De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Tsjetsjeense terroristen” of een snelcursus Noord-Kaukasisch Verzet voor Plastic Hersenen

“Tsjetsjeense terroristen” of een snelcursus Noord-Kaukasisch Verzet voor Plastic Hersenen

maandag 30 november 2015 01:52
Spread the love

door Oriana P.
Expert research, advies en vertaling vanuit het Russisch naar het Engels: Cherneyy Koshka
?Originele Engelse versie

“Ze zullen beweren dat je je geloofwaardigheid verloor, dat je bent verworden tot niets meer dan een troep gewelddadig gepeupel, dat je bent herleid tot een bende plunderende elementen.  Ze zullen alles zeggen en er alles aan doen om te vermijden van net datgene te erkennen dat je dwong de straat op te trekken.  Het maakt niet uit of je in Palestina bent of in Syrië of in Baltimore” ~ Talal Alyan, Palestijns-Amerikaanse activist en schrijver.

Wanneer mensen in opstand komen tegen een onderdrukkend systeem, of enkel in de weg staan van de machtshebbers en hun hebzuchtige stormloop naar natuurlijke energiebronnen, zullen de propagandamachines op volle toeren draaien in een poging om de weerstand en de dekolonisatie-en bevrijdingsbwewegingen te demoniseren. Onze grootste uitdaging bij het opbouwen van solidariteit met de wereldwijde democratische krachten is het ontwarren van het dichte propagandaweb dat specifiek werd ontworpen om verwarring te zaaien en alzo progressieve bewegingen en organisaties te manipuleren.  Als we zinvolle spelers wensen te zijn en hulp willen bieden aan het verzet  tegen repressieve regeringen en regimes dan moeten we op zijn minst beginnen bij de juiste informatie en die juiste informatie kan enkel verkregen worden van net die mensen die we trachten te steunen, de lokale bevolking die de taal kent en voor wie de nachtmerrie een dagelijks terugkerende realiteit is. We moeten hun stemmen dragen en versterken. We moeten ervoor zorgen dat de rest van de wereld niet langer onwetendheid als excuus kan aanvoeren in een poging niet te hoeven optreden tegen wreedheden en onrecht. 
 
In Syrië werden de burgeractivisten en later de revolutionairen van het Vrije Syrische Leger, de Rebellen, vereenzelvigd met terrorisme en dan voornamelijk nadat IS op het toneel verscheen.  Hoe verdacht handig was het wel niet voor Assad om een bonafide terreurgroep, IS, ‘zomaar’ ter beschikking te hebben die hij kon gebruiken om alle oppositie te delegitimeren door ze op één hoop te gooien met de echte revolutionairen en daarmee de rest van de goedgelovige en alreeds Moslimhatende wereld nog wat verder te verwarren.  IS gaf Assad de perfecte mogelijkheid om zich te positioneren als “het enige waardevolle alternatief” voor de verschrikkelijke “Jihadis” en de wereld geloofde hem.  Door middel van propaganda waren Moslims in het Westen sowieso geassocieerd met geweld en terrorisme en het enige wat Assad nog moest doen was zich opwerpen als “de seculiere verdediger van democratie”.  Het plannetje werkte en het Westen gaf Assad het groene licht om zijn eigen laIn nd plat te bombarderen. Alle Moslims zijn terroristen en iedereen in de oppositie is een Moslim extremist” is wat ons werd ingelepeld en braafjes keken we allemaal weg van een genocide die vlak onder onze neus plaatsvond en nog steeds aanhoudt.

In Palestina vechten mensen voor hun bestaansrecht. Letterlijk het recht om te mogen bestaan. Niet alleen wordt hen hun land, hun cultuur, hun levensonderhoud en hun toekomst ontzegd, maar ook hun recht om te ademen en te leven. De Israëlische kolonisten bestempelen hen als terroristen en verkopen het verhaal dat zij, de onderdrukkers, eigenlijk de slachtoffers zijn die zich moeten verdedigen tegen die “geweldddadige en gevaarlijke elementen”.  Israël verdraait de waarheid een volle honderdtachtig graden om hun kolonisatie en hun genocide te kunnen verderzetten. Israël is geen staat en had nooit als staat erkend mogen worden. Israël is een kolonisatieproject dat plaatsvindt onder toelatend oog en met de goedkeuring van de machtshebbers van deze wereld.

In Baltimore en in andere steden van de VS worden de zwarte activisten die zich verzetten tegen een door de overheid gesanctioneerde vorm van geweld en die protesteren tegen een racistisch systeem dat langzaam maar zeker hun gemeenschap uitmoordt misdadigers, criminelen en wilde dieren genoemd.  

Westers ‘links’, dankzij de uitgebreide Russische propaganda, kwam er maar niet toe om de waarachtigheid van de opstand in Oekraïne te herkennen en herhaalde plichtsgetrouw, te pas en te onpas, de Russische mantra: “alle demonstranten zijn neo-nazi’s gefinancierd door de VS”.

In elk van deze gevallen openbaart zich een duidelijk patroon waarbij de machtshebbers elke vorm van het stellen van politieke eisen afdoen als misdadigers- en terroristische activiteiten. Ze beschikken daarbij over schier eindeloze wegen om hun schaamteloze retoriek aan de westerse commentatoren te leveren die, grotendeels dan toch, nietsvermoedend de desinformatie van de heersers en despoten herhalen.

Het is hallucinant hoe weinig vertrouwen de ivoren toren academici en wanna-be revolutionairen uiteindelijk hebben, zij die nochtans eindeloos Marx, Lenin en Bakoenin kunnen citeren, in de integriteit van een volk dat beslist op te staan tegen oppressie. Met al hun theorietjes zouden ze nog geen revolutie herkennen moest die in hun kont bijten. Ze schijnen ook problemen te hebben met het herkennen van dictaturen en doen ze dat toch dan schudden ze er links en rechts excuses voor uit hun mouw. Liever lebberen ze gretig de propaganda geserveerd door dictators vanwege hun loyaliteit aan een ideologie of partij of vanuit een koloniale westcentrische reflex dat zich vermomt als “anti-imperialisme”. 

In hun ijver om te bewijzen hoe fout de Westerse media wel is werpen ze zich op de “alternatieve nieuwsbronnen” met het enthousiasme van een geile hond vol van blind kuddeinstinct en wars van elke vorm van zelfstandig denken, waarbij ze zich niet realiseren dat die bronnen net zo goed propaganda spuien. Er is geen ruimte voor nuancering noch diepgang in populistisch binair gepolariseerd denken dat dicteert dat als je tegen A bent je automatisch B moet steunen zelfs als B toevallig een genocidale fascist is. 

Wanneer we naar de situatie in de Noord Kaukasus kijken zien we zelfs Westerse en Russische propaganda samenkomen in een spetterend schouwtoneel van leugens waarbij ze elk hun respectievelijke belangen in de regio trachten te beschermen.  Het is het toppunt van absurditeit en degenen die in dit web van bedrog het onderspit moeten delven zijn, zoals altijd, de gewone mensen die zich verzetten tegen onderdrukking, uitbuiting, kolonisatie, ontheemding, moord en diefstal.

Volgens het narratief, dat zowel door Rusland, de tegenstanders en de bondgenoten van Putin, als het Westen naar voor wordt geschoven, is iedereen in de Noord Kaukasus Tsjetsjeen, zijn al die Tsjetsjenen, je raadt het al, terroristen en heeft Rusland het recht om maatregelen te nemen tegen de opstandelingen en zich te beschermen tegen de “Moslim-extremistische dreiging”.  Om zeker te zijn dat we toch maar het terroristenverhaaltje slikken wordt ons constant “bewijsmateriaal” voorgeschoteld van hun vermeende alliantie met IS.  De trouwe tankies in het Westen vinden het allemaal geweldig en verspreiden enthousiast de leugens zoals verwacht kan worden van brave schoothondjes.

Echter, de waarheid leest een beetje anders: Rusland wil de natuurlijke grondstoffen van de regio roven en plaatst de gepantserde laars van haar staatsapparaat op de nek van de lokale bevolking en van elkeen die zich verzet en voor onafhankelijkheid vecht.  In naam van de strijd tegen terrorisme houdt Rusland “contra-terrorisme” operaties in bezet Tsjetsjenië, Ingoesjetië en Dagestan die door internationale mensenrechten organisaties werden geclassificeerd als “mishandeling”. Jonge mensen, voornamelijk jonge mannen, worden met geweld uit hun huizen of werkplek gehaald door gemaskerde militairen, die niet geïdentificeerd kunnen worden en dus ook niet getraceerd, en van velen wordt nooit meer iets gehoord.  Ze verdwijnen gewoon.
?
Het stelen van grondstoffen en het demoniseren van mensen die hun land verdedigen.  Het hele gedoe zou ondraaglijk saai kunnen genoemd worden wegens een chronisch gebrek aan originaliteit ware het niet dat op dit moment mensenlevens worden vernietigd.

“Het is erger dan oorlog.  Tijdens de oorlog waren we niet zo bang. We wisten dat we door een kogel zouden kunnen geraakt worden, niemand was daar veilig voor. Maar hoe kan men nu door de nacht slapen? Ze maken mensen wakker, nemen hen mee en schieten hen dood.  Ik ben bang om te praten, het parket is doodsbang – we zijn allemaal doodsbang! Op elk moment kunnen de veiligheidstroepen elk van ons komen halen.  Vraag het iedereen hier- we huilen allemaal van angst’ ~ een vader van een jonge man die zonder omhaal geëxecuteerd werd in juni 2004, Tsjetsjenië, 4 februari 2005

Het Westen knijpt ondertussen een oogje dicht ten aanzien van de Russische wreedheden in de regio, want zowel de VS als Europa hebben zeer winstgevende olie-overeenkomsten gesloten en beschermen hun belangen.  Duitsland moet er tenslotten voor zorgen dat de Duitsers lekker warm blijven in de winter zodat Merkel niet aan macht en populariteit hoeft in te boeten.

Wat maakt Noord Kaukasus nu eigenlijk zo interessant voor de grootmachten?

— De grondstoffen en de geschiedenis van Noord Kaukasus
De Kausasus is een gebied tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie verkregen de meerderheid van de staten die opgenomen waren geweest in de USSR onafhankelijkheid, incluis de Zuid Kaukasusrepublieken. Echter, Noord Kaukasus bleef achter de grenzen van de Russische Federatie en alle aanvragen voor besprekingen tot onafhankelijkheid werden steeds geweigerd.

Noord Kaukasus bestaat uit de provincies Krasnodar, Stavropol Krai en 6 deelrepublieken: Republiek van Adygea, Republiek Karachay – Cherkessia, Republiek Kabardino-Balkarië, Republiek van Noord-Ossetië-Alania, republiek Ingoesjetië, Republiek Tsjetsjenië en de Republiek Dagestan.

Cultureel en historisch omvat Noord Kaukasus ook de noordelijke delen van Georgië en Azerbeidzjan. Georgiërs worden beschouwd als de enige inheemse mensen van de Kaukasus met een eigen onafhankelijke staat.  Kaukasus vormt een brug tussen Europa en Azië – Noord Kaukasus wordt, geografisch gezien, beschouwd als een deel van Europa en Zuid Kaukasus (TransKaukasus) als een deel van Azië.

Noord Kaukasus is de armste regio van Rusland.  Het heeft het hoogste aantal jongeren en ook het hoogste werkloosheidscijfer. De productie van koolwaterstoffen begon in 1864 en na het winnen van de Russisch-Circassian oorlog opende Rusland de eerste olieraffinaderij. Kaukasusolie staat sindsdien onder direct toezicht van de Russische elite en van de familie Rothschild.  Het voedt een groot deel van Europa, waaronder Duitsland, wat uiteraard de politieke relaties beinvloedt.
?
In de documentaire “The Making of an Empire: Khozh Achmed Noukhaev 6” (1) legt Mansour Jachimczyk (2) het belang uit van de regio voor de olieindustrie:

“Dat zijn de olievelden. Het zijn de grootste onlangs ontdekte oliereserves ter wereld. De snelle olie “boom” in Tsjetsjenië en Azerbeidzjan 100 jaar geleden, precies 100 jaar geleden, lag aan de bron van het grote fortuin van de noordelijke families en de enorme toename in het fortuin van de familie Rothschild.  Beiden waren de pioniers van zowel de Azerbeidzjan olieindustrie als van de Tsjetsjeense olieindustrie.  Toen de Bolsjewistische revolutie begon verlieten ze uiteraard Tsjetsjenië maar bij het verlaten van het Tsjetsjeense station wuifden ze nog even naar hun Tsjetsjeense partners als om te zeggen “maak je geen zorgen, we komen wel terug” En nu, 100 jaar later,  zijn ze terug.

