De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vakbonden Canon Belgium dienen stakingsaanzegging in

Vakbonden Canon Belgium dienen stakingsaanzegging in

woensdag 11 december 2019 18:35
Spread the love

Vakbonden Canon Belgium dienen na mislukking verzoeningsvergadering stakingsaanzegging in

De vakbonden bij Canon Belgium in Diegem (Machelen) hebben woensdag na het mislukken van een verzoeningsvergadering een stakingsaanzegging ingediend die over 14 dagen verstrijkt. “Zonder akkoord voor de kerstperiode volgen er syndicale acties”, aldus de drie vakbonden in een mededeling.

Canon Belgium verkoopt en onderhoudt ondermeer printers en aanverwanten en stelt thans 585 personen te werk. “Het afgelopen jaar zijn gefaseerd in totaal circa 60 personeelsleden aan de deur gezet. Momenteel wil men er weer 17 kwijt. Omdat men steeds onder de drempel voor toepassing van de wet-Renault blijft worden er ‘à la tête du client’ regelingen uitgedokterd. Wij eisen een kaderakkoord zodat iedereen op dezelfde manier behandeld wordt”, aldus vakbondsman Jan Meeuwens (BBTK).

Daarnaast is er het aanslepend probleem van de harmonisatie van de personeelsstatuten na de fusie van Canon met Océ in 2014. “Het personeel is het kotsbeu dat ze samen moeten werken met collega’s wiens verloning en vergoeding danig verschillen met die van hun. De directie wil echter nog altijd niet ernstig werk maken van een gelijkschakeling van die statuten”, aldus Meeuwens.

Na afloop van de verzoeningsvergadering woensdag op het minister van Tewerkstelling die op niets uitdraaide besliste de werknemers tijdens een personeelsvergadering met een overgrote meerderheid om een stakingsaanzegging in te dienen. Meeuwens hoopt dat er de komende twee weken een akkoord kan worden onderhandeld. Anders volgen er ongetwijfeld acties. Na de vorige personeelsvergadering op 27 november was er reeds een korte werkonderbreking.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!