De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Studenten, Universiteit gent, Klimaatactie, 10:10 -

Universiteit Gent is eerste Belgische 10:10 Universiteit

zondag 10 oktober 2010 13:17
Spread the love

(10/10/10) In 2009 is een wereldwijde campagne gestart die het grote publiek aanspoort om hun CO2-uitstoot in één jaar met 10% te verminderen: 10:10. De UGent sluit zich als eerste Belgische universiteit aan bij de campagne en haalt vanaf 10 oktober alles uit de kast om de uitstoot naar beneden te halen.

Low carbon future

Iedereen, van kind tot multinational, kan zich bij de 10:10-campagne aansluiten en engageert zich daarbij om in één jaar tijd zijn CO2-emissie met 10% te verlagen. De campagne wordt hevig gevoerd in andere landen en tot nu toe zijn al bijna 2000 scholen en universiteiten aangesloten. Maar in België blijft het stil…
De UGent wil hier iets aan doen. Universiteiten kunnen en moeten het voortouw nemen in de zoektocht naar innovatieve ideeën over duurzaamheid en in het verwezenlijken van manier van leven die de aarde niet uitput. De UGent wil aan burgers en politici laten zien dat zij klaar is voor de overgang naar een low carbon future.

10/10: Global day of doing

Daarom sluit de Universiteit Gent zich als eerste Belgische universiteit aan bij de 10:10-campagne. De campagne wordt gelanceerd op 10-10-10 en vanaf die dag haalt de universiteit alles uit de kast om een zo groot mogelijke emissie-reductie te realiseren.
Tien oktober is ook dé globale actiedag van de 10:10 campagne. Die dag vinden talloze klimaatactiviteiten plaats (www.350.org).

Klimaatweek van 11 tot 15 oktober

De campagne wordt volledig georganiseerd door studenten, met steun van de afdeling Milieu van de UGent en Ecocampus, een milieuzorgproject van de Vlaamse overheid op maat van het hoger onderwijs. Van 11 tot 15 oktober is er een klimaatweek met allerlei activiteiten; de klimaatfilm Home wordt vertoond, Steven Vromman komt de Low Impact Show doen, Wim De Ceukelaire komt praten over de link tussen klimaatsverandering en gezondheid en op alle fuiven wordt die week gratis kraantjeswater geserveerd in plaats van flessenwater.

Rector sponsort low impactfuif

Vanaf 11 oktober kunnen studenten individueel aansluiten bij de campagne en zelf kiezen op welke manier ze hun persoonlijke CO2-uitstoot met 10% doen dalen. De initiatiefnemers willen aan het eind van het semester minstens 10% van de studenten overtuigen om deel te nemen. Rector Paul Van Cauwenberge geeft hen alvast een duwtje in de rug met de belofte een low impactfuif te sponsoren als dat doel gehaald wordt.

Ecotips op studentenmaat

Na de klimaatweek zoomen de studenten aan de hand van themaweken in op 10 ecologische tips op studentenmaat. Volgende topics zullen aan bod komen: transport, water, sorteren, papier, green parties, kringloopunief, voedsel, sporten, reizen en verwarming.

Student tipt unief

Tot slot formuleren de studenten tips over hoe de UGent haar CO2-emissie kan reduceren. De studenten zullen energie-audits uitvoeren en zoeken naar innovatieve ideeën om tot een duurzame Universiteit te komen. Met een wedstrijd worden de beste tips beloond.

Programma klimaatweek

•    Maandag: klimaatfilm “Home” van Yann Arthus-Bertrand
De alombekende luchtfotograaf verfilmde deze adembenemende documentaire over de impact van de mens op biodiversiteit en klimaat. Een zeer mooie maar tevens verontrustende film om het bewustzijn van ons allen wakker te schudden. Of zoals de cineast het zelf zegt: “Het is te laat om pessimist te zijn. Het is tijd om te handelen.”
Op 11 oktober vanaf 20u in het Palmarium (aan Plantentuin) Ledeganckstraat, 9000 Gent.

•    Dinsdag: Low Impact Show
Low Impact Man Steven Vromman haalt zijn beste staaltje eco-comedy boven.
Op 12 oktober vanaf 20u in de trappenhal van het Ufo, Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent.

•    Woensdag: lezing Klimaatsverandering en Gezondheid
Wim De Ceukelaire van Intal (International Action for Liberation) komt vertellen over de gezondheidseffecten van klimaatsverandering, over de secundaire gezondheidsvoordelen van mitigatie en over duurzame gezondheidszorg.
Op 13 oktober om 19u in Auditorium E van het UZ Gent, De Pintelaan 185, 9000 Gent.

•    Kraantjesparties
Op dinsdag, woensdag en donderdag kan je tijdens de fuiven in de Vooruit in de Foyer naar ons standje komen voor gratis water. De initiatiefnemers willen met deze actie aantonen dat kraantjeswater even lekker is als flessenwater. Toch wordt op fuiven steevast flessenwater –met bijhorende verpakkingsproblematiek- verkocht.
Op 12, 13 en 14 oktober vanaf 22u in de Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat, 9000 Gent.

Info

www.UGent1010.UGent.be

Natalie Eggermont
Voorzitster werkgroep UGent1010
Tel. 0495 82 59 09
Natalie.Eggermont@UGent.be
UGent1010@UGent.be

Riet Van de Velde
Afdeling Milieu UGent
Tel. 09 264 79 24
Riet.VandeVelde@UGent.be

take down
the paywall
steun ons nu!