De eigenlijke discussie gaat niet om meer of minder overheid want daar verandert niets aan. Het zijn middenveldorganisaties die taken van de overheid uitvoeren. M.a.w .ziekenfondsen en vakbonden zijn inzake terugbetaling van ziektekosten en het uitbetalen van de werkloosheid een verlengstuk van de overheid.
Waar het echt om te doen is? Het gaat hem om het beknotten van de invloed van de sociale actoren zoals mutualiteiten en syndicaten.
Uiteraard is het zo dat die manier van werken nog een restant is van de verzuiling. Na de tweede wereldoorlog waren het de sociale partners die in samenspraak met centrumlinkse regeringen ons sociale zekerheid op poten hebben gezet. Gevolg is dat de grote expertise inzake de toepassing van de sociale wetgeving bij deze organisaties zit. Als men die taken naar de overheid zou brengen, zou dat met zich meebrengen dat daar de expertise moet ingehuurd worden.
Maatschappelijk is het belangrijk dat het middenveld die taken blijft uitvoeren, want de bedienden die in de dienstverlening werken bekijken het breder kader waarin en zieke of werkloze terecht komt. Zij gaan inlevende vragen stellen en hun leden informeren over hun sociale rechten en plichten. Ambtenaren zouden deze taken zeker plichtbewust doen maar wel beperkt binnen hun specifieke taak en dat maakt voor de betrokkenen een wereld van verschil.