De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vandaag laat de krijgsgeschiedenis ons toe beter te beseffen wie wij zijn, wat wij bezitten

donderdag 16 december 2021 18:05
Spread the love
Vandaag om zes uur in de morgen ging het zogenaamde Ardennenoffensief loos van de Wehrmacht onder Hitler in 1944… Artillerie braakte een bommenregen, en spoedig denderden Kaizerpanzers en rupsvoertuigen, veldgeschut en motoren door de dorpen en langs de wegen in het zuiden van ons land. Geallieerde soldaten maar ook Belgische burgers werden in de daaropvolgende weken geregeld door de wreed optredende troepen over de kling gejaagd, ook buiten het strijdtoneel.
 
(Krijgs)geschiedenis bestuderen en kennen, het blijft nodig om onze positie adequaat te bepalen en ons op een precieze manier bewust te worden van onze identiteit, van wie wij zijn.
Wij hebben het vandaag de dag, ondanks de last veroorzaakt door covid19, stikstof in de aarde, een rist giftige gassen in de stadslucht, duur geworden energie, veel werkonbekwame medemensen, en de dreiging van een brute klimaatsverandering, misschien toch relatief goed.
 
>>>—————>      Dit bericht bedacht werd, geschreven en gepubliceerd te Leuven. Een locatie die ligt op zowat 40 kilometer boven Hotton en La Gleize, waar de meest Noordelijke speerpunten gestopt werden van dit bloedige offensief, de laatste gok van Hitler. Het werd uitgevoerd en uitgevochten tussen 16 december en midden januari 1945.
Dankzij het verzet van de Weerstand, van tienduizenden soldaten en een handvol bekwame en onverschrokken generaals, inclusief hun hebbelijkheden, leven wij nu in een Rechtsstaat. Waar de wetten met democratische controle worden gestemd, en op de naleving ervan zonder tirannie wordt toegekeken. Waar wij in volle vrijheid kunnen en mogen nadenken en spreken, en meestal ook kunnen schrijven. Waar er geen kans is dat wij door wrede geheime politie diep in de nacht van ons bed worden gelicht om allerlei “redenen”…
Vrijheid en Veiligheid het is iets dat je in de diepte moet begrijpen.
Soms ben je niet bewust van de grootste schatten die je bezit.

Bastogne War Memorial

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!