In ’94 werd het internationale consortium van elf internationale oliemaatschappijen in Azerbeidzjan gevormd om zowel in de Kaspische Zee als aan wal olie te winnen.Tegelijkertijd was er slechts één pijpleiding die de olievelden met de wereldmarkten verbond, namelijk de leiding die gaat van Bakoe tot Tsjetsjenië, Grozny naar de Russische haven van Novorossiysk aan de Zwarte Zee. 

Dus diegene die die pijpleiding in handen had zou in feite de controle hebben over de olietoevoer van deze grootste reserves naar de wereldmarkt. In ’94 geloofde Rusland dat één eenheid wel voldoende was om Tsjetsjenië in te nemen en door Tsjetsjenië in handen te hebben zou men ook deze pijpleiding verkrijgen.   Maar de oorlog brak uit en in plaats van 2 dagen duurde deze 2 jaar en eindigde niet met een Russische overwinning maar met een Russische nederlaag.

Na de oorlog maakte Khozh Akhmed Noukhaev Bakoe het operationele hoofdkwartier voor de Caucasian Common Market company en van daar lanceerde hij het concept van de uitbouw van het hele pijpleidingssysteem dat verbindingen maakte met de Kaspische Zee via Noord Kaukasus en Tsjetsjenië en vandaaruit Oekraïne, Polen via Duitsland via West-Europa. Hij noemde deze pijpleiding de “Pijpleiding van de Vrede”.

Khozh Akhmed Noukhaev wordt als een guerilla leider van de Tsjetsjeense onafhankelijkheidsbeweging afgeschilderd en een held genoemd.

“We volgen deze held van velen als hij naar afgelegen Tsjetsjeense dorpen reist waar hij de lokale problemen en geschillen oplost. We volgen hem ook op zijn reizen naar het buitenland wanneer hij over de controle van de trans-Europese oliepijpleiding onderhandelt die van vitaal belang is voor de Tsjetsjeense economie. Khozh Akhmed Noukhaev is één van Tsjetsjenië’s meest charismatische leiders en vrijheidsstrijders. Vanuit Russisch standpunt is Noukhaev echter een terrorist die men dood of levend wil. Hier leren we zijn persoonlijke verhaal kennen en via hem leren we ook de mystieke, trotse, gewelddadige geschiedenis van het Tsjetsjeense volk. Hij mag de Robin Hood van het Tsjetsjeense volk genoemd worden.”

De waarheid is echter dat Noukhaev een maffia-operatie had lopen en dat hij de oliedeal bemiddelde die de belangrijkste reden vormt waarom het Westen een oogje toeknijpt voor de genocide van het Tsjetsjeense volk door Rusland.  Noukhaev was het brein achter de deal en hij heeft dan ook nog eens het lef om deze “de Pijplijn van de Vrede” te noemen.  Hij startte de Caucasian Common Market company met als één van de mede-oprichters Margaret Thatcher’s goede vriend, Lord Alistair McAlpine oftewel Baron McAlpine van de Goldsmith familiebelangen in Londen. Vanaf april 2001 raakte hij actief betrokken bij de Eurasia Partij die onder leiding staat van de Russische fascist Aleksandr Dugin ondanks het feit dat hij officieel door de politie gezocht werd. Het neo-Euroaziatische nationalisme van Dugin is geworteld in de politieke en culturele filosofie van het Europese Nieuwe Rechts. Dugin, die geassioceerd wordt met het Poetin regime, heeft uitgebreide contacten met zowel Europese extreem-rechtse als extreem-linkse partijen zoals Syriza.

Dagestan heeft drie pijpleidingen die door het grondgebied trekken:
– De Bakoe-Novorossiysk oliepijpleiding (274 km),
– Mozdok-Kazimagomed (297 km) en
– Makat-Noord-Kaukasus (129,4 km) gasleidingen.

Als het om olieproducerende landen gaat bekleedt Rusland de derde plaats in de wereld na Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten. In 2012 verklaarde Vladimir Poetin dat de belangrijkste doelstelling van Rusland het handhaven van haar positie als één van ‘s werelds grootste olieproducenten was. Naar verwachting zullen de Siberische olievelden tegen 2020 uitgeput zijn. De grootste bank van Groot-Brittannië, HSBC, voorspelt dat de inkomsten uit de olie-export aanzienlijk zullen dalen.  Door het opvoeren van aardgasproductie wil Lukoil (3) (Russisch bedrijf) de Siberische dalingen compenseren. Onlangs voerde Lukoil een reeks van verkenningen uit die tal van nieuwe olie- en gasreserves in Dagestan, de Kaspische Zee en in Tsjetsjenië blootlegden.
?
Het vergt niet veel denkwerk om in te zien hoe belangrijk deze olievelden voor de Russische elite zijn.  Vanwege het uitputtingsprobleem van Siberië speelt Noord Kaukasus een cruciale rol voor de economische suprematie over een grondstofafhankelijk Europa en voor de concurrentie met grootmachten zoals China.  Men zal daarom alles doen om controle over het gebied te krijgen. Één manier is om eigen leiders te benoemen in plaats van vrije verkiezingen te houden en democratie toe te laten. Alle oppositie zal ook worden gebrandmerkt en zwartgemaakt zoals we bijvoorbeeld kunnen merken in de “verslaggeving” van de in Londen gestationeerde Joanna Paraszczuk, de zelfverklaarde expert van het gebied:  “Dagestan wordt nog steeds beschouwd als de terroristische hotspot van de Russische Federatie”

— Russische en westerse olie connecties
De enorme olie- en gasreserves van Rusland blijven van vitaal belang voor Westerse oliemaatschappijen. De olie-en gaspijpleidingen die vanuit Rusland naar Europa lopen vormen de sleutel tot het vatten van het gefabriceerde verhaal dat de mensen van Noord Kaukasus tot “Tsjetsjeense terroristen” maakt. De grootmachten hebben uitgebreide wederzijds lucratieve deals en de vraag is in hoeverre deze deals de politieke beslissingen aan beide zijden beïnvloeden.

Olie- en Gaspijpleidingen van Rusland naar EuropaPicture  
– Rosneft en Exxon

De impasse tussen de Verenigde Staten en Rusland staat niet in de weg van ExxonMobil’s lucratieve relatie met het regime van Vladimir Poetin.  Tenminste nog niet. De Amerikaanse olie- en gasreus heeft jaren aan het cultiveren van de banden met het Kremlin gespendeerd wat uiteindelijk in 2011 vruchten afwierp in de vorm van een exploratiedeal ter waarde van ettelijke miljarden met Rosneft, de oliemaatschappij van de Russische staat.  Putin bekroonde Exxon CEORex Tillerson zelfs met de Orde van Vriendschap,” één van de hoogste onderscheidingen van Rusland, voor de “grote bijdrage aan de ontwikkeling van de samenwerking in de energiesector” van het bedrijf.”

Rosneft is een geïntegreerde oliemaatschappij waarvan een meerderheid in handen van de Russische regering is.  Na de aankoop van de activa van de voormalige oliegigant Yukos op de staatsveilingen werd het Rusland’s grootste olie extractie- en verwerkingsbedrijf en na de aankoop van TNK-BP in maart 2013 werd het de grootste beursgenoteerde oliemaatschappij.

Op 27 januari 2011 sloten Rosneft en het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil, ‘s werelds tweede grootste beursgenoteerde oliemaatschappij na Rosneft, een deal voor een joint venture met als doel de prospectie en oliewinning uit het Tuapse veld, het diepwater gebied aan de Zwarte Zee in de buurt van de kust van Krasnodar Krai.  De waarde van de deal is onbekend maar ExxonMobil zal naar verwachting 1 miljard dollar investeren in het project. Het project zal tussen de bedrijven 50-50 gedeeld worden tijdens de prospectie fase en 2/3 – 1/3 ten voordele van Rosneft bij de extractie fase.
Exxon deelt zelfs begeerde Amerikaanse frackingtechnologie met Rusland en Rosneft kreeg opties voor de Amerikaanse fossiele brandstoffenactiva waaronder de fracking schaliegasvelden in Texas, uitgebreide huurcontracten in de Golf van Mexico en omvangrijke gasreserves in Alaska tesamen met Exxon oliedeals in Canada.

Vorig jaar verhoogde Exxon haar Russische exploratieholdings meer dan vijfvoudig.  Het heeft nu vier keer zoveel areaal in Rusland dan in de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat Exxon haar Russisch Arctisch boorprogramma moest stopzetten vanwege de sancties neemt het Amerikaanse bedrijf een langetermijnvisie aan die voorbij het einde van de sancties ziet.

– Rosneft en BP
Op 22 oktober 2012 werd aangekondigd dat Rosneft TNK-BP International zal overnemen, een moedermaatschappij van TNK-BP Holding wat de derde grootste oliemaatschappij in Rusland is. BP zal in ruil voor haar participatie $12.3 miljard cash ontvangen en 18,5% van de Rosneft aandelen, terwijl ARR $28 miljard in contanten krijgt. Met andere woorden, BP is met Russische oliepolitiek op het hoogste niveau vermengd.  Het bijna 20% BP aandeel van Rosneft is vooral belangrijk voor haar bijdrage aan de reserves van de Britse onderneming. Dit is meer dan de helft van de totale bewezen oliereserves van BP en bijna een kwart van haar bewezen gasreserves.  BP kwam goed tevoorschijn uit de manoevres tussen haar partners in TNK-BP en het oliestaatsbedrijf Rosneft maar ook maar net.  BP CEO Bob Dudley, toenmalig hoofd van TNK-BP, werd gedwongen het land te ontvluchten. De CEO van Rosneft, Igor Sechin, is een nauwe bondgenoot van Poetin en staat nu op de zwarte lijst van VS / EU.
De transactie werd afgerond op 21 maart 2013.

Op 27 juni 2014 tekenden Rosneft en BP een reeks overeenkomsten om lange termijnleveringen van olieproducten en ruwe olie te organiseren op een basis van voorafbetaling.  De voorwaarden van de transactie stipuleren voor de exportleveringen van olieproducten met mogelijke substitutie van ruwe olie tot 12 miljoen ton binnen 5 jaar op een pre-paid basis voor een bedrag van niet minder dan 1,5 miljard dollar.  Een aantal van de meest vooraanstaande financiële instellingen ter wereld namen deel in het organiseren van voorafbetaling.

Het spinnenweb van belangen, de olieproducerende vooruitzichten en winsten in het achterhoofd houdende hoe wordt dan de situatie in Noord Kaukasus voorgesteld?  Welke narratieven worden zowel door de Russische als Westerse bronnen naar voren geschoven en hoe zijn deze mediabronnen met elkaar verbonden?
?
— Westerse instrumenten die Russische propaganda nabootsen
Bij het propaganda narratief “Tsjetsjeense Wahabbi Terroristen in Alliantie met IS” steken een paar namen de kop op.

Allereerst hebben we Paul Goble (4) die voor The Interpreter schrijft.  The Interpreter wil overkomen als neutraal of zelfs pro democratisch en verklaart op de website dat men voornamelijk vertalingen doet van nieuws uit Rusland.

