De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Uitpers veroordeelt Israëlisch geweld tegen de pers in Gaza
Opinie - Uitpers

Uitpers veroordeelt Israëlisch geweld tegen de pers in Gaza

vrijdag 21 mei 2021 15:22
Spread the love

 

Op 15 mei heeft het Israëlisch leger het al Jalaa-gebouw in Gaza-stad vernietigd. Verschillende mediaorganisaties zoals Al Jazeera, Associated Press (AP) en Middle East Eye hadden er hun kantoor. In het 11-verdiepingen tellende gebouw bevonden zich een 60-tal residentiële appartementen. Het Israëlisch leger stuurde een waarschuwing dat de flat over een uur zou worden platgebombardeerd met de bewering dat Hamas er zogenaamd operaties zou voorbereiden. De betrokken media-organisaties en andere inwonenden zeggen nooit Hamas-activiteiten te hebben waargenomen. Er was onvoldoende tijd om alle camera’s, computers, archieven te redden. Op 12 mei herleidden Israëlische luchtaanvallen het al-Shorouk in de stad tot puin. Ook in dat gebouw waren verschillende mediaorganisaties gehuisvest alsook commerciële bedrijven.

Uitpers veroordeelt deze aanvallen op de persvrijheid. Het is een poging van Israël om de vrije nieuwsgaring uit Gaza te beletten. Het bombarderen van de kantoren van journalisten die verslag uitbrengen van wat er in Gaza gebeurt, kan onmogelijk een daad van zelfverdediging zijn.

Uitpers vraagt dat de Belgische pers en mediaorganisaties deze aanval op de persvrijheid veroordelen en hun solidariteit uitdrukken met de collega’s in Gaza die hun leven riskeren om vanop het terrein verslag uit te brengen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!