Venezuela riep in 1810 haar onafhankelijkheid uit, maar pas een jaar later werd die ondertekend. Daarom vieren de Venezolanen pas volgend jaar met toeters en bellen hun 200 jaar onafhankelijkheid.

In de voormiddag wandelden we door het stadscentrum. Het hele centrum kleurde rood, de kleur van de partij van Chavez. Nog nooit zoveel t-shirten, vlaggen en petjes met linkse slogans bij elkaar gezien.

Groepen uit de verschillende wijken van de stad en daarbuiten liepen samen en identificeerden zich aan de hand van t-shirten en vlaggen van de missiones (sociale programma’s) waar ze deel van uitmaakten. De missie “Robinson” is het alfabetiseringsproject, missie “Ribas” het programma voor secundair onderwijs, missie “Sucre” het opleidingsprogramma voor mensen die reeds werken. Daarnaast zijn er nog talrijke andere programma’s voor onder meer cultuur, vrouwen en veiligheid.

Even verder staan de internationale studenten geneeskunde. Ze zijn er via een sociaal programma van Chavez, dat studenten uit derdewereldlanden de kans geeft om gratis geneeskunde te studeren in Venezuela. Ik praatte met Palestijnse studenten, studenten uit de Sahara, uit Ghana, Haïti, Siera Leone en Nicaragua. Volgens de Haïtiaanse studenten zijn er zo’n 43 nationaliteiten in de universiteit. Ze begonnen twee maanden geleden en zullen zeven jaar in Venezuela studeren. Wie nog geen Spaans spreekt, krijgt eerst een intensieve taalcursus. Op de vraag aan de Palestijnse student waarom hij zich inschreef, antwoordt hij dat hij altijd al dokter wilde worden. Na zijn studies wil hij in Palestina werken om zijn volk gratis geneeskunde te bieden.

We ontmoeten onderweg Laio, iemand die we enkele dagen voordien in het centrum ontmoetten. Laio werkt in zijn vrije tijd bij de vrije radio ALBA. Omdat de plechtigheden pas rond één uur starten neemt hij ons mee naar zijn vrije radio. Er zijn in Caracas enkele honderden vrije radio’s. Vrije radio en televisie worden er enorm gestimuleerd om het volk te informeren en te betrekken.


 

Het is één uur en het plein aan het Pantheon ziet rood van het volk. Het is dringen aan de hekken om een glimp op te vangen van de parade van kadetten van de militaire school.

Even later verschijnt Chavez en het volk op het plein roept en zingt “Uh Ah Chavez no se va!” (Uh Ah Chavez gaat niet weg”. Chavez groet de kadetten en wuift naar het publiek dat nog uitzinniger wordt. Ook Correa, de president van Ecuador, woont de plechtigheid bij.

Overal in het centrum hangen affiches van Manuela Saez. Toen ik er later een Venezolaan over aansprak, vertelde die me haar verhaal.

Manuela Saez was een antikoloniale strijdster uit Ecuador die aan de zijde van Simon Bolivar heeft gestreden voor de onafhankelijkheid. Ze leidde tijdens de onafhankelijkheidsstrijd een eigen bataljon. Ze was niet enkel de medestrijdster van Simon Bolivar maar ook zijn minnares. Tijdens de vieringen werden symbolische resten van Manuela in een kist van Ecuador naar Venezuela gebracht, om naast de resten van Simon Bolivar begraven te worden.


We eindigen onze dag met enkele mensen op café, maar hun verhaal vertel ik later in een volgende blog. Het front van metroarbeiders van Caracas wilden alvast graag op foto.

Sinds dinsdag zijn we verdeeld in drie groepen. Een deel is naar het platteland om kennis te maken met de boerenbeweging.  Een groep is naar Sidor, een stadje waar heel wat industrie geconcentreerd is en waar een hevige arbeidersstrijd heeft plaatsgevonden. Zij gaan er kennismaken met de arbeidersbeweging. 

Onze groep bezoekt Catia TV in zone Catia, een van de grootste en meest activistische zones in het westen van Caracas. De zone omvat meer dan 300 wijken. Catia TV is een van de oudste en grootste onafhankelijke TV’s van Caracas die net als DeWereldMorgen met burgerjournalisten werkt. Ook daarover later meer….

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!