Echter, The interpreter is eigenlijk pro-Amerikaans en beschermt zowel de belangen van het Westen in Rusland als de belangen van één van haar geldschieters.  Het is een speciaal project van het in New York gevestigde ‘Institute of Modern Russia’ dat mede wordt gefinancierd door de Russische oligarch en voormalige oliemagnaat Michail Chodorkovski.  In de jaren ’90, tijdens de Jeltsin jaren, vergaarde Chodorkovski zijn rijkdom door de aanschaffing van de Siberische olievelden. Door middel van de controversiële“Leningen voor Aandelen” verwierf hij het olie- en gasbedrijf Yukos van de Russische regering. Tussen 1996 en 2003 werd Yukos één van de grootste Russische oliemaatschappijen en produceerde 20% van de totale Russische olie-uitvoer, wat evenveel is als Libië of Irak, en had 2% van de wereldwijde oliereserves onder haar controle.  Het bedrijf had vijf Amerikanen aan boord.  De liefdadigheidsinstelling “Open Rusland” van Chodorkovski telde Henry Kissinger en Lord (Jacob) Rothschild als voorzitters.

Chodorkovski was lid van één van de oligarchenclans die rond Poetin circelen.  Tijdens de eerste drie tot vijf jaar van zijn bewind deelde Poetin de federale macht met twee belangrijke clans: de St. Petersburg siloviki die, samen met de president, Moskou waren binnengevallen en “de Familie” die hij had geërfd van Boris Yeltsin.  Chodorkovski maakte deel uit van “de Familie”. Poetin’s regering is niet alleen voor de oligarchen maar van de oligarchen. In 2000, nadat hij president werd, maakte Poetin een deal met de oligarchen. Hij zou de manier waarop zij hun rijkdom vergaarden negeren zolang zij zich niet met politiek inlieten.  Wat hij daarmee bedoelde was dat de oligarchen veilig zouden zijn in hun corrupt verworven rijkdom zolang ze geen pogingen ondernamen om de huidige regering uit te dagen.

Chodorkovski is een waarschijnlijke kandidaat voor Poetin’s job en hoewel een nieuwe wet hem verhindert om zich kandidaat te stellen voor een goede acht jaar is hij wel reeds aan de weg aan het timmeren.  In 2003 was hij de rijkste man in Rusland en één van de rijkste mensen ter wereld.  Chodorkovski wilde breken met Poetin’s clans om nog meer geld en macht te verwerven.  Zijn Siberische olievelden raakten immers uitgeput vanwege zijn agressieve extractieactiviteiten en hij moest dringend uitbreiden.  In april 2003 zocht zijn bedrijf Yukos te fuseren met Sibneft (Roman Abramovich en Boris Berezovsky) en alzo het vierde grootste particuliere bedrijf ter wereld te creëren. Chodorkovski was ook aan het onderhandelen geweest met ExxonMobil en met ChevronTexaco.

De fusie heeft nooit plaatsgevonden, want in oktober 2003, slechts drie weken na zijn ontmoeting met Exxon Mobil, werd Chodorkovski gearresteerd en voor 10 jaar in de gevangenis gesmeten.  Direct daaropvolgend maakte Rosneft (de Russische oliemaatschappij van de staat) een eigen deal met Exxon Mobil. Wanneer oligarchen met de clans proberen te breken en hun rijkdom en invloed gebruiken om de Poetinheerschappij uit te dagen worden ze gezuiverd.  De andere oligarchen proberen dan hun geld te stelen.
?
Chodorkovski gebruikte zijn gevangenistijd om met succes zijn imago van meedogenloze oligarch en oliebaron om te buigen tot dat van politieke gevangene, vrijheidsstrijder en voorvechter van Russische hervormingen en democratie. Met dit nieuwe imago misleidt hij zowel het Westen als de Russische oppositie want, als puntje bij paaltje komt, is hij nog steeds een kapitalist die over lijken gaat om geld en macht te verwerven. Chodorkovski mag dan wel anti-Poetin zijn maar hij wil nog wel Russische dominantie in Noord Kaukasus. Het was hem gelukt om het grootste deel van zijn rijkdom te verbergen in Duitsland en in 2003 zouden zijn Yukos aandelen naar Jacob Rothschild doorgegeven worden als gevolg van een eerder afgesproken deal. Chodorkovski steunt de voortdurende bezetting van de Noord Kaukasus.

“Dit is ons land, wij hebben het gewonnen…wij hebben de Noord Kaukasus veroverd” ~ Michail Chodorkovski

Hij zou met plezier een oorlog starten om het te behouden. Chodorkovski is niet meer of niet minder dan een wannabe slavenhouder die, ironisch genoeg, als held van de democratie wordt geprezen.

In december 2013 verleende Poetin hem gratie omdat, zoals sommigen beweren, het politiek de juiste zet was. The Interpreter werd datzelfde jaar gelanceerd.

De verslaggeving van Paul Gobble over de Kaukasus bootst Russische propaganda na en is de ene leugen na de andere. Laten we enkele van zijn beweringen in één van zijn artikelen onder de loep nemen, “Dagestan Now ‘Northern Front of Islamic State”, waarin hij zegt dat de Moslim revolutionairen van Dagestan terroristen zijn die tot IS toetraden, om vervolgens zijn verklaringen één voor één te weerleggen en zijn partijdigheid in het daglicht zetten.

1.” Hooggeplaatste FSB ambtenaren hebben Noord-Kaukasiërs onder de bevelhebbers van ISIS geïdentificeerd en suggereerden dat “niet minder dan” 1700 Russische burgers nu met die militie zouden vechten, allen afkomstig uit Noord Kaukasus en in het bijzonder uit Dagestan, de meeste islamitische van de zuidelijke republieken van Rusland”

De inmiddels overleden Emir van de Imarat Kavkaz / Kaukasisch Emiraat (KE), Ali Abu Mukhammad aka Aliaskhab Kebekovheeft verklaard dat het duidelijk is dat vele van de zogenaamd uit Dagestan komende strijders die met IS gingen vechten in feite agenten zijn van de Russische FSB (de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie). De KE Emir zei ook dat zij die een eed aflegden aan IS “plastic hersenen” hebben. In een videotoespraak die werd uitgezonden op 28 december waarschuwde Ali Abu Mukhammad de andere KE-Mujahideen in de provincie Dagestan en elders om niet deel te nemen aan de onenigheid en om geen steun te verlenen aan diegenen die pleiten voor een breuk in de gelederen van de KE.
?
Hij vervolgt zijn betoog met kritiek aan het adres van de voormalige Emir van de provincie Dagestan en diens gebrek aan kennis over Islam. Hij insinueert dus dat de afvalligen niet eens Moslim zijn.

“ In geen enkele verklaring citeert deze broeder de Koran of de Hadith of geleerden – is dit geen duidelijk bewijs van het gebrek aan kennis van deze man?”

Vervolgens richt hij zich tot de voormalige Emir:

“Men kan de ogen sluiten voor veel, maar niet voor verraad… Jij, broeder, verraadde je broeders op het moment dat ze je het meest nodig hadden …. Je hebt een schisma in onze groep veroorzaakt…Als je met Al-Baghdadi Jihad wil vechten, ga dan bij hem en laat ons met rust…Jij, broeder, bent afgedwaald met die eed van trouw aan Al-Baghdadi.”

Ali Abu Mukhammed bespreekt daarna Abu Muhammad van Agachaul van de Shamilkala Sector:

“En we richten ons tot de Moslims van de provincie Dagestan opdat ze deze broeders niet zullen helpen bij hun verdeeldheid zaaien” (5)

Deze Emirs in Dagestan hebben zichzelf benoemd en werden nooit door de Emir van de Kaukasus Emiraat (KE) benoemd.
?
Ali Abu Mukhammad werd later in een hinderlaag gelokt en gedood bij een FSB “contra-terrorisme” operatie.

2. “De laatse drie weken hebben Russische siloviki contra-terrristische operaties uitgevoerd in zes aangrenzende regio’s van Dagestan: Buynaksk, Novolak, Kazbek, Chasavjoert en Kizilyurt, gebieden die niet alleen hoger gelegen landelijke gebieden omvatten maar ook de steden Buynaksk , Kizilyurt en Chasavjoert.”

“ …er werd een nieuwe  operatie van terrorismebestrijding aangekondigd tegen een gebied van 4.500 vierkante kilometer met een 368.000 tal mensen, wat een aanwijzing is dat Dagestan “het Noordelijke Front van IS” is geworden, volgens Bredikhin.”
?

“In een studie op de Kavkazoved portal”

Anton Bredikhin is niet van de Kaukasus.  Hij is politicoloog en PhD staflid bij het ministerie van Buitenlandse post-Sovjet-landen van de Russische Staatsuniversiteit for the Geesteswetenschappen  
De bron die wordt aangehaald in het artikel over het onderzoek, met name de Kavkazoved portal, “in een studie op de Kavkazoved portal”, is een mediaportaal van het Kremlin.

Er vinden geen “contra-terrorisme” operaties plaats in Dagestan tenzij je de etnische zuiveringscampagnes gericht tegen de lokale bevolking “terrorismebestrijdingsoperaties” wil noemen.   Het rapport “Dagestan: The Invisible Ethnic Cleansing Happening in Noord-Caucasus” omschrijft duidelijk (6) hoe huizen en levens door Russische Veiligheidstroepen(FSB) in het afgelegen bergdorp Vremenny in Dagestan worden verwoest.  Wat daar nu plaatsvindt is wat plaatsvond in september, oktober en november van vorig jaar, 2014.
?
Een werknemer van de mensenrechtenorganisatie “Memorial” in Rusland had eveneens, in het Russisch, melding gemaakt van deze operatie in Novaya Gazeta en publiceerde het artikel op dezelfde dag als het artikel over Dagestan van The Interpreter.  The Interpreter heeft er duidelijk voor gekozen om dit verhaal en dit rapport te negeren.

3.  “De terugggekeerden van IS hebben ‘een rechte lijn van instabiliteit’ gevormd tussen de Islamitische Staat, de Pankisi Gorge en Dagestan.  Of dit verder zal intensiveren en verspreiden hangt af, stelt hij, van wat Moskou vervolgens zal doen.  Maar de taak van het centrum is duidelijk: het moet ‘haar positie in de Kaukasus en in het Midden-Oosten versterken om Russisch grondgebied te beschermen.'”

Dit soort uitspraken zijn volledig gefabriceerd en worden gebruikt om de bezetting van Rusland in Noord-Kaukasus aan te scherpen.

De kwalificatie van een conflict als geheel maakt het verschil tussen “conflict” en “terrorisme”. Het internationaal humanitair recht bepaalt dat, tijdens een gewapend conflict, elk individu wordt geclassificeerd als ofwel strijder ofwel burger. Alle betrokken partijen moeten het begrip “gewapend conflict” in de regio accepteren. Rusland weigert om de status van “strijder” toe te kennen aan de mensen die hun land verdedigen en behandelt elke vijand als opstandeling waardoor zij, volgens de strafwet, criminelen worden.  Een strijder die een soldaat doodt is schuldig aan niets, een opstandeling die een soldaat doodt is schuldig aan moord. Elke oppositie tegen Rusland wordt geclassificeerd als “terrorisme”, “banditisme”, of “opstand” en alle verzoeken tot overleg worden geweigerd. Volgens de verklaring van de Russische president Vladimir Poetin zullen ze allemaal “volledig geëlimineerd” worden.
?
Paul Goble was de directeur van Research, Communicatie en technologie bij Radio Liberty / Radio Free Europe.
Radio Free Europe / Radio Liberty beschikt ook over een “expert” onderzoeker, Joanna Paraszczuk, die beweert dat ze verslaggeving doet over Tsjetsjenen in Syrië.  Niettegenstaande het feit dat ze de namen heeft van de strijders in het gebied identificeert ze hen steevast als etnische Tsjetsjenen terwijl de meesten eigenlijk Kists zijn.  De namen van Kists eindigen anders dan die van Tsjetsjenen en het duurt letterlijk een milliseconde om dat uit te vissen.

“na de migratie naar Georgië begonnen de Kists de Georgische eindes aan hun patrimoniale namen toe te voegen, het voonaamste achtervoegsel -shvili (betekent” kind” in het Georgisch), of het achtervoegsel -dze (wat “zoon” betekent in het Georgisch) of soms ook het Georgische achtervoegsel -uli (wat betekent “behoren tot” of “stamt af van”). Op deze wijze kan men Kist achternamen achterhalen.”

