De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Lubunya, Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 (More information about the rights of this work, see below article)
IPS

Turkije spreekt opgepakte Pride-deelnemers vrij

Turkije spreekt alle opgepakte deelnemers aan een Pride-bijeenkomst in 2019 in hoofdstad Ankara vrij. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is verheugd over de vrijspraak.

maandag 11 oktober 2021 14:11
Spread the love

 

Onder meer de biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür riskeerden tot drie jaar celstraf omdat ze in 2019 een sit-in gelinkt aan de Pride hadden georganiseerd aan hun universiteit. Ze waren lid van een solidariteitsgroep voor LGBTI+’ers van de Technische Universiteit in Ankara (METU). Die organiseert sinds 2011 een jaarlijkse Pride-mars op de campus, maar in 2019 verbood de universiteit de mars. 

Sit-in

De solidariteitsgroep liet zich echter niet afschrikken door het verbod en organiseerde een Pride-sit-in. Daarop schakelde de  universiteit de politie in, die geweld gebruikte tegen de deelnemers. Achttien van hen werden opgepakt en vervolgd, onder wie Balkan en Gür. 

Massimo Moratti van Amnesty International reageert opgelucht op het nieuws over de vrijlating van alle achttien deelnemers. “Het vonnis van vandaag is een overwinning voor gerechtigheid, maar deze langdurige juridische strijd had nooit mogen plaatsvinden”, zegt hij.

 

Bron: Lubunya, Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!