De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VDAB: samen sterk voor werkgever

VDAB: samen sterk voor werkgever

woensdag 27 maart 2019 09:57
Spread the love

Als werkzoekende kreeg ik vandaag deze mail gestuurd door VDAB. Nog maar eens eens goedbedoelde raad waarvan ze duidelijk de consequeties niet kennen.

Beste
Wist je dat je nieuwe werkgever een premie of RSZ-korting kan krijgen als hij je aanwerft?
Wanneer een werkgever een kortgeschoolde jongere, oudere of langdurig werkzoekende in dienst neemt die aan bepaalde voorwaarden voldoet, krijgt hij een financieel voordeel. Daarmee wil de overheid werkgevers stimuleren om werkzoekenden die moeilijker werk vinden, aan te werven.

Meer informatie over deze korting of premie, vind je op de website van VDAB: https://werkgevers.vdab.be/werkgevers/maatregelen.


Zet dit financieel voordeel voor de werkgever op je cv!Zelf krijg je geen financieel voordeel met deze korting of premie, maar voor de werkgever ben je wel goedkoper dan werkzoekenden die niet aan de voorwaarden voldoen. Vermeld daarom zeker op je cv of in het sollicitatiegesprek dat je hiervoor in aanmerking komt! VDAB heeft de nodige informatie al op jouw cv in “Mijn loopbaan” gezet. Je hoeft enkel nog aan te klikken dat het getoond mag worden aan werkgevers die in onze kandidatendatabank zoeken.” 
 

Ik ben ondertussen wel al een expert in het werkzoekend zijn, en ik heb reeds heel wat zien passeren, zowel werkend als werkzoekend. Toch is mijn standpunt over de zogenaamde tewerkstellingsmaatregelen nooit veranderd. Ik heb zelf immers aan de lijve mogen ondervinden hoe deze worden gebruikt en vooral misbruikt. En dit voornamelijk door de (overheids)diensten die ze zelf maar al te graag promoten. En nee, VDAB zelf is daarop ook geen uitzondering.

Maar al te vaak hoor en zie ik hoe mensen worden aangeworven in een job die niet samengaat met hun kwaliteiten enkel en alleen opdat de werkgever de premie zou kunnen opstrijken. Meestal gaat het dan ook om tijdelijke contracten, zodat ze dit systeem kunnen laten routeren op de kap van de werknemers.  

Ook is het zo dat vele gemeentes en stadsbesturen nog weigeren iemand aan te nemen die ouder is dan 25, enkel en alleen om hiervoor de premie op te strijken. Wie ouder is mag zelfs de toelating tot de selecties vergeten. Pure discriminatie. En ook hier vaak genoeg met uitzicht op tijdelijke contracten zodat men na 2 jaar de vacature opnieuw kan openstellen om zo opnieuw het premiegeld op te strijken.  

Zal ik dan maar op mijn CV zetten hoe jullie van de jobmarkt een mensenmarkt maken?  
 
 
Mvg

Saar

 

take down
the paywall
steun ons nu!