Echter, ze blijft hen hardnekkig etnische Tsjetsjenen noemen doorheen haar verslaggeving en we moeten ons terecht afvragen waarom.  Ofwel is ze niet de expert die ze beweert te zijn, ofwel noemt ze met opzet elke vechter in de Noord Kaukasus Tsjetsjen omwille van propaganda doeleinden. Eens een groep geïdentificeerd is wordt het een stuk makkelijker om hen te demoniseren.  KISS- Keep It Simple Stupid.

Waarom is het belangrijk een onderscheid te maken tussen Tsjetsjenen en Kists en wat doen de Kists eigenlijk in Syrië?
Kists zijn nooit echt geassimileerd geweest in de Tsjetsjeense traditie. Hoewel ze de Tsjetsjeense taal gemeen hebben houden Kists aan heel andere tradities dan de Tsjetsjenen. Kists zijn een hele andere etnische groep van Vainahk volkeren en men kan hen niet zomaar op één hoop gooien met Tsjetsjenen. Velen zijn trouwens niet eens Moslim dus als ze niet Moslim zijn waarom zouden ze dan naar Syrië trekken en voor de “Jihad” van IS gaan vechten? 

Door hardnekkig de term “Tsjetsjen” te blijven gebruiken dient Joanna de Syrisch-Russische belangen ten aanzien van de rest van de wereld.  Er zijn inderdaad Tsjetsjenen in Syrië net zoals er Circassians, Dagistani, Kists en Abchazischen zijn en deze volkeren wonen al een honderdtal jaar in Syrië of in Jordanië.  En ja, sommigen vechten in Syrië, maar ze vechten tegen het Assad regime en diens “Shabiha” criminelen en strijden niet binnen IS.  Ze worden aangemoedigd om zelfstandig strijd te voeren.

Laten we een duidelijke analyse maken van wat Joanna Paraszczuk in haar blog “Tsjetsjenen in Syrië” en op andere mediaplatforms heeft geschreven.

Op EA worldview biedt Joanna Paraszczuk ons een blik in haar denkbeeldige wereld van Tsjetsjeense strijders in Syrië in een artikel met als titel: “Syria: A Brief Guide To Chechen & North Caucasian Factions”

-> Onder “TSJETSJEENSE STRIJDERS IN DE ISLAMITISCHE STAAT VAN IRAK EN AS-SHAM”
Ze begint met Abu Omar Al Shishani, iemand die Joanna Paraszczuk vaak vermeld in haar verslaggeving en die bekend staat en aangeduid wordt als “Abu Omar de Tsjetsjeen”, “Shishani” is Arabisch voor Tsjetsjeen. Er wordt blijkbaar heel veel moeite gedaan om naar al deze IS leiders te verwijzen als Tsjetsjenen zoals bijvoorbeeld ook de vaste luitenant van Abu Omar, Abu Jihad Al-Shishani. Abu Jihad is ook al geen Tsjetsjeen hoewel hij toch de naam “Al-Shisani” aannam. Hij is Karachay-Balkar.

Abu Jihad, aka Islam Seit-Umarovich Atabiyev, spreekt in het openbaar steeds voor Abu Omar om, tot dusver, onbekende redenen. Er wordt gespeculeerd dat Abu Jihad dit doet omdat Abu Omar anders in ‘jihadistische’ kringen zou herkend worden als een nepfiguur. In 2006, bij zijn terugkeer uit Egypte, ontmaskerde het Kaukasus verzet Abu Jihad als een FSB informant. Hij maakt dus geen deel uit van het Kaukasus verzet, want iedereen weet wie en wat hij is en niemand wil met hem samenwerken. Dat is ook de hoofdreden waarom hij naar Syrië trok omdat daar zijn ware identiteit niet bekend is.
 
Joanna vertaalde een groot stuk van Kavkaz Press “Abu Jihad: Het merk van de Basterds ‘club’ in haar blog waarin ze de spot drijft met het Kavkaz artikel maar ons wel ineens een groot plezier doet door het te vertalen. Ze geeft ons zelfs zijn afkomst, Karachay-Balkar, maar blijft hardnekkig naar de hele operatie verwijzen als  “Tsjetsjenen in Syrië”

Abu Omar Al Shishani zelf dan, de “Tsjetsjeense” militaire commandant van IS in Syrië, is helemaal niet Tsjetsjeens en hij werd pas Moslim tijdens zijn verblijf in de gevangenis van Georgië.  Zijn echte naam is Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili en hij werd geboren in 1986 in een etnisch Georgische Kist familie. Zijn vader behoort tot de Georgische gvari Batirashvili en zijn moeder behoorde tot de Melkhi clan. Zijn vader, Timur Batirashvilli, is een etnische Georgische orthodox-christen en zijn moeder was een niet-praktiserende moslim Kist. Hoewel IS christenen doodt nodigde hij toch zijn streng christelijke vader uit om zich in Syrië bij hen te voegen. Hoe komt het dat zijn vader veilig zou zijn van IS?

Vervolgens geeft Joanna ons een ander cadeau als ze het gedeelte van de video vertaalt waarin Abu Omar zegt dat hij nooit deel heeft uitgemaakt van Imarat Kavkaz en dat hij nooit eed heeft gezworen aan Umarov voordat hij naar Syrië trok. Kortom, één van de belangrijkste “Tsjetsjeense strijders die naar Daesh overstaken” is niet Tsjetsjeens, was nooit een strijder bij het Noordkaukasisch verzet en kan dus ook nooit “overgestoken” zijn. Deze video werd trouwens nooit aan Abu Ali Mukhammad geleverd voor deze werd vermoord hoewel die wel aan hem was gericht.

-> Onder “TSJETSJENEN IN JABHAT AL-NUSRA”
De eerste die ze aanhaalt is Ruslan Machalikashvili [Sayfullakh Shishani] die ze identificeert als een etnische Tsjetsjeen.  Zoals eerder uitgelegd heeft hij een Kist patrimionale naam.

–> Onder “ONAFHANKELIJKE GROEPERINGEN”
Ze noemt Amir Moslim Abu Walid Shishani [Muslim Margoshvili]. Hier erkent ze eindelijk dat hij een Kist is wat zijn achternaam ook bewijst.  Ze is er zich dus wel degelijk van bewust maar weigert simpelweg om de echte afkomst van de andere strijders te erkennen.  Maar waarom?  Omdat ze de titel van haar blog “Tsjetsjenen in Syrië” moet waarmaken en omdat dit de algemene propaganda is.

Ze vervolgt haar verslag met Salahuddin Shishani [Feyzullah Margoshvili]. Merk ook op hoe zijn echte naam, zijn patrimoniale naam, dezelfde is als die van de hierboven vermelde Muslim Margoshvili aka Amir Abu Walid Shishani. Hoewel ze dus duidelijk zijn echte naam weet en ze een uitgebreid artikel over hem schreef noemt ze hem nog steeds een etnische Tsjetsjeen hoewel hij dus, je raadt het al, een Kist is.

Daarna neemt ze Khalifat (Amir Abdul-Hakim Shishani) onder de loep.  Ze beschrijft hoe weinig over hem bekend is omdat mensen zouden weigeren informatie over zijn echte naam vrij te geven.  Blijkbaar praat ze niet veel met Tsjetsjenen of zelfs mensen uit de Noord Kaukasus in het algemeen, want het staat algemeen bekend dat hij inderdaad een etnische Tsjetsjeen is!  Zijn echte naam wordt zelfs vermeld door een Georgische researcher (in het Russisch).

Daarenboven, en als kanttekening, heeft ze het in haar stuk “Syrië, A Brief Guide to Chechen and North Caucasian Factions” dat we hier gebruikten om haar incompetentie te illustreren, over JAMA’AT SABIRI die ze beschrijft als “een groep van overwegend Oezbeekse strijders”. Oezbeken zijn geen etnische mensen uit de Tsjetsjeense Republiek, Noord Kaukasus of zelfs de Kaukasus. Het zijn mensen uit Centraal-Azië.

Zoals we in deze korte analyse reeds hebben kunnen merken wordt er een bewuste poging gedaan om de waarheid op alle mogelijke manieren te verdraaien. Echter, een “Tsjetsjeense terroristen”-verhaallijn valt nog steeds heel moeilijk te verkopen aan een Westen dat voor een groot deel onwetend is over de regio en haar volkeren. Er moest dus een verhaal gecreëerd worden dat een duidelijke link legt met een terroristische organisatie die in het hele Westen bekend is, IS. 

— De eed van de Mujahideen van de Kaukasus aan Abu Bakr al-Baghdadi
Een boel propaganda deed de ronde over de zogenaamde eed van de Mujahideen van de Kaukasus aan Abu Bakr al Baghdadi, de leider van IS.

Zoals we al eerder zagen werden zij die de eed aflegden gehekeld door Ali Abu Mukhammad, de Emir van het Kaukasus Emiraat (KE) die hen verraders noemde met plastic hersenen en eraan twijfelde of ze wel degelijk Moslim waren zoals ze beweerden. Het is alom bekend dat sommige Mujahideen van de Kaukasus geïnfiltreerd werden door FSB terroristen en dat de eed zelf eigenlijk een FSB operatie is.

Imkandar, de verbannen Tsjetsjeense groep voor Mensenrechten, kwam uit met een video die aan de Turkse regering werd overgedragen als deel van de bewijsvoering in hun rechtszaak tegen FSB-agent, Ruslan Papaskiri (aka Ali Dabuev), die schuldig werd bevonden aan de moord op Tsjetsjenen in ballingschap. In de video leggen FSB undercover huurmoordenaars in detail uit dat ze agenten hebben binnen de intieme kring van Umarov die “uitstekend vertrouwen” genieten binnen de Kaukasische verzetskringen.”  

Russische FSB mollen zijn geen nieuw verschijnsel in de Kaukasus verzetskringen en zijn eerder de norm. Deze kringen kennen inderdaad een zeer lange geschiedenis van infiltratie door FSB. “Tsjetsjeens rebel ‘mol’-verhaal van verraad” is één van deze verhalen. Het zijn echter niet alleen de verzetsstrijders die dit beweren. De zaak van Andrei Yakhnev, een hooggeplaatste FSB-agent, geeft ons een zeldzaam inzicht in de infiltratie operaties van de Russische Geheime Dienst.
?
In de lezerseditie van Ichkeria.info op 2014/12/26 staat te lezen:

“De huidige situatie bij de Mujahideen van de Kaukasus, die nu een eed zweren aan de zogenaamde” kalief “van Abu Bakr Baghdadi, was zeer voorspelbaar. Het was voorspelbaar omdat de eed van de “Kaukasus Mujahideen” aan Abu Bakr Baghdadi, en hun toetreding tot de Islamitische Staat, “bloed uit de neus” is van Poetin en zal worden gebruikt om te vermijden dat Rusland uit elkaar valt als gevolg van Westerse sancties en dalende olieprijzen … “(7)

Op 4 juli 2015 kondigde Imarat Kavkaz officieel en formeel de benoeming aan van Dagestan Avar, Magomed Suleymanov alias Abu Usman Gimrinsky, als Emir van het Kaukasus Emiraat en gaf een audiovideo vrij van de beëdiging van Said van Akran als Emir van Vilayat Dagestan die Bay’ah (eed) zweert aan Imarat Kavkaz. Imarat Kavkaz verklaarde dat ze zich hadden weerhouden dit nieuws eerder vrij te geven vanwege recente onduidelijke propaganda over welke strijders besloten hadden om Imarat Kavkaz te verlaten en welke leiders en Mujahideen trouw hadden gezworen aan IS, waarbij ze impliceren dat het nu duidelijk is voor hen. Met andere woorden, ze waren aan het afwachten om te kunnen uitvissen wie hen zou verraden.

