De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Van kwaad naar erger in Bangkok
Thailand -

Van kwaad naar erger in Bangkok

zondag 16 mei 2010 20:00
Spread the love

26 doden is ondertussen de trieste balans van de gevechten tussen de roodhemden en het Thaise leger in Bangkok. Al sinds begin april verzet de politieke drukkingsgroep zich tegen de huidige regering People’s Alliance for Democracy (PAD) met aan het hoofd de eerste minister Abhisit Vejjajiva.

Die laatste antwoord met een ‘njet’ op de vraag van de roodhemden om de Verenigde Naties toe te laten en mee te onderhandelen over een mogelijke oplossing voor het bloedvergieten in de Thaise hoofdstad. De premier laat via een woordvoerder weten dat geen enkel land de VN toelaat tussenbeide te komen in een binnenlandse aangelegenheid. Het merendeel van de bevolking zegt het vertrouwen in Vejjajiva en de regering op en wil nieuwe verkiezingen.

De no-go schietzone ‘Ratchaprarop’ is het financiële en zakelijke centrum van Thailand en is nu afgesloten door de regeringstroepen met prikkeldraad en waarschuwingsborden. Als de betogers zich morgen niet uit het gebied hebben teruggetrokken heeft het leger de machtiging om te schieten op iedereen die zich in een straal van 30 meter bevindt van de militairen.

Ondertussen blijvende meeste ambassades dicht, waaronder ook die van België. Scholen en universiteiten houden hun deuren gesloten omdat het te gevaarlijk zou zijn voor de jongeren uit Bangkok. Ook roept het ministerie van Buitenlandse Zaken op om niet af te reizen naar de hoofdstad. Reizen naar toeristische eilanden zoals Phuket, Ko Samui of badplaats Pattaya zou weinig risico met zich meebrengen. Zowel Best Tours als Thomas Cook, die beide groepsreizen in Thailand organiseren, hebben vandaag besloten om hun reizigers alternatieven aan te bieden.

take down
the paywall
steun ons nu!