De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vacature: een stem voor de ongevaccineerden

Vacature: een stem voor de ongevaccineerden

woensdag 2 juni 2021 17:37
Spread the love
Je hebt belangengroepen voor zowat alles en iedereen, van de huurdersbond of de fietsbond tot de ALS Liga of het Algemeen Boeren Syndicaat, je hebt Treintrambus en de Vlaamse Autombilistenbond, je hebt het Expertisecentrum Dementie en de Diabetes Liga, je hebt Wel Jong Niet Hetero vzw en de Gezinsbond. Enkel voor heteroseksuele mannen heb je geen belangengroep zo lijkt het wel en… voor mensen die geen covid vaccin wensen.
De vaccinweigeraars hebben nochtans nood aan een ernstige vertegenwoordiging in het publieke debat zo blijkt aan tal van factoren. De m/v/x dient gematigd en verzoenend te zijn. Dus mensen uit Artsenvoorvrijheid of Viruswaanzin zijn bij voorbaat al niet weerhouden.  De media zou er sowieso goed aan doen om in het covid debat verbindende figuren meer aan het woord te laten zoals filosoof Ignaas Devisch of epidemioloog Luc Bonneux. Want het gevaar bestaat dat als er een nieuwe golf zou uitbreken, de polarisering verder toeneemt. Volgens de ene zal het de schuld zijn van de ongevaccineerden, volgens de ander is het net een gevolg van de massavaccinatie. Beide groepen met een eigen theorie en met wetenschappers die deze theorie verdedigen hebben dan hun waarheid. Dit in combinatie met de frustratie van het maar niet onder controle krijgen van het virus en de angst om ziek te worden kan een gevaar vormen voor de samenhang van de maatschappij. Er dreigt haat te ontstaan naar de ongevaccineerden toe als oorzaak van alle ellende.  We hebben in de geschiedenis gezien wat dat kan veroorzaken. Zo ver hoeft het niet te komen maar ik had van een figuur als Frank Vandenbroucke een meer verbindende toon verwacht. Links heeft zo de mond vol over het niet discrimineren. Over diversiteit en de rijkdom daarvan. Het is dan ook pijnlijk dat links zich stilhoudt of zelfs meegaat op het pad richting discriminatie van niet gevaccineerde mensen.
Het vaccin is toch niet verplicht dus wat is eigenlijk het probleem? Misschien een terechte vraag. Voorlopig is het vaccin niet verplicht omdat het tot 2023 in testfase drie zit nadat het via noodprocedure is goedgekeurd. Volgens de Code van Neurenberg is het verboden mensen te verplichten deel te nemen aan een medisch experiment. Toch zien we in de toon die minister Vandenbroucke aanslaat ‘ze (de vaccin weigeraars) betalen de volle pot als ze op reis willen’ dat er een bepaalde sfeer hangt naar de vaccinweigeraars toe. Dat is gevaarlijk beste minister, moest het virus weer oplaaien. De sfeer is onderhuids al gespannen genoeg. Ook het vaccin passpoort opent de weg naar een meer totalitaire staat waar het principe van onschuld tot het tegendeel bewezen is, wordt omgedraaid. Je bent schuldig (besmet met coivd) tenzij je het tegendeel bewijst. Is dat niet in strijd met de grondwet? Een ommekeer in de mensenrechten. Amnesty? De Liga Voor Mensenrechten? Het blijft stil.  We kijken de kat uit de boom in de hoop dat het snel voorbij is. Dat is dus niet het geval moeten we ondertussen concluderen. Drie weken lockdown werden nog even volhouden, en nog even, en jullie houden je niet voldoende aan de maatregelen en mondmaskerplicht en dan volhouden tot er een vaccin is en 70% vaccineren, 80% vaccineren, 90% vaccineren, vaccin passpoort, mondmaskerplicht voor kinderen, een derde vaccin, varianten en… Waar gaan we heen? Is er iemand die de weg weet? Daar lijkt het niet op. De mens gelooft anno tweede decennia van de 21ste eeuw zo in de maakbaarheid, in het beheersen van de natuur dat we vergeten zijn dat we zelf een deel van de natuur zijn. Zo behoort vaccineren tot het geloof van deze tijd. En ongelovigen daar houden we niet van.
Bij deze dus een oproep voor een m/v/x die het opneemt voor de ongevaccineerde medemens, de ongelovigen, de heidenen van de 21ste eeuw. Zij wonen hier, zij betalen hier belastingen, zij maken deel uit van de gemeenschap, zij zijn welkom. Mensen die zich niet wensen vaccineren zijn erg divers. Zo komen ze bijvoorbeeld zowel uit het electoraat van het Vlaams Belang als uit dat van Groen. Sommige mensen doen het uit religieuze/spirituele overwegingen want God/Allah/Moeder Natuur heeft me geschapen om op deze planeet te leven dus vaccins zijn niet nodig is hun filosofie. Sommige mensen denken dat vaccins hun immuunsysteem verzwakt, andere dat het niet werkt omdat er toch mutaties komen. Nog anderen hebben een wantrouwen jegens de farmaceutische industrie of jegens de overheid. Er zijn mensen die gewoon hun buikgevoel volgen dat zegt dat ze geen vaccin hoeven. Het vaccin weigeren kan ook een vorm van protest zijn omdat men de maatregelen buitenproportioneel vond of omdat men meer schrik heeft van de neveneffecten van het vaccin dan van covid zelf. Er zijn mensen die slechte ervaringen hebben met eerder vaccinaties (elk lichaam is anders), en er zijn mensen met een prikfobie. Er zijn ook mensen die de overheid moeilijk kan bereiken zoals mensen met een psychische aandoening of alcohol en drug verslaafden.

 

Gaan we al deze mensen discrimineren, minister Vandenbroucke? Gaan we hen de schuld geven moest het virus weer oplaaien, experten? Ik mag hopen van niet. We zijn een ploeg van 11 miljoen Belgen… in al haar diversiteit.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!