De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tweede dag van bezoek Macron aan Centraal-Azië; Oezbekistan

Tweede dag van bezoek Macron aan Centraal-Azië; Oezbekistan

donderdag 2 november 2023 23:18
Spread the love

Er is sinds dertig jaar geen Franse functionaris in Oezbekistan geweest. Terwijl het land zich in 2016 opende voor de wereld is er nu maar een strategisch partnerschap met Oezbekistan. Dit draait voornamelijk rond Uranium en het afzien van steun aan Rusland tijdens de oorlog tegen Oekraïne.

Macron ging op tweedaagse missie naar Kazakhstan en Oezbekistan op één en twee november. Frankrijk wil en tramlijn in Oezbekistan maken en hulp bieden op vlak van landbouw.

Het lijkt duidelijk dat Uranium en de invloed beperken van Türkiye, Rusland en China de hoofdmaterie is. China wil een belastingsvrije zone maken in Xinjiang en is een belangrijke investeerder in het belt and road initiative. We mogen ook niet de zijde route vergeten.

Macron en de president van Oezbekistan Sjavkat Mirzijojev spraken af in het idylische Samarkand dus er was ook een belangrijk cultureel luik aan de reis dat opgesteld gaat worden aan de inwoners van Frankrijk.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!