De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Van je vrienden moet je het hebben …

Van je vrienden moet je het hebben …

zaterdag 4 juni 2011 18:07
Spread the love

‘Maurice, we hadden Fortis kunnen nationaliseren!’

Danny Carleer

Ik vraag me al en tijdje af hoe het gaat met Maurice Lippens. Gelukkig liet De Morgen hem aan het woord in de weekendeditie. ‘Hebzucht is een verschrikkelijke ziekte’, stelt de ex-Fortis topman breed lachend naast zijn vleugelpiano. ‘Ik speel zelf boogie op de piano’, zegt hij ook. Hugo Camps:‘Het uitzicht van zijn villa is overweldigend – je kunt tot ver in de polders zien. Een bucolische oase’.

Maurice en ik zijn ooit collega’s geweest, maar we hebben wellicht niet altijd even hard gewerkt. In tegenstelling tot Camps heb ik er nooit een herderlijk figuur in gezien – en een boogie-man ook al niet. Ik had ook geen zin om van ’s morgens 5u tot middernacht met de bank bezig te zijn; zeker niet na de privatisering van de ASLK. Wij waren op andere niveaus actief ook. Als de doelstellingen maar gehaald werden. Misschien zagen we mekaar te weinig in de bank. Ik probeerde hem tijdens de Fortis-ondergang te contacteren via facebook. Ik heb Maurice toen gevonden, maar kreeg jammer genoeg de volgende reactie:

Facebook – Maurice Lippens – Vrienden

Toon: Onlangs bijgewerkt – Iedereen weergeven: Maurice heeft geen vrienden

Er zitten nog steeds 2 andere Maurice Lippensen op facebook. Met Fortis-foto’s en al. Eéntje uit Knokke, geboren op 7 mei 1943. Maar toch zijn het wellicht grapjassen want o.a. Hilaire Baconfoy, Gilbert Mittler en Vincent Van Quickenborne zijn fb-vrienden van hem. Balthazar Boma heeft Maurice ondertussen ontvriend. Ik kwam amper bij van ’t lachen toen ik dat allemaal zag. Mijn excuses daarvoor Hilaire, Gilbert en Balthazar. Die Van Quickenborne kan ik moeilijk au sérieu nemen.

De echte Maurice Lippens heeft dus blijkbaar geen vrienden. Facebook zou misschien beter schrijven: ‘Maurice heeft geen vrienden meer’. Vroeger had het nu verpletterde boegbeeld veel vrienden, maar je weet hoe dat gaat. Die lieten hem dus vallen. Het Laatste Nieuws schreef ooit dat zelfs dat de zoon van Vanden Boeynants Maurice niet meer zag staan. Die beenhouwersgast woont ook in Knokke.

Helemaal geen vrienden: dat verdient toch niemand? Ik vind dat spijtig. ‘Mensen kwamen me zelfs op straat een hand geven’, verweert Maurice zich in DM en in de viswinkel laat men hem met rust. Maar wat moet je daarvan allemaal geloven? Je hoort of ziet Maurice niet meer. Misschien durft hij niet veel buiten komen. Zelfs oproepingen van rechtbanken legt hij naast zich neer. Af en toe eens in Namibië naar de stilte gaan luisteren, dat wel. Nog altijd schrik van boze aandeelhouders … of van Suleiman Kerimov? Het zou me toch een beetje verwonderen, want de Lippensen zijn van geen kleintje vervaard. In Knokke-Heist weten ze dat wel. Daar gaan ze zelfs op zoek naar DNA-materiaal in de hondenpoep. Voor een DNA-databank vinden ze er zeker genoeg aandeelhouders – ook nu nog.

Maar Maurice gaat geen pintjes drinken in de kroegen langs het Albertstrand. Hij zou daar ook schrijvers van lezersbrieven aan Het Laatste Nieuws tegen het lijf kunnen lopen. Daar zit echt vanalles tussen. Sommigen zijn in staat om je voor een niemendal met de pen de kop in te slaan – of met een frigobox natuurlijk.

Begin 2008 was Maurice er achter gekomen dat Russische maffiosi inkopen deden bij Fortis. Hij wist niet precies hoeveel aandelen ze al vergaard hadden, maar het moet een hele stapel zijn geweest. Hij was daar niet zo voor, deelde hij toen mee in de kranten van de Corelio groep. Hij zal niet geweten hebben wat hem toen boven het hoofd hing. Die stomme meltdown verbrodde het feest. Misschien had Maurice inderdaad beter aandelen aan het ACW en aan de Gemeentelijke Holding verkocht. Dan zou hij nu niet moeten afgeven op Strauss-Kahn, Yves Leterme en op Wouter Bos.

Ik denk dat Maurice zich ook miskeken heeft op Leterme, nochtans een gouwgenoot. Ik moet die Leterme ook niet. Ik heb lang gedacht dat Tindemans de grootste oen was die het hier ooit tot premier kon brengen, maar ik heb mijn mening al een tijdje bijgesteld. En nu staat De Wever nog in de rij …

Leterme zal Lippens toen wel zien komen hebben. Leterme is natuurlijk een lepe tsjeef. Tijdens de jaren negentig had de rooms-rode regering het nochtans voor Fortis opgenomen, toen dat een financieel imperium wou uitbouwen. Voor een habbekrats heeft Fortis toen de ASLK mogen binnenrijven. Ook Frank Vandenbroucke, de toenmalige voorzitter van de SP.a, vond dat fijn zo. Die verbrandde daar zelfs socialistische principes voor. Er werd in die dagen nogal wat af geprivatiseerd. Ook Frankie moet niet denken, dat ik hem dat ooit vergeef. Hij zal dat wel weten; van hem verwacht ik geen vriendschapsverzoek op facebook.

Maurice kreeg in de herfst van 2008 de ezelsstamp en hij kan dat nu allemaal relativeren, zegt hij in De Morgen. Dubbel jammer dat ik hem niet eerder kon contacteren. Allicht had ik hem kunnen verwittigen. Leterme en Reynders vertrouw ik voor geen haar. Ik zou hem gewaarschuwd hebben voor die gasten. Miljaar, we hadden Fortis samen kunnen nationaliseren! Dat was voor iedereen toch véél beter geweest?

www.openbarebank.be

take down
the paywall
steun ons nu!