Camera Obscura
De universiteit organiseerden deze dag samen met Technopolis en het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen. Meer dan duizend kinderen namen deel.
De docenten gaven hun vak op kinderniveau met experimenten en workshops. Greet Eyckmans en Joris Dirckx van het departement fysica leerden de kinderen een camera obscura ontdekken, een camera waarmee je de wereld ondersteboven ziet. Ivo Janssens vertelde alles over kleuren in de workshop ‘Kleuren bekennen’. Volgens Janssen bestaan bij kinderen veel misverstanden over de kleurenleer. “Wij maken hun hoofden leeg en vullen die terug met de juiste informatie.”
In ‘Goochelen met Wiskunde’ leerden de kinderen logisch denken aan de hand van kaartentrucs. Stijn Symen van het departement wiskunde bracht de show verkleed als goochelaar: “Je laat ze vraagstukken oplossen, zonder dat ze de logica erachter moeten begrijpen.”
Linguapolis
Naast de exacte wetenschappen maakten de kinderen kennis met recht, fotografie, filosofie en toneel.
Het jong geweld leefde zich literair uit door het einde te schrijven van een spannend verhaal. De workshop ‘Oude sprookjes in een nieuw jasje’ nam sprookjesbewerkingen van jeugdauteurs onder de loep.
Linguapolis, het Instituut voor Taal en Communicatie, bracht vreemde talen naar de universiteit. De kinderen leerden hun naam in het Japans schilderen en een mondje Arabisch spreken.
Reputatie
Volgens woordvoerder Jan Dries was het doel vooral om een indruk over de universiteit bij de kinderen achter te laten: “De universiteit heeft een goede reputatie in het buitenland, maar een reputatie in het binnenland vinden wij minstens even belangrijk. Op deze manier laten we de samenleving kennismaken met ons wetenschappelijk onderzoek en daar hebben ze recht op, want zij betalen ons werk.”
De Kinderuniversiteit was volgens Dries ook leerrijk voor de docenten: “Zo’n dag geeft hen de kans om hun vak zo simpel mogelijk uit te leggen. Dat komt de studenten ten goede.”
Stijn en de Sterren
Monza-zanger Stijn Meuris bracht ook een bezoek aan de universiteit. Met zijn show ‘Stijn en de Sterren’ vertelt hij op een begrijpelijke manier over zijn passie astronomie. “Kinderen stellen clevere vragen en het vormt een uitdaging om ze simpel te beantwoorden. De vraag hoe groot de kosmos is lijkt simpel, maar het antwoord heeft veel voeten in de aarde”, zegt Meuris.
Veel oud-studenten kwamen met hun kinderen. “De universiteit nodigt jaarlijks alle oud-studenten uit”, zegt Gert Maddens, voormalig student Toegepaste Economische Wetenschappen. “Mijn dochter is gefascineerd door de natuur. Ze praat over niets anders dan orka’s, volgens mij wil ze dierenarts worden”, lacht Maddens.
Voor de allerkleinsten had de universiteit een speelstraat voorzien, waar ze onder toezicht van de ouders konden spelen.
© 2011 – StampMedia – Vincent Buyssens