Ondertussen was Kavkaz center begonnen met het publiceren van de eedafleggingen van de Kaukasus bataljonleiders onder de nieuw aangekondigde Emir van Imarat Kackaz (IK) Abu Usman Gimrinsky. Deze eed houdt meestal in dat de verschillende leiders elk beschrijven wat ze vertegenwoordigen binnen Imarat Kavkaz/ Kaukasisch Emiraat, het overkoepelend orgaan dat door Dokku Umarov werd gesticht.
?
Dokku Umarov, de inmiddels overleden en voormalige leider en oprichter van het Kaukasisch Emiraat, werd zowel als terrorist en als radicale Moslim gebrandmerkt. In 2006, als antwoord op de aantijgingen van Rusland dat hij een Islamitische extremist zou zijn, beschreef Umarov zichzelf als een “traditionalist” en zei:

“Voor de aanvang van de eerste oorlog in 1994, toen de bezetting begon en ik begreep dat oorlog onvermijdelijk was, kwam ik hier als een patriot. Ik denk niet dat ik toen wist hoe ik op de juiste manier moest bidden. Het is belachelijk om te beweren dat ik ‘een Wahhabist’ of een ‘radicale moslim’ ben’ ~ Dokka Umarov

Op 3 februari 2012 gaf Umarov een verklaring via een online video waarbij hij aan zijn ondergeschikten bevel gaf om de aanvallen op de burgerbevolking van Rusland stop te zetten.  Militairen en veiligheidstroepen golden echter nog wel als legitieme doelwitten.  Umarov gaf dit bevel als gevolg vande nationale protesten tegen de Russische regering.  In het verleden had hij reeds een aantal aanvallen op burgerdoelwitten opgeist die werden uitgevoerd als vergelding tegen de Russische militaire agressie die meer dan 250.000 mensenlevens heeft gekost (Free Caucasus zegt dat minstens 300.000 mensen werden vermoord) waaronder 42.000 kinderen in de bezette gebieden van de Kaukasus waarbij de meeste moorden in de Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië plaatsvonden. Sinds de opstand van het Russische volk tegen haar regering zag hij hen niet langer als een oorlogsvijand die een moorddadig genocidaal regime steunt. Dokka Umarov verwees nu naar de gewone Russen als “vreedzame mensen” die niet langer Vladimir Poetin en zijn “Chekisten”-regime steunden-  een verwijzing naar Poetin’s verleden als KGB-agent.

“Het Russische volk steunt vandaag de dag zeker Poetin niet.  Ze worden uitgebuit door deze zondaars en ze zijn gijzelaars van dit Chekisten regime.  Daarom beveel ik alle strijders, die van plan zijn veiligheidsoperaties uit te voeren op Russisch grondgebied, een eind te maken aan de activiteiten die schade zouden kunnen brengen aan het vreedzame Russische volk” ~ Dokka Umarov

De voormalige Emir Ali Abu-Muhammad was tegen het doden van burgers of van burgerdoelwitten in het algemeen. Toch werd hij vermoord.

Aslambek Vadalov, Commandant van de Vilayat van de Oostfront Sector, waarvan verwacht wordt dat hij tot volgende Emir zal verkozen worden, is tegen alle burgerdoelwitten en het was hij die Dokka Umarov voor de Sharia rechtbank daagde vanwege de aanslagen gericht naar burgers. Aslambek Vadalov werd uiteindelijk toch niet de nieuwe Emir en, zoals eerder vermeld, werd op 4 juli bekendgemaakt dat Magomed Suleymanov alias Abu Usman Gimrinsky, een Dagestaan en etnische Avar, de nieuwe leider van het Kaukasisch Emiraat was geworden. Net als zijn voorganger Aliaskhab Kebekov veroordeelde ook Magomed Suleymanov de eed aan Baghdadi als verraad.

Midden juni 2015 kwam er weer “nieuws” van een nieuwe vermeende eed van een Tsjetsjeens bataljon aan IS. Volgens niet-geverifieerde video’s en dubieuze verslaggeving zou Emir Khamzat aka Aslan Byutukayev, de leider van Vilayat Nokhchicho, trowu hebben gezworen aan IS.  Een week later kondigt IS echter een nieuwe Emir aan voor hun formaties in de Kaukasus, “Wilayat Kawkaz”, namelijk Rustam Asilderov, alias Abu Muhammad Kadarsky. Rustam Asilderov is hij van wie Ali Abu Mukhammad aka Aliaskhab Kebekev zei, voor hij werd vermoord, dat hij plastic hersenen had en wie hij een verrader noemde in zijn toespraak van December 2014 tot de Mujahideen van de Kaukasus.

Vele vragen werpen zich op.

Als Emir Khamzat echt trouw zou gezworen hebben aan Baghdadi dan is het op zijn minst vreemd te noemen dat hij niet de nieuwe IS Emir is geworden aangezien Emir Khamzat een legendariche verzetsstrijder en commandant van de Kaukasus is. Het zou groot nieuws geweest zijn, en een belangrijke overwinning voor IS, om zo’n belangrijke Tsjetsjeense leider te kunnen aanstellen. Daarenboven moeten we ons afvragen waarom er, na de aankondiging van de benoeming, foto’s werden vrijgegeven van Imarat Kavkaz strijders van het voormalige Rustam geleide bataljon van Vilayat Dagestan waarvan al eerder werd bevestigd dat deze gedood waren?  Waarom wil men doen uitschijnen dat deze dode strijders deel uitmaken van dit IS jamaat in de Kaukasus?

*13 juni 2015
Onze favoriete Britse blogger en zelfbenoemde “expert” van “Tsjestsjenen in Syrië”, Joanna Paraszczuk, publiceert een rapport waarin staat dat Vilayat NokhChico, de belangrijkste Tsjetsjeense bataljonvleugel van Imarat Kavkazin de Kaukasus en onder leiding van Emir Khamzat aka Aslan Byutukayev, Bay’ah (eed) heeft gezworen aan IS.

Haar rapport is gebaseerd op een audio-video dat naar YouTube werd geüpload. De video beweert dat het Emor Khamzat is die spreekt, maar het is ongeverifieerd dat dit inderdaad het geval is aangezien de video enkel zijn foto toont met een voice-over. De bron die ze gebruikt, de Checheninfo website, beweert dat het inderdaad de stem van Emir Khamzat is. 

Checheninfo wordt door Kavkaz Center, sinds 14 juli 2014 de officiële media-entiteit van Imarat Kavkaz (IK), genoemd als de officiële media van Vilayat NokhChicho. Het lijkt er dus inderdaad op dat Emir Khamzat een eed aan IS aflegde. Bij nader onderzoek zijn er echter een paar dingen die niet helemaal kloppen met Checheninfo en vooral met dit bepaald verslag lijkt er iets misgelopen. In een segment van Joanna’s vertaling lezen we “stinkend Tsjetskenië heeft trouw aan Baghdadi gezworen”. Het spreekt voor zich dat geen enkele Tsjetsjeen ooit naar zichzelf zou verwijzen als “stinkende” Tsjetsjeen. Het is duidelijk dat dit mediaportaal niet wordt beheerd door iemand die verbonden is met Vilayat NokhChicho. Het is heel goed mogelijk dat het werd gehackt en mag dus niet als een betrouwbare bron worden beschouwd. Zoals we al eerder konden merken bij haar verslaggeving over Abu Jihad die als Russische FSB informant werd ontmaskerd lijken Joanna’s claims van speculatie of een bron die zij heeft vertaald wel of niet betrouwbaar is niet erg consistent.

* 15 juni 2015
Een video van Emir Khamzat duikt op waarin hij over IS praat. Joanna meldt het op haar blog en erkent dat het een vertaling van een vertaling is. Zij vertaalt van Russisch naar Engels en het werd vertaald van Tsjetsjeens naar Russisch door Checheninfo.

Kavkaz Center publiceerde de video op Twitter in de oorspronkelijke Tsjetsjeense taal. Op geen enkel moment in de video zweert Emir Khamzat Bay’ah aan IS. Joanna zegt dan “Kavkaz Center heeft niet ontkend dat hij eed heeft gezworen aan IS”.

Terwijl dit alles aan het gebeuren is ligt het Twitter account van Kavkaz Center hevig onder vuur van trollen, IS supporters en waarachtige IS, in een poging om hen publiekelijk te doen verklaren dat Emir Khamzat trouw had gezworen aan IS en dat Imarat Kavkaz niet langer meer bestond. Imarat Kavkaz reageerde met het plaatsen van een oudere video van Syrië, waarin Tsjetsjeense strijders, die met Al-Nusra vechten, waarschuwen dat IS verraders van de Mujahideen zijn waar ook ter wereld.

Op 10 juli 2015 komt The Daily Beast, een Amerikaanse nieuws-en opiniewebsite, uit met een artikel dat, we kunnen enkel speculeren, per ongeluk werd gepromoot als “nieuws” terwijl het eigenlijk had moeten verschijnen onder “opinie” of “entertainment”.  De titel van het artikel alleen al, “ISIS komt naar Rusland”, is het soort van angstzaaiende sensatiezucht waarnaar Rusland op zoek is en The Daily Beast doet Rusland dan ook een heel groot plezier door hun “gemeenschappelijke vijand” narratief te hypen. We hebben hier dus wederom te maken met een Westerse media entiteit die Russische propaganda nabootst:

 • “In juni zwoer één van de meest belangrijke en gerespecteerde leden in de Noord Kaukasus trouw aan IS. Het overlopen van Amir Khamzat, commandant van de Tsetsjeense Vilaiyat….” Dit artikel doet uitschijnen alsof Emir Khamzat de enige leider is. Dat is hij niet. Er zij eigenlijk twee Tsjetseense Vilayat vleugels van Imarat Kavkaz en Aslambek Vadalov is de commandant van de Gudermos regio en van het Oostfront.
 • “…21 juni leest: “Wij getuigen dan alle Mujahideen van de Kaukasus – in de Vilaiyats van Nokhchiycho (Tsjetsjenië), Dagestan, Galgaicho (Ingoesjetië), en KBK (Kabarda, Balkarië en Karachay) – verenigd zijn in hun besluit en we hebben geen verschillen tussen ons”. Laat dit duidelijk zijn, op dit moment hebben lang niet alle Mujahideen trouw gezworen. Vilayat NokhChicho is bijvoorbeeld nog steeds onbevestigd en er is ook absoluut geen bevestiging dat Emir Khamzat trouw heeft gezworen aan Daesh. Bovendien, met betrekking tot Emir Khamzat, verwijst de auteur van dit The Daily Beast artikel naar dezelfde ongverifieerde opname waarmee ook Joanna haar verslag op baseerde. De bron die hier wordt gebruikt is de Daesh media entiteit “Furat”, die door Abu Jihad wordt gerund, de wingman van Abu Omar Al-Shishani die in 2006 als FSB-informant ontmaskerd werd. Deze bron beweert, “De Islamitische Staat (IS) geeft een audio vrij van een Russisch sprekende vertegenwoordiger van strijders…”. Maar de originele audio was dus in het Tsjetsjeens en niet in het Russisch. De Mujahideen van Dagestan, Ingoesjetië en KBK (Kabarda, Balkarië en Karachay) hebben geen trouw gezworen aan IS. Eerder werd ook een video uitgebracht waarin het verenigd Vilayat trouw zweert aan Imarat Kavkaz waardoor het uiteraard onmogelijk is dat ze trouw zouden gezworen hebben aan  Daesh. Hun eed, tesamen met de eed van Vilayat Dagestan, waren eigenlijk de eerste initiële eedafleggingen aan de nieuwe emir van Imarat Kavkaz, Aby Usman Gimrinksy, een feit dat Abu Jihad woedend moet gemaakt hebben aangezien Karachay-Balkar zijn thuishaven is. Hij kwam dan ook prompt op de proppen met een spetterendeIS Karachay-Balkar recruteringsvideo
 • “Deze uitspraak leidde ertoe dat IS op 23 juni 2015 de beloften van loyaliteit omarmde en de oprichting van een nieuwe Vilaiyat verklaarde onder leiding van Dagestan Amir Rustam Asilderov alias Abu Muhammad al-Kadarskii.” Dit is dus  Rustam “Plastieken Hersenen” Asilderov waarnaar men hier verwijst. Die Rustam Asilderov die werd verkozen boven die “hele belangrijke commandant”, Emir Khamzan, waarover IS zo trots deed omdat ze hem zogenaamd hadden binnengehaald. Er wordt ook geen melding gemaakt van het feit dat IS foto’s doet circuleren van Rustam’s zogenaamde Jamaat met daarop de, levend lijkende maar eerder gedode, strijders van het Kaukasisch Emiraat. Blijkbaar is het Jamaat van ons ‘Plastieken Hersenen’ heerschap zo klein dat men zijn toevlucht moet zoeken tot foto’s van overleden personen om de illusie van de hoeveelheid en de belangrijkheid hoog te houden. Dit doet denken aan de IS strategie waarbij de gezichten van hun strijders zijn bedekt in een stiekeme poging niet te hoeven onthullen hoe gering hun aantallen eigenlijk zijn. 
 • “…volgens de website de Caucasian Knot, die het conflict in de regio volgt…” Hier wirdt de website de ‘Caucasian Knot’ als bron gebruikt. ‘Caucasian Knot’ staat volledig onder de controle van Kadyrov en wordt algemeen beschouwd als een Russische mediasite van de staat die door de FSB wordt beheerd. De cijfers die Caucasian Knot geeft over het aantal gedode “militanten’ zijn ook niet juist omdat er geregeld geweren en andere wapens worden geplant bij de dode lichamen, een feit dat keer op keer wordt bevestigd. De Caucasian Know publiceert deze ooggetuigeverklaringen van de overlevende familieleden nooit.

