De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Turkije verbiedt onafhankelijke nieuwswebsites

Turkije verbiedt onafhankelijke nieuwswebsites

zaterdag 10 augustus 2019 17:49
Spread the love

Turkije probeert de oppositie het zwijgen op te leggen door onafhankelijke nieuwswebsites te blokkeren. Het Turkse regime had na de coup in 2016 al 200 alternatieve nieuwswebsite van het net gehaald. Dat was niet de enige maatregel die toen werd genomen om het volk de mond te snoeren. Naar schatting zijn er na de coup maar liefst 138 Turkse journalisten naar de gevangenis gestuurd.

Maar in juli 2019 werd het duidelijk dat er weer alternatieve websites verwijderd werden van het internet. Het zou gaan over 135 websites en accounts op sociale media. Het valt ook op dat de sites en accounts die geblokkeerd werden door het regime, zich kritisch uitlieten over het beleid van president Erdogan. Het regime besloot deze websites te blokkeren omdat ze wetten zouden overtreden hebben. Zo is er een wet dat gaat over het “recht op leven, nationale veiligheid en de bescherming van de publieke orde.”

Het is verontrustend dat niet enkel alternatieve nieuwswebsites werden geblokkeerd maar ook individuele accounts op Twitter. Zo werden er Twitter-accounts geblokkeerd van politieke tegenstanders van de AKP en president Erdogan. Een van de getroffen politici is Oya Ersoy van de oppositie partij HDP. Dat is de democratische partij van Turkije.

Het is al langer duidelijk dat het Turkse regime het niet zo heeft op vrije meningsuiting. Zo heeft het regime niet enkel kritische stemmen van het internet gehaald, ze heeft ook meer dan 300.000 boeken laten vernietigen in 2016. Het gaat over boeken die te vinden waren op scholen en bibliotheken. Het gaat over boeken die gelinkt zijn aan Fethullah Gülen. Hij wordt gezien als een belangrijke figuur tijdens de coup van 2016. Dit heeft hij zelf wel altijd ontkend. De boeken die vernietigd werden waren niet allemaal van politieke aard. Het ging ook over wiskundeboeken waar de initialen van Fethullah Gülen in gedrukt stonden.

In 2018 had de overheid al eerder 200 mediakanalen gesloten. Maar ook uitgeverijen werden gesloten, 80 schrijvers werden gearresteerd en terechtgesteld. Buiten dit alles werden de academici ook niet gespaard. Zo werd het 5.822 academici verboden om nog onderzoeken te publiceren aan de universiteiten. Er kan dus zeker gesteld worden dat Turkije momenteel in een crisis verkeert als het over vrije meningsuiting gaat en dat Erdogan structureel politieke tegenstanders de mond probeert te snoeren door censuur op te leggen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!