De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“VAN DE ZWEMLES, DAAR KRIJG IK HET SCHIJT VAN!” Zwemles brossen ondermijnt de République française!

“VAN DE ZWEMLES, DAAR KRIJG IK HET SCHIJT VAN!” Zwemles brossen ondermijnt de République française!

maandag 15 februari 2021 06:58
Spread the love

“La piscine me fait chier!”

De Franse regering is “vastbesloten het respect voor de waarden van de Republiek te versterken”, zo begint een parmantige persmededeling van 11 februari 2021. Hoe dan wel? De Minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer,  en de onderminister van Burgerschap, Marlène Schiappa,  starten een onderzoek naar de aflevering van valse medische certificaten voor chloorallergie, waarmee (vooral) meisjes de zwemlessen van de school ontwijken. Het aantal dergelijke attesten voor vrijstelling zou de voorbije jaren gestegen zijn.

 

Wat is het probleem? “De school hoort geen terrein te zijn dat geschikt is voor ‘religieus separatisme’, namelijk als een handeling of een gedrag als gevolg heeft dat een activiteit geweigerd wordt, of er een particuliere eis gesteld wordt, of het onderwijs gecontesteerd wordt in naam van religieuze overtuigingen.”

 

Niet gaan zwemmen zou een vorm van religieus gemotiveerd “séparatisme” zijn?  De reacties op Twitter bij deze regeringsplannen om medische excuses voor het vermijden van de zwemles tegen te gaan, spreken een heel andere taal. Een bloemlezing:

 

 1. “Voor mij was (het probleem) het verplicht zijn de acne te laten zien die mijn rug bedekte en mijn schouders en mijn borst. Ik heb uiteindelijk een vrijstelling van zwemmen gevraagd aan onze huisarts, die dat meteen aanvaardde. Ik barstte in tranen uit zodra het onderwerp ter sprake kwam in zijn kabinet.”
 2. “Om je om te kleden waren er collectieve kleedkamers en ik voelde me ongemakkelijk in mijn lijf, dus kleedde ik me om met een handdoek om me heen gewikkeld. Op een dag vond een meisje het leuk de handdoek weg te trekken en ik stond daar opeens helemaal naakt…”
 3. “Als adolescente droeg ik wijde kleren omdat ik een scoliose heb die niemand ooit opgemerkt had, tot op de dag van de verplichte zwemles. Resultaat? Ze begonnen mij ‘het monster’ te noemen. Na de eerste zwemles heb ik altijd gebrost.”
 4. “Ik was elf jaar oud en ik werd gedwongen een tampon te gebruiken, anders mocht ik niet mee zwemmen. Ik zou blij geweest zijn met zo’n certificaat. Er was helemaal geen gesprek over regels, over je lichaam aanvaarden in het zwembad, dat was allemaal geen excuus voor de leerkrachten.”
 5. “Bij mij was het hetzelfde: ik heb me ook aan het zwemmen onttrokken zoals een groot meisje, als ik mijn maandstonden had. Geen zin om elke maand naar de dokter te gaan om uit te leggen dat ik mijn regels had en dat ik geen tampons wilde gebruiken als hygiënische bescherming.”
 6. “Ik heb leren zwemmen toen ik drie was, ik was zwemkampioene van de Rhônestreek toen ik dertien was, ik trainde drie tot vier keer per week in een club, maar op het college weigerde ik naar het zwembad te gaan met mijn klas omdat ik lastig gevallen was in de vestiaire, door jongens van het laatste jaar die achtergebleven waren.” #MeTooPiscine?
 7. “Ik herinner me dat ik vreselijk bang was om ernaar toe te gaan, vooral omdat ik heel behaard was en ik daar een zwaar complex over had (ik was 12-13 jaar oud); dus schoor ik me en kwetste me daarbij en zat ik vol schrammen onder mijn oksels en op mijn benen die brandende pijn veroorzaakten en bloedden… het was verschrikkelijk.”
 8. “In de zesde klas was het zwemmen voor mij heel angstaanjagend. Schrik voor de plagerijen van de andere leerlingen en vooral gegeneerd omdat ik me moest omkleden voor de ogen van de meisjes van mijn klas, in een grote zaal op de eerste verdieping van het zwembad, zoals al mijn vriendinnen.”
 9. “Ik herinner me het zesde leerjaar, met die jongens op de rand van het zwembad, die me uitlachten met de juf erbij, die niets deed om mij te verdedigen: ‘waarvoor dient dat bovenstukje van je badpak?’ Ik had nog geen begin van borsten, niets. Ik was elf. De jongens ook elf. Van toen af heb ik alles gedaan om de zwemles te brossen.”
 10. “Ik zou er nog aan willen toevoegen dat ik het zwemmen gebrost heb omwille van het bekeken worden in het algemeen, niet alleen omwille van de blik van de jongens, die, wat mij betreft, lang niet zo kwaadaardig is als die van de meisjes…”
 11. “Ik heb ook de zwemlessen gebrost want ik was een dikke jongen en de enige die niet kon zwemmen… Had ik me moeten laten uitlachen? Nee, bedankt, ik heb gekozen voor een medisch certificaat!”
 12. “Gemiddeld zijn er drie kinderen per klas die seksueel misbruikt zijn in het kader van incest. Hun relatie tot hun lichaam is heel moeilijk. En ze moeten zich naakt tonen, de onvriendelijke commentaren van hun vrienden over hun toch al geschonden lichaam ondergaan. En erger. (…)”
 13. “De schaamte om een badpak aan te trekken, ik krabde mij tot bloedens toe om dan naar de dokter te gaan en hem te doen geloven dat ik eczema had zodat hij me een certificaat zou maken. De stress voor ik naar hem toe ging. En dat heeft helemaal niks met godsdienst te maken.”
 14. “Ik had mijn maandstonden en gebruikte in die tijd nog geen tampon. Ik was gecomplexeerd omdat ik een broodplank was en nog geen begin van borsten had. Ik ben atheïste. Ophouden met overal de islam te zien!”

Veel verontwaardiging en hoongelach over de beide ministers op Twitter: is dit het grote probleem dat nu moet worden aangepakt? Een terechte opmerking, denk ik, en wat een fanatisme, lompheid en ongeïnformeerdheid van de beide regeerders…

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!