De lijst van desinformatiepunten groeit naargelang men verder leest in dit The Daily Beast artikel en helemaal op het einde wordt zowaar het plan van Rusland  onthult: “Terwijl Rusland blij zal zijn met het onnoemelijke gemak waarmee haar langlopende strijd verbonden kan worden met de bredere wereldwijde strijd tegen het Jihadisme…” De langlopende strijd van Rusland is echter hun oorlog met de volkeren waarvan ze de natuurlijke rijkdommen willen stelen.

IS probeert het Tsjetsjeense verzet te coöpteren door mensen te misleiden met hun valse propaganda en gebruikte deze coöptatie als een wervingsmiddel. Het is echter Rusland die het meeste baat heeft bij een IS co-optatie van het Tsjetsjeense verzet en dan vooral in de ogen van de rest van de wereld. Door “Tsjetsjenen” aan IS te koppelen drijft Putin mee op de IS hysterie wat handig is in zijn plan om een gemeenschappelijke vijand te creëren.  Zoals eerder gezegd, de economische sancties, als gevolg van de agressie van Rusland in Oekraïne, en de dalende olieprijzen brengen Rusland aan de rand van economisch verval.  Door het creëren van een gemeenschappelijke vijand hoopt Rusland een alliantie met het Westen aan te gaan waarbij het Westen zich gedwongen zal zien om de sancties op te heffen.

In dit hele zorgvuldig opgezet plan wordt één simpel feit over het hoofd gezien: waarom zouden de strijders van de Noord Kaukasus de strijd aan het thuisfront verlaten, de strijd die hun huizen en hun families beschermt, om te gaan vechten voor IS in Syrië?  Dat is gewoon niet logisch.

Zoals we al eerder stelden, één manier om de controle over een gebied te handhaven is om loyale figuren in leiderschapsposities te plaatsen en om democratische verkiezingen te voorkomen. De mensen van de Tsjetsjeense Republiek hebben niet enkel te lijden van Poetin’s dictator maar werden ook nog eens in de steek gelaten door hebzuchtige verraders.
?
— Russische Marionetten en Tsjetsjeense verraders 
* Ramzan Kadyrov

“Ik heb hem al vermoord, wie ik zou moeten vermoorden. En degenen, die achter hem blijven staan, zal ik ook doden, tot de laatste van hen, totdat ik zelf wordt gedood of gevangen gezet. Ik zal hen blijven doden tot zolang ik leef. Poetin is prachtig. Hij denkt meer aan Tsjetsjenië dan aan welke andere republiek [van de Russische Federatie] dan ook. Toen mijn vader werd vermoord kwam hij (Poetin) hoogstpersoonlijk naar de begraafplaats. Poetin heeft de oorlog gestopt. Poetin zou president voor het leven moeten gemaakt worden. Er is een sterk bewind nodig. Democratie is slechts een Amerikaanse fabricatie. Russen gehoorzamen nooit hun wetten. Iedereen was aan het stelen maar enkel Chodorkovski zit in de gevangenis” ~  Ramzan Kadyrov antwoordend op een vraag hoe hij de moord op zijn vader dacht te  wreken.

Rusland plaatst marionettenleiders zoals Ramzan Kadyrov in het gebied om controle uit te oefenen maar maakt tegelijkertijd ook gebruik van etnische Tsjetsjenen voor zijn etnische zuiveringsdoeleinden.

“Kadyrov je bent een varken! Je bent een verrader van je volk. Er zal wraak worden genomen Kadyrov! Je bent een verrader! Kijk eens hoe je mensen huilen, hun tranen zullen worden gewroken! Vervloekt ben je en je gezin! Je bent geen president! Je bent een charlatan!”~ Een clip van de Nizam tv-documentaire, “War Crimes van Rusland”

Vladimir Poetin gaf in 2003 de verantwoordelijkheid aan de lokale milities in Tsjetsjenië na de benoeming van de pro-Russische Ramzan Kadyrov als waarnemend president hoewel Russische troepen nog steeds in grote aantallen aanwezig zijn in de Tsjetsjeense republiek. Ze worden ingezet bij verschillende operaties. Dit proces wordt de “Tsjetsjenisatie” van het conflict genoemd.

Het doel van dit zogenaamde “plan van Tsjetsjenisatie ” bestond oorspronkelijk uit het ondermijnen van de nationale tradities van binnenuit en door Tsjetsjenen. De eerste fase bestond erin om steun te identificeren en om pro-Russische politiekers en publieke figuren te selecteren. Zelfs de meest toegewijden onder hen, zelfs zij die loyaliteit hadden getoond tijdens het leiderschap van Doedajev in de eerste oorlog, vielen op het einde toch nog uit de gratie.  Rusland maakte een deal met degenen die bereid waren om met de nationale tradities te breken en die zich aan de zijde van de Russische bezetters schaarden in de strijd tegen hun eigen landgenoten bij de aanhoudingen, het moorden en het martelen.

Voor dit hele “Tsjetsjenisatie proces” was het nooit voorgekomen dat Tsjetsjenen de familieleden van hun tegenstanders gijzelden en al helemaal geen vrouwen en kinderen. Het was ondenkbaar dat Tsjetsjenen anderen zouden martelen. Tegenwoordig is dit allemaal de norm. De “veiligheidstroepen” van de lokale bevolking maken regelmatig misbruik van hun positie en status en vernederen en slaan iedereen die ze om de één of andere reden niet moeten.
?
Het uiteindelijke doel van het Russische kolonisatieplan van “Tsjetsjenisatie” is om de nationale traditie’s uit te hollen en het Tsjetsjeense volk tot slaaf te maken.

“Hier hebben we een totaal autoritair regime waarbij Ramzan Kadyrov alles is.  De grondwet, de wetten, het wetboek van strafrecht, dit alles verzinkt in het niets tegen “Ramzan zegt”. Als Ramzan zegt: “vermoord hen allemaal,” dan zullen ze allemaal vermoord worden. Zijn woord heeft voorrang boven de grondwet … ..het is een soort van Noord-Korea op het grondgebied van de Russische Federatie “~ Olef Khobibrakhmanov, Comité tegen Foltering

In Tsjetsjenië staan de onderzoekscommissies, het openbaar ministerie en de rechtbanken allemaal onder de controle van Ramzan Kadyrov. Zolang angst regeert, zolang Kadyrov’s privé-leger de controle heeft over het Tsjetsjeense ministerie van Binnenlandse Zaken zal er niets veranderen. Dit privé leger domineert nu het hele rechtssysteem. Het laatste onafhankelijke Hoofd van de Gerechtelijke Politie werd na zes maanden zonder enige uitleg ontslagen. Alle lagen van de maatschappij staan nu onder de controle van deze nieuwe Vader van de Naties. Door middel van geld en terreur schaart hij de clans rond zich en wekt de schijn van massale publieke steun. Ramzan Kadyrov spant de oudste gebruiken voor zijn kar en zorgt ervoor dat ze de staatsideologie dienen.  Gehoorzaam en overleef, bied weerstand en sterf.

Een bewind van straffeloosheid, de ontkenning van het verleden, het herschrijven van de geschiedenis.  Tegenwoordig begint de officiële Tsjetsjeense geschiedenis met de regering van de Kadyrov familie en met de komst van Poetin in het Kremlin.
?
Na zovele jaren van oorlog, waarin mensen enkel moord en lijden kenden, is men moe. In hun wanhoop zijn mensen bereid alles te accepteren. Iedereen doet alsof men gelukkig is. Wanneer er feest wordt gevierd, zoals de verjaardag van Kadyrov of Poetin, is aanwezigheid in de straten verplicht voor alle beroepen. Als je weigert te gaan dan hoef je de volgende dag ook niet meer naar je werk terug te keren. De feestelijkheden vinden onder bedreiging plaats waarbij patriotische liederen, die de cult-of personality leiders verheerlijken, door de luidsprekers klinken.

“Ze begeleiden ons land naar het heilige licht, Ramzan Kadyrov en Vladimir Poetin. Met een vonk van eeuwig vuur bakenden ze voor ons een pad zonder obstakels. De twee onafscheidelijke vleugels, Rusland en Tsjetsjenië. We delen dezelfde taal en ons geloof in God.”

Hoe wanhopig en angstig moeten mensen niet zijn om deel te nemen aan de viering van hun beulen?

Poetin en Kadyrov zijn dikke vrienden en Kadyrov onderneemt niets zonder eerst bij Poetin te checken. Als hij toevallig toch een misstap maakt en iets doet zonder Poetin’s goedkeuring dan haast hij zich om dit recht te zetten en corrigeert hij zich publiekelijk op Instagram, zijn favoriete sociale media speeltje, of via het officiële tv staatskanaal van de Tsjetsjeense Republiek.

Petin’s intieme kring is er echter niet mee opgezet dat Kadyrov na al die jaren zoveel macht naar zich kon toetrekken. Poetin moet dit spelletje nu heel voorzichtig spelen, want wie de controle heeft over de FSB heeft alle macht. Hij heeft echter zowel zijn FSB als Kadyrov nodig. Kadyrov is inderdaad een zeer machtig man hoewel zijn dagen sowieso geteld zijn. Hij heeft een machtige clan rond zich om maar niet te spreken van het feit dat hij enorme steun van zowel de vroegere als de huidige oppositiestrijders zou genieten moest hij beslissen om de Tsjetsjeense Republiek waarachtig en officieel onafhankelijk van Rusland te verklaren. Maar diezelfde vrijheidsstrijders zouden hem uiteindelijk ook doden omdat men hem nooit zal vergeven voor de 30.000 Tsjetsjenen die hij voor Rusland vermoordde. Hij zou ook ergens anders financiële steun moeten zoeken, want op dit moment betaalt Rusland alle rekeningen. Het is heel onwaarschijnlijk dat Kadyrov Poetin ooit zal verrraden en Poetin is zich daar terdege van bewust.

Het lijkt er sterk op dat het ook Kadyrov was die achter de moord op Boris Nemtsov zit, de politieke tegenstander van Poetin. Voor de moord verbleven de moordenaars op een appartement in Moskou, dat door de moeder van Kadyrov werd gehuurd. We mogen hierbij niet vergeten dat Kadyrov nooit iets op eigen houtje onderneemt en nooit zonder toestemming van Poetin. Nemtsov werd ook vermoord in de schaduw van het Kremlin, de veiligste en meest bewaakte plaats in het hele land. 

Op 5 juni 2015 vielen, volgens onbevestigde berichten, Kadyrov’s Soefi’s de Imam van de grootste moskee in Ingoesjetië aan. Die moskee bevindt zich in de buurt van de grens van het bezette Tsjetsjenië. Het zou Kadyrov’s clan geweest zijn die had geprobeerd de Imam te doden omdat ze de moskee wilden veroveren. De Moslims in de moskee verijdelden echter hun plan en beschermden de Imam. 

