De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Twee Factor Authenticatie: Hoe werkt het & waarom hebben we het nodig

Twee Factor Authenticatie: Hoe werkt het & waarom hebben we het nodig

zaterdag 1 juli 2017 09:03
Spread the love




Hackers focussen zich meer en meer op online diensten, webwinkels en e-mail providers. Is een login en wachtwoord dan nog steeds voldoende? Kunnen we die vertrouwde manier van beveiling nog vertrouwen? Met twee factor authenticatie kun je een extra laag beveiliging toevoegen aan uw gegevens. In dit artikel leer je meer over twee factor authenticatie, hoe het werkt en waarom we het nodig hebben.

Wat is Twee Factor Authenticatie?

Two Factor Authenticatie, 2FA of TFA is een betere manier om je online accounts te beschermen. Naast een wachtwoord moet je ook een extra code invoeren om in te loggen in je account die door een persoonlijk apparaat wordt genereert.

2FA is een authenticatieproces waarbij twee van de drie hieronder vermelde factoren nodig zijn om je te erkennen als een geldige gebruiker:

  • Iets wat je weet – dit is je wachtwoord, pincode, wachtwoordzin of soortgelijke code.
  • Iets wat je hebt – zoals een smartcard, mobiele telefoon, een pas of andere hardware
  • Iets wat je bent – dit is bijvoorbeeld jouw vingerafdruk, je irispatroon of spraakherkenning

2FA werkt wanneer twee van de drie beveiligingslagen correct worden gebruikt.

Een voorbeeld uit het dagelijks leven

Als je geld wilt afhalen, heb je twee dingen nodig: een pinpas en je pincode. Je pinpas is iets wat je hebt, je pincode is iets dat je weet. Met deze combinatie krijgt je toegang tot je bankrekening. Als iemand jouw kaart heeft, maar hij of zij kent de juiste pincode niet, dan stopt het daar. Andersom hetzelfde, als je een lijst hebt van alle pincode’s, maar zonder bijbehorende betaalpas komt je niet ver.

Meer en meer web services maken gebruik van Twee Factor Authenticatie om toegang te waarborgen. Ze gebruiken een SMS-verificatiecode of een smartphone-app om de extra code die je moet invoeren te genereren. De meest gebruikte apps zijn Google Authenticator en Authie, maar het komt vaker voor dat bedrijven gebruik maken van SMS.

Hoe werkt Twee Factor Authenticatie?

2FA is vrij gemakkelijk op te zetten en  werkt op bijna elke website volgens hetzelfde principe: na het ingeven van je login naam en wachtwoord moet je een extra code of tekst invoeren die je via sms of een aanvullende app ontvangt. Pas na het invoeren van deze extra code krijg je toegang tot het beveiligde gedeelte van de site. Als een website 2FA aanbiedt, moet je deze meestal zelf activeren.

Niet alle belangrijke diensten bieden twee factor authenticatie maar omdat hacks en bugs zo veel aandacht krijgen zal er in de toekomst meer en meer gebruik worden gemaakt van een extra laag beveiliging.

2FA is een nieuwe manier van identificatie en authenticatie voor online diensten. Uiteindelijk zal dit leiden naar biometrische beveiliging met een vingerafdruk, gezichtsherkenning of stemherkenning maar tot dan is 2FA een geweldige manier om je te beschermen.

take down
the paywall
steun ons nu!