De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vamba Sherif brengt met ‘Ongekende Liefde’ het verhaal van zijn jeugd

dinsdag 4 mei 2021 19:00
Spread the love

‘Ongekende Liefde’ is het boek van Vamba Sherif dat uitkwam bij ‘De Geus’ in april 2021. Het brengt het migratieverhaal van Vamba Sherif dat hij schrijft voor zijn tienjarige dochter. Sherif is zeker niet aan zijn proefstuk toe, het is zijn zesde boek. ‘Ongekende liefde’ brengt niet alleen een migratieverhaal, maar het is meer dan ooit een analyse van de landen waar Sherif verblijft.

Vamba Sherif (Liberia, 1973) woont sinds 1993 in Nederland. Hij is schrijver en journalist. Zijn debuutroman Het land van de vaders (1999) is deels gebaseerd op de verhalen van zijn grootmoeder en gaat over de clash tussen uit de VS teruggekeerde slaven en andere Liberianen. Daarna volgden vier romans. Zijn werk is in verschillende talen verschenen. Met Ebissé Rouw stelde hij de verhalenbundel Zwart (2018) samen, met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

Uitgeverij De Geus (opgericht door Eric Visser) is al sinds 1983 één van de vooraanstaande en spraakmakende literaire uitgeverijen in Nederland. Tot het fonds behoren naast Nederlandse en vertaalde literatuur ook non-fictie en spanning.

Vamba komt uit Liberia, zijn vader sterft snel na zijn geboorte. Hij wordt door zijn moeder, oma en tante opgevoed. Hij is een begeesterde intellectueel en dit brengt hem in de problemen met de normen van zijn familie. Hij experimenteert met de oude sjamanistische culturen of breekt in de geheime bibliotheek van de vader en opa binnen om te kunnen lezen.

Toch krijgt hij altijd steun in zijn familie. Een broer in Koeweit lost de familieproblemen op door hem in Koeweit te laten studeren daar kan hij zich voorbereiden op zijn studies geneeskunde in Amerika.

De zaken lopen anders. Na verloop van tijd valt Irak binnen in Koeweit en hij vlucht naar Jordanië in een bus, waar hij aankomt in een vluchtelingenkamp. Het lijkt een hopeloze situatie, maar door volharding van zijn broer geraken ze eruit.

Door een oorlog in Liberia op dat moment kan hij niet terug naar zijn thuis, dus vertrekt hij naar Nederland, daarvoor verscheurt hij zijn paspoort in het toilet van het vliegtuig en komt hij in een asielcentrum toe.

Het boek leest vlot, het is toch moeilijk om in het verhaal te komen. De schrijver gebruikt lange zinnen, zonder dat je draad kwijt geraakt. Er zit een goede spanningsboog in het boek.

Sherif is een erudiet persoon, dus hij citeert de boeken die hij las en schreef in zijn boek. Dat maakt het extra interessant. Er zit ook een beetje Standaard Arabisch in de tekst, dat is een extra sfeerschepper.

Er zijn ook stukjes tekst die aan zijn dochter zijn gericht. Dit is een typische verandering van perspectief die wel vaker wordt gebruikt in de migrantenliteratuur.

De twee hoofdplaatsen waar het verhaal zich buiten Nederland afspeelt zijn Koeweit en Liberia. Deze worden uitgebreid beschreven, en dat maakt het interessant om de lokale cultuur en manier van leven te leren kennen.

 

Auteur: Vamba Sherif, Uitgeverij: De Geus, NUR: 320, E-book, Prijs: € 11,99 Paperback ISBN: 9789044544022, Prijs: € 20,00, Publicatiedatum: 20-04-2021

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!