In tegenstelling tot wat velen denken zijn deze Soefi’s, althans onder leiding van Kadyrov, helemaal niet zo vredelievend en ze gedragen zich ook niet erg islamitisch. Geen enkele Moslim zou het ooit in zijn hoofd halen een Imam aan te vallen, laat staan in een moskee gedurende een preek. Het was Kadyrov’s clan die 30.000 Tsjetsjenen vermoordde ten dienste van de Russische bezetting. Het was ook Kadyrov’s clan die, Daesh-stijl, hoofden afhakte tijdens de “officiële” eerste en tweede oorlog met Rusland, wat dan daarna nog gebruikt werd in Russische propaganda om aan te tonen hoe gevaarlijk de “extremisten” in Noord-Kaukasus wel zijn. Er werd echter niet bij vermeld dat die extremisten voor Rusland vochten, doodden en martelden. De geheime richtlijnen nr. 91 / 12-58 van 22.12.99 geven ons een duidelijk voorbeeld van het Russische propagandaplan dat in 1999 en de daaropvolgende jaren werd uitgevoerd. 

 • * Aan generaal-majoor Vladimir Shamanov.
 • Commander, Noord-Kaukasus Militaire District
 • 58e Army Generale Staf
 • Vladikavkaz
 • Om het bevel 1028/sk van de minister van Defensie van de Russische Federatie van 28 december 1999 uit te voeren beveel ik:
 • dat het volgende direct zal worden uitgevoerd:
 • Mensen van Negro en Arabische afkomst worden aan de media in voldoende aantallen getoond om de massale deelname van Negroes en Arabieren als huurlingen aan de kant van Tsjetsjeense bandietformaties te bewijzen;
 • Bewijs wordt getoond van de massamoord van Tsjetsjeense burgers die loyaal zijn aan de Russische autoriteiten door strijders van de bandietformaties;
 • De verbrande lijken van Tsjetsjeense burgers worden tentoongesteld;
 • Getuigenissen van plunderingen en onmenselijke gedrag door de leden van de Tsjetsjeense terroristische groeperingen en Wahhabi bandietformaties worden gepresenteerd.
 • Filtratie van jonge Tsjetsjenen tussen de leeftijden van 10 en 14 begint, met daaropvolgend de verzending naar de receptiepunten van de Omsk militaire commissaris van waar ze, volgens plan, zullen worden gestuurd naar speciale militaire onderwijsinstellingen.
 • Bij de uitvoering van deze richtlijnen zal gebruik worden gemaakt van de middelen van het Noord-Kaukasus Militaire District, in samenwerking met speciale sub-eenheden van de GRU (militaire inlichtingendienst) en het ministerie van Binnenlandse Zaken, toegewezen aan de anti-terroristische operatie in de Tsjetsjeense Republiek.
 • Chef van de generale staf van het ministerie van Defensie van de Russische Federatie.
 • Anatoliy Kvashnin

“Nog niet zo lang geleden was iedereen op radio en tv aan het praten over de Holocaust en over Buchenwald. Ik ben ook tegen genocide. Ik voel oprechte sympathie voor die mensen. Voor hun hulpeloosheid. Maar niemand praat over de genocide van het Tsjetsjeense volk. Niemand vermeldt de concentratiekampen rond Khankala en de Russische basis op Lupoi … of rond het kasteel van Kadayrov bij Khosi-Yurt waar mensen worden uiteengereten” Dokku Umarov

Mensen in het Westen hebben over het algemeen een geïdealiseerd en romantisch beeld van “Soefisme” en zien het als de zeer “spirituele” niet-politieke vorm van de Islam dat naar verluidt dichter zou staan bij het Christendom, de Griekse filosofie en de mystieke speculaties van de Indiase Vendanta. De term “Soefisme” is eigenlijk een uitvinding van de oriëntalisten die een negatief beeld van de Islam hadden maar verliefd waren geworden op de Perzische poëzie van dichters zoals Hafiz en Rumi. Zij zagen “Soefi’s” als vrijdenkers die niets te maken zouden kunnen hebben met de islamitische Mohametan religie. “Soefisme” is eigenlijk de Islamitische praktijk van “tasawwuf”, dat deel van de sharia dat betrekking heeft op de interne gevoelens en de perikelen van het hart. Met andere woorden, het is wel degelijk een onderdeel van het geloof van de Arabische profeet en dit “Soefisme”, de vervorming van tasawwuf, werd dus specifiek gecreëerd om politieke redenen en voor propaganda doeleinden en wordt daar hedentendage nog steeds voor gebruikt. Tirannieke regimes in Islamitische landen hebben bepaalde vormen van “Soefisme” gepromoot om geloof te onderwerpen.
 
Kadyrov gebruikt zijn eigen religieus merk om mensen te onderdrukken, een eclectisch amalgaam van populistische Islam met een verbasterde versie van Tsjetsjeens Soefisme en dit vermengd met nog wat Christelijke / heidense elementen en afgoderij. Elkeen die zich niet achter dit “Kadyrov Geloof” schaart wordt gebrandmerkt als Salafi, extremist, Wahabi of een combinatie van de drie.
 
* Premier van de Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië Achmed Zakayev
?

Op de ChechenCenter site,die hij beheert, staat te lezen

“Leider van de Tsjetsjeense onafhankelijkheidsbeweging wordt wereldwijd steeds meer en meer populair bij politici. Hij krijgt steeds meer en meer steun van de Tsjetsjenen die onder de dictatuur van Ramzan Kadyrov lijden.” ?

Hij wordt echter gefinancierd door Boris Berezovsky, de Russische oligarch die Sibneft oprichtte (Gazprom Neft). Beiden zijn anti-Poetin, maar pro-Russisch en beiden beschermen de Russische belangen.

“Ik ben absoluut tegen de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië. Ik was er ook al tegen toen er werd over onderhandeld in 1996-1997.  Als we nu onafhankleijkheid geven aan Tsetsjenië dan zullen we die morgen aan Tatarstan moeten geven en overmorgen aan Ingoesjetië en ga zo maar door. Dit zou de ineenstorting van Rusland betekenen. Ik ben tegen de ineenstorting van Rusland.” ~Boris Berezovsky

Boris Berezovsky werd op 23 maart 2013 dood aangetroffen in zijn huis. Zijn dood was een schijnbare zelfmoord door middel van ophanging maar werd later als een open vonnis genoteerd. Berezovsky was lid van “The Family” oligarch clan en Zakajev is nog steeds verbonden met de anti-Poetin oligarchen.

Akhyad Idigov, de voorzitter van de commissie buitenlandse betrekkingen in het voormalige parlement van de Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië (TRI) bracht een speciale verklaring waarin hij voormalig minister van Binnenlandse Zaken van de TRI Zakayev beschuldigt van onverantwoordelijkheid en incompetentie.

Hij noemde Zakayev ook een outcast en een bedrieger en herinnerende ons eraan dat Zakayev verschillende malen werd betrapt op vervalsing van documenten door de publicatie van decreten en besluiten in de naam van de regering en het parlement van de TRI.  De “regering van de TRI in ballingschap,” beschouwt Zakayev als een bedrieger en een politieke oplichter. 

— Tsjetsjeense Indentiteit en het Tsjetsjeense verzet (8)
Een “Tsjetsjeen” heeft niet één enkele identiteit maar omvat supra-nationale, etnische, nationale en diverse subnationale identiteiten: Kaukakisch, Bergvolk, Noord-Kaukasisch, Noordoostelijk Kaukasisch, Nach, Vainakh, Nokcho (Tsjetsjenië), lid van tukhun, Teip, aul , Vaer, geep, neqe en dooezal. Religie voegt er nog een extra dimensie aan toe: Moslim, soennitisch, Shafi, Sufi, Tariqat , vird volger. 

Noord Kaukakisch nationalisme is een heel ander concept dan wat doorgaans in het Westen wordt verstaan onder nationalisme. De Vainakh hebben bijvoorbeeld een eeuwenoud en vrij uniek nationaal consolidatie systeem. In tijden van vrede functioneren de verschillende superstammen volledig autonoom en zijn ze losgekoppeld van elkaar. Wanneer ze echter worden geconfronteerd met een dreiging van buitenaf zullen ze zich naadloos verenigen. Er is een besef van een etnische identiteit die de verschillende stammen omvat. In geen geval mag deze algemene etnische identiteit verward worden met de poging van de Russische en Westerse propaganda om alle verschillende volkeren van de Noord-Kaukasus over één kam te scheren. Hoewel de Russische bezetting duidelijk de externe dreiging is die de verschillende stammen verenigt behoort de identiteit en hoe men die interpreteert tot de volkeren van de Noord Kaukakus en dit fenomeen mag niet voor propaganda doeleinden worden aangewend voor het dienen van een agenda. Wanneer we in dit segment de term “Tsjetsjeens” gebruiken dan is dit in overeenstemming met de identiteit van de volkeren van de Noord Kaukakasus en de betekenis die zij eraan geven tenzij er wordt geciteerd vanuit een Russische bron. 
?
Voor de Russische bezetting waren de Tsjetsjenen in een democratische structuur georganiseerd die gebaseerd was op pluralisme en eerbied voor individualiteit. De verschillende autonome clans waren verbonden met grotere tribale confederaties. Elke clan werd geleid door een gerespecteerde oudere en beslissingen werden door verkozen raden of volksraadplegingen genomen.

 “Zij (de Tsjetsjenen) moeten als ongedierte vernietigd worden
“We zullen tot in alle uithoeken van de wereld op hen jagen en hen in toiletten verdrinken als het moet”
~ Vladimir Putin

Het was de tweede Russisch-Tsjetsjeense oorlog die de voormalige KGB / FSB-agent Vladimir Poetin tot president van Rusland maakte. 

De Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië was de separatistische en internationaal grotendeels niet-erkende regering van Tsjetsjenië. De enige landen die deze regering wel erkenden waren Georgië en Afghanistan. Ze werd in 1991 gevormd, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie en als gevolg van de bevrijdingsbeweging tegen de Russische overheersing. De enige reden waarom deze regering nog steeds niet erkend is is omdat de internationale gemeenschap zaken doet met Rusland en een onafhankelijke natie zou tegen hun belangen indruisen. 

In 1990 en in 1991, tijdens twee Tsjetsjeense Nationale Congressen, besloten meer dan 1.000 afgevaardigden, die uit alle regio’s verkozen waren, dat Tsjetsjenië onafhankelijk moest zijn. In oktober 1991 verkozen de Tsjetsjenen een nieuw parlement en een grote meerderheid had Dzhokhar Doedajev tot president gestemd. In november van datzelfde jaar verklaarde Doedajev de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië en noemde deze nieuwe natie “de Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië”. De Sovjet-Unie bestond niet meer en elke gefederaliseerde regio werd een gefederaliseerde overeenkomst met “Rusland” aangeboden. De Tsjetsjeense Republiek weigerde in 1992 om deze overeenkomst te ondertekenen omdat ze eigenlijk al onafhankelijk was daar een Sovjet-Unie, waartoe de Tsjetsjeense Republiek ooit toebehoorde toen het nog Tsjetsjenië genoemd werd, niet meer bestond. Wanneer men dus naar deze regio verwijst is de juiste benaming dan ook “het bezette Tsjetsjenië” of “De Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië”. 
Datzelfde jaar schreef de Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië haar Grondwet volgens welke de Tsjetsjeense Republiek een onafhankelijke democratische staat was. 

Na de moord op president Dzhokhar Doedajev op 21 april 1996 werd Zelimkhan Yandarbiyev waarnemend president van de Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië. Zelimkhan Yandarbiyev werd de waarnemend president van het Chri. In januari 1997 werden vrije democratische presidents- en parlementsverkiezingen in de Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië gehouden onder de auspiciën van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). Aslan Maschadov won een overtuigende overwinning met meer dan 59% van de stemmen. Op 12 mei 1997 tekende Maschadov een vredesverdrag met Jeltsin in het Kremlin. 

