De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Varken vlees vreters

Varken vlees vreters

vrijdag 1 juli 2011 12:05
Spread the love

Antwerpen, hoe subtiel… Het Vlaams Belang en het stadsbestuur strijden om de trofee. Een verhaal over varken vlees en diefstal der bezittingen van een Afrikaanse vrouw. De Sinjoren feesten, de Zomer van Antwerpen gaat van start, de Sinksenfoor draait, Europese Jongerenhoofdstad…

‘Hier geen moskee !’

Donderdag 30 juni bezette extreem rechts het… dak van de vroegere GM-site aan de Noorderlaan. Het organiseerde er een Vlaamse vreetpartij met varkensvlees op een gebouw dat genoemd wordt als een mogelijke moskee.

Bij de helden die ‘onze identiteit’ verdedigden waren de nobele onbekende Vlaams Belang  parlementsleden Jan Penris, Wim Wienen, Pieter Huybrechts en Frank Creyelsman. Om de zichzelf zopas tot toekomstig VB-voorzitster uitgeroepen  ex-miss België , ‘blonde Bambi’ Anke Van dermeersch en haar lichtend voorbeeld Filip Dewinter niet te vergeten.

Een spandoek van zeventig meter lengte verklaarde het opzet : ‘Hier geen moskee !’. Dewinter : ‘ Het VB vindt het onaanvaardbaar dat het stadsbestuur blijft collaboreren met de islam en actief meewerkt aan de islamisering van Antwerpen’. Van collaboreren kent men bij het VB iets. Met de nazi’s, nu met extreem rechts in de Israëlische apartheid staat.

Volksraadpleging ?

Het VB ziet het groot, op weg naar een historische verkiezingsnederlaag volgend jaar oktober. Citaat : ‘Indien het stadsbestuur zijn plannen doorzet zal het Vlaams Belang niet aarzelen om in Antwerpen over te gaan tot de organisatie van een volksraadpleging over dit thema’.

Vooralsnog plooit het stadsbestuur niet. De Antwerpse schepen van Diversiteit Monica De Coninck (sp-a) zegt dat de stad de moslimgemeenschap inderdaad begeleidt in de zoektocht naar een vestigingsplaats voor een grote Moskee. Die moet een oplossing bieden voor tal van kleinere moskeeën in de stad, die vooral in verband met mobiliteit overlast veroorzaken. Wat van de leeg lopende katholieke kerken niet gezegd kan worden.

Gedumpt, bestolen

De stad Antwerpen zelf is evenmin vies van een naar racisme ruikende ingreep. Ze voert een volgehouden hetze tegen onder meer de Afrikaanse cafés in de omgeving van het De Coninckplein. Sinds enkele maanden is de groep ‘SOS 2060’ actief tegen die ‘maatregelen’ – zoals een verplicht sluitingsuur om 01.00u – die deze horeca tracht te wurgen. Deze cafés en hun klanten heten ‘imago verlagend’. (‘Broodroof ‘ – foto’s) (1)

De ‘opkuis’-tactiek van de overheid ‘loont’. Uitbaters zien hun inkomsten slinken en raken in de schulden. Kunnen hun huishuur niet meer betalen. Woensdag 29 juni was het raak. Alle verkoopbare goederen van de zaak Mayi Ya Sika in de Van Arteveldestraat, naast de Algemene Centrale van het ABVV, werden op last van een deurwaarder meegenomen. De rest werd brutaal op straat gedumpt en gedeeltelijk gestolen.

Zo gaat dit stadsbestuur om met kleine middenstanders die door UNIZO in de steek gelaten worden. Dit bedoelt schepen van Ruimtelijke Ordening en… Diamant, Van Campenhout (ex-VLD) wanneer hij zegt : ‘ Als we mensen naar de stad willen lokken, zullen er oplossingen gevonden moeten worden voor de betaalbaarheid. Via ons autonoom vastgoedbedrijf Vespa kopen we oude panden op in moeilijke buurten. Na renovatie gaan die opnieuw de markt op’.

Op het stort er mee

Betaalbaarheid ? Op ‘de markt’ ? De ‘vrije markt’, ja. Na ‘renovatie’ of afbraak, waarna onbetaalbare nieuwbouw alle huurprijzen opdrijft en de klus geklaard is : de minder rijken verdrijven. Georganiseerde sociale verdringing. Gedaan met de ‘moeilijke buurten’.

Daarvoor is ‘ons autonoom vastgoedbedrijf Vespa’ opgericht. De Afrikaanse uitbaatster van Mayi Ya Sika staat op straat nadat haar inboedel geroofd werd. Het beleid van burgemeester Patrick Janssens (sp-a) kan zich meten aan de varken vlees vreters van het VB.

De brutaliteit van dat beleid stijgt evenredig aan de grofheid van extreem rechts. Waarvan het de kiezers wil binnenhalen. Vlotjes worden humane en zelfs wettelijke normen en waarden overboord gezet. Bij de gewelddadige uitdrijving van een tiental krakers van de Rijkswachtkazerne door meer dan 150 flikken begin dit jaar, verdwenen al hun bezittingen op het stort. Na de goederen de mensen op datzelfde stort ? (‘ Rijkswachtkazerne ‘) (2)

Gore grap

De eigendommen van de Afrikaans café uitbaatster gingen dezelfde weg. Nochtans is bij huis uitdrijving de gemeente verplicht de inboedel te stockeren zodat de mensen de kans krijgen, na vereffening van hun schulden bij de deurwaarder, hun goederen terug te halen. De wet stelt dat de gemeente de goederen in afwachting moet bewaren als een goede huisvader. Dat lapt het bestuur van Antwerpen aan haar laars. De slogan ‘ ‘t Stad is van iedereen ‘, werd een gore grap.

Het Vlaams Belang is een politiek van spanning aan het creëren. Een typische fascistische tactiek. Ze reikhalst naar de ‘jaren van lood’, die Italië in de zeventiger jaren in hun greep hadden, met provocaties van extreem rechts en veiligheid diensten.

De partij kalft zienderogen af, met de hete adem van de ‘splitsers’ van het NV-A in de nek. Een kat in nood maakt rare sprongen en wordt gevaarlijk. Ook wanneer ze varken vlees vreet.

1 – ‘Broodroof’ – foto’s. www.dewereldmorgen.be/foto/2011/05/10/broodroof-wij-zijn-ook-van

2 –  ‘Rijkswachtkazerne’.  www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/01/19/was-zoveel-machtsvertoon-tegen-enkele-krakers-echt-nodig

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!