De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Tunesië loert om de hoek, want Arabische ziel is gebroken door armoede en werkloosheid’
Egypte, UNDP, Tunesië, Amr Moussa, Secretaris-generaal van de Arabische Liga, Arabische economische top -

‘Tunesië loert om de hoek, want Arabische ziel is gebroken door armoede en werkloosheid’

donderdag 20 januari 2011 14:08
Spread the love

Amr Moussa, de secretaris-generaal van de Arabische Liga, heeft in een redevoering ter gelegenheid van de Arabische economische top in Sharm el-Sheik (Egypte), de revolte in Tunesië gelinkt aan de verslechterende economische omstandigheden in de Arabische wereld. Moussa waarschuwde de leiders uit het Midden-Oosten   (http://apnews.myway.com/article/20110119/D9KRCORG1.html )dat de woede van het Arabische volk stilaan een ongeziene omvang bereikt

‘De Tunesische revolutie is niet ver van ons. De Arabische burger bevindt zich in een nooit geziene staat van woede en frustratie’. Hij riep op tot een Arabische renaissance om de mensen uit hun lijden te verlossen.
De afgelopen dagen zijn duizenden mensen uit onvrede met de economische situatie in hun eigen land en uit solidariteit met Tunesië de straat opgegaan in Jordanië, Egypte, Oman, Libië en Jemen.

De Koeweitische leider Sheik Sabah al-Ahmed al-Jaber al-Sabah heeft ondertussen een fonds in het leven geroepen waar in een eerste tijd 2 miljard dollar in wordt gestoken en ‘dat nieuwe jobs moet creëren voor jonge Arabieren op een tijdstip waarin de Arabische wereld een nooit geziene historische crisis doorstaat.”

Hét probleem van de Arabische wereld is de demografie. Door de hoge bevolkingsgroei stromen de komende jaren ook nog eens tientallen miljoenen jongeren de arbeidsmarkt op, zonder dat er zicht is op werk. Volgens het UNDP moet de Arabische wereld tegen 2020 niet minder dan 50 miljoen jobs worden gecreëerd om die jongeren een toekomst te bieden. Een bijna onmogelijke opdracht onder de huidige omstandigheden. Omdat politieke veranderingen in de regio de uitzondering op de regel vormen (zes Arabische landen verbieden politieke partijen, in de landen waar ze wel getolereerd worden, zijn hun beperkingen legio), zien analisten de toekomst van deze landen zwart in.

Miljoenen jongeren die werk, noch inspraak hebben vormen een perfect recept voor catastrofes. Ofwel blijft die massa gebukt gaan onder de autoritaire systemen, ofwel dreigt de kruik vroeg of laat – net zoals in Tunesië – te barsten.

Bron : 

Express.be

Lees ook :

 Wanneer ontwaakt de Arabische reus?

http://www.express.be/business/nl/economy/wanneer-ontwaakt-de-arabische-reus/110007.htm

Bron :

Express.be / The Economist

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!