Op 1 oktober 1999 verklaarde de Russische premier Vladimir Poetin het gezag van president Maschadov en zijn parlement onwettig. Poetin, die Russische troepen naar de Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië zond, beloofde een snelle en gemakkelijke overwinning. Deze belofte leverde hem het presidentschap. 

* De bezetting en de oorlog zijn nog steeds voortdurend in bezet Tsjetsjenië waardoor het parlement van de Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië, dat in 1997 werd verkozen, legitiem zal blijven tot nieuwe democratische verkiezingen kunnen worden gehouden in een vrij Tsjetsjenië. 

Intussen werkt Rusland samen met elkeen die van de aanhoudende Russische bezetting in de Noord-Kaukasus profiteert aan de opbouw van een “terroristen” imago van deze nieuwe ‘gemeenschappelijke vijand’. Het concept dat Rusland tegen een internationale terroristische groepering in de Kaukasus vecht was altijd een leugen. 
?
Andrei Yakhnev, een hooggeplaatste FSB agent werkzaam in de Russische “oorlog tegen het terrorisme”, in antwoord op een vraagof hij de manier goedkeurde waarop Rusland deze oorlog aanpakt:

“Ik ben het niet eens over de meest fundamentele kwesties. Ik heb steeds gezegd dat de mensen die deelnamen aan de illegale terroristische fracties in Tsjetsjenië en Dagestan dit om verschillende redenen deden, en hetzelfde geldt voor degenen die hen ondersteunden. Ik zei voortdurend tegen mijn oversten dat we geen strafmaatregelen nodig hebben om deze problemen op te lossen maar dat in plaat daarvan socio-economische maatregelen nodig waren. Ik probeerde ook uit te leggen dat terroristen in Rusland niet door het buitenland gefinancierd werden maar door lokale politieke clans die om de macht in de republieken van de Noord Kaukasus vechten en dat zij macht, administratieve middelen en federale financiering voor zichzelf willen bekomen.”

Met andere woorden, Andrei Yahknev is het volledig oneens met het Russische propagandaverhaal over terreur in de Kaukasus, namelijk dat het onderdeel is van een internationale Jihad beweging die genadeloos verpletterd dient te worden. Deze propaganda wordt continu naar voren geduwd zodat de Russische imperialistische bezetting van de regio niet alleen kan voortduren maar ook kan worden aangescherpt om de Russische belangen te beschermen.

— Demonisering van Tsjetsjenen in het Westen
?

1. De Boston marathon bomaanslagen  
De media verspreidden het gerucht dat de Tsarnaev broers Tsjetsjenen waren. Dit is onjuist. Ze komen niet uit de Tsjetsjeense republiek maar uit Dagestan en ze hebben nooit de oorlog in het bezette Tsjetsjenië meegemaakt. De familie emigreerde naar de VS via legale wegen. Zowel het USCIS rapport als de rechtszaak tonen aan dat ze nooit vluchteling zijn geweest. Enkel de vader is Tsjetsjeens maar de moeder is Avar. De Avaren zijn cultureel zeer ver verwijderd van de Tsjetsjenen en na de scheiding heeft de moeder nooit veel contact met de vader toegelaten die zelf nooit werd gekoppeld aan Kaukasus “islamisten”. De Russische intelligentie had de VS “gewaarschuwd” dat de moeder en de oudste zoon contact zouden hebben en banden met de Muhajideen van de Kaukasus. De Mujahideen van Dagestan hebben dit weerlegd.

“Het Commando van de provincie Dagestan wijst in dit verband op het feit dat de Mujahideen van de Kaukasus niet tegen de Verenigde Staten van Amerika vechten. We zijn in oorlog met Rusland dat niet alleen verantwoordelijk is voor het bezetten van de Kaukasus maar ook voor gruwelijke misdaden tegen moslims.
 

Men mag ook niet vergeten dat zelfs met betrekking tot de vijandelijke staat Rusland, dat tegen het Kaukasus Emiraat vecht, de Emir Dokku Umarov een bevel heeft uitgevaardigd dat aanvallen op burgerdoelwitten verbiedt. 
In dit opzicht dringt het Commando van de Mujahideen van de provincie Dagestan er bij de media op aan, en dan voornamelijk bij de Amerikaanse media, om de speculaties en de promotie van de Russische propaganda te stoppen.
?

Als de Amerikaanse regering echt geïnteresseerd is in het onderzoek naar de ware organisatoren van de Boston bombardementen, en ze niet zozeer medeplichtig wil zijn met deze Russische show, dan dient de Amerikaanse regering zich te concentreren op de betrokkenheid van de Russische veiligheidsdiensten in de gebeurtenissen.”

Het is op zijn minst vreemd te noemen dat de moeder nu onder bescherming staat in Dagestan nadat de Russische Inlichtingendienst aan de VS informatie gaf dat ze gelinkt zou zijn aan het Kaukasus Emiraat. Rusland had beweerd dat zowel zij als haar oudere zoon verbonden zouden zijn aan de militante vleugel van het Kaukasus verzet. Rusland heeft niet de gewoonte diegenen te beschermen waarvan zij denken dat ze gelinkt zijn aan het Kaukasus Emiraat tenzij er een agenda is, zoals bijvoorbeeld voor hun belangen werken. Rusland arresteert zelfs mensen die nog maar verdacht worden van het uitdelen van voedsel aan de “underground militanten” van de Kaukasus.
 
Zowel het Kaukasus Emiraat als de verbannen regering van de Tsjetsjeense Republiek van Itsjkerië hebben meermaals gewezen op het feit dat het continu falen van de Amerikaanse overheid van het erkennen van dit alles een duidelijk bewijs is van de Amerikaanse agenda, met name het blijvend beschermen van het staatsterrorisme van Rusland en van de misdaden die Rusland in de Kaukasus begaat zoals bezetten, stelen, martelen en moorden. 

De propagandamachine had een Tsjetsjeen nodig. Tsjetsjenen moeten ten allen tijde gelinkt worden aan terrorisme zodat Rusland haar wreedheden in het gebied onder het mom van “terrorismebestrijding” kan verrechtvaardigen, terwijl het Westen de andere kant opkijkt omdat ze belangen hebben in diezelfde regio. 
?
Ramzan Kadyrov, de marionet van Rusland in het bezette Tsjetsjenië, heeft intussen beweerd dat Dzhokar Tsarnaev, die nu ter dood veroordeeld is, door de Amerikaanse geheime dienst in de val werd gelokt.

“Ik geloof niet dat de Tsarnaevs deze terroristische aanslag gepleegd hebben zonder medeweten van de Amerikaanse geheime diensten, dat wil zeggen, als ze zelfs de aanslag gepleegd zouden hebben”

De wielen van de propagandamachine blijven draaien.
 
2. Charlie Hebdo
Na de aanslagen in Parijs werden de Tsjetsjenen in Europa onderworpen aan etnische profilering. Ook al was het al duidelijk op de dag van de aanslag zelf dat de aanvallers niet van Tsjetsjeense afkomst waren vonden er toch massale arrestaties van Tsjetsjenen plaats tijdens de nacht van 11 januari in Parijs zelf en in de omgeving van Parijs. Het zouden preventieve maatregelen zijn geweest in de aanloop naar de grote mars in Parijs die de slachtoffers van de aanslag wilde eren en waarbij tientallen staatshoofden werden verwacht de mars bij te wonen. De gearresteerde Tsjetsjenen zagen al hun geld, telefoons en computers in beslag genomen en ze werden voor twee dagen vastgehouden op een onbekende locatie in de buurt van Parijs. De veiligheidsdiensten probeerden hen bekentenissen van banden met “Tsjetsjeense” strijders in Syrië af te dwingen en zij werden beschuldigd van het organiseren van een terroristische cel.

Volgens onbevestigde berichten zouden, in de dagen na de aanval, tot zeker tien Tsjetsjeense families uit Frankrijk gedeporteerd zijn geweest. Dit is ongebruikelijk voor Frankrijk dat nog nooit eerder dergelijke acties tegen Tsjetsjenen heeft ondernomen. Daarenboven namen de Franse autoriteiten de extra maatregel om buurlanden te waarschuwen tegen mogelijke vijandige acties van Tsjetsjenen die in Frankrijk wonen wat resulteerde in korte arrestaties in Duitsland, België en Oostenrijk. 

De propaganda, die een verband wil leggen tussen Tsjetsjenen en terrorisme, heeft gevolgen voor de vluchtelingen die aan de Russische terreur en onderdrukking wilden ontsnappen.

 “Sommige van onze politici proberen de kwestie van de Tsjetsjeense vluchtelingen aan terrorisme te linken”,zegt Bernd Mesovic, adjunct-directeur van Pro Asyl, een in Frankfurt gevestigde NGO die voor migrantenrechten pleit. “Sommigen van hen geloven de informatie van de Russische functionarissen die de Tsjetsjenen steeds met terrorisme willen verbinden”

Hetzelfde is vaak het geval bij de Duitse media“Terroristen zoeken asiel in Duitsland”, luidt een nieuwsbericht van 8 augustus in de Duitse krant “Die Welt”. 

3. Nationale raid in België
Op 8 juni 2015 werden Tsjetsjeense gemeenschappen op 21 plaatsen in België overvallen en aan etnische profilering onderworpen vanwege een vermeende terreurdreiging nadat men een tip ontving. Volgens de Belgische federale aanklagers werden twee verdachten in verband gebracht met een onderzoek naar een “Tsjetsjeense extremistische groep die verdacht werd van recrutering van Jihadisten om naar Syrië te sturen”

Er werd beweerd dat een aantal van de verdachten gekoppeld waren aan Jabhat al-Nusra in Syrië en aan het Islamitische Kaukasus Emiraat. Er werd van de verdachten gezegd dat ze zich in twee groepen bevonden, één aan de kust en de andere in de buurt van Leuven. Het openbaar ministerie verklaarde dat de invallen gelijktijdig gebeurden omdat de twee “extremistische en salafistische Tsjetsjeense groepen … met elkaar verbonden zijn”

Naar verluidt werden WhatsApp berichten onderschept met de hulp van Amerikaanse communicatiespecialisten. De Belgische autoriteiten arresteerden 16 “Tsjetsjenen”, maar moesten kort daarna 14 van hen alweer vrijlaten wegens gebrek aan bewijsmateriaal. Men vond geen directe aanwijzingen die suggereerden dat er een aanslag in België werd beraamd. 
Slechts twee van de verdachten bleven in hechtenis maar het is onduidelijk voor hoe lang. Op geen enkel moment werden er namen vrijgegeven en de kranten deden geen follow-up van het verhaal. De hele zaak werd snel begraven zonder dat er ooit details werden bekendgemaakt. 

Er werd hier duidelijk een poging ondernomen om een vermeende, maar niet bewezen, recruteringsgroep voor Syrië te linken aan “Tsjetsjeense terroristen” die verbonden zouden zijn met het Kaukakisch Emiraat. De vraag die we ons bij dit alles dienen te stellen is waar de oorspronkelijke tip vandaan kwam. 
?
— Het dagelijkse leven – “Het Tsjetsjenië van vandaag is erger dan tijdens de oorlog”

Tijdens de oorlog kon je je altijd voor de bommen verschuilen. Er was altijd wel ergens een plekje waar je naartoe kon lopen. Maar vandaag weet je niet wie je kan vertrouwen. Je begint zelfs te twijfelen aan en argwaan te koesteren over je eigen collega’s. Dat is nog het meest angstaanjagende, nog erger dan de oorlog. ~ Kheda Saratova, mensenrechten advocaat en hoofd van de Informatie-Analytisch Agentschap “Doelstelling”

De oorlog in Tsjetsjenië mag dan wel officieel voorbij zijn maar dat wil niet zeggen dat de wreedheden voorbij zijn zoals gedwongen verdwijningen, meldingen van marteling en moord door de federale veiligheidsdiensten binnen de filtratiekampen die op de nazi-concentratiekampen en de Sovjet goelags van de jaren ’40 lijken. 
?
Voornamelijk mensenrechtenactivisten en journalisten zijn onderhevig aan intimidatie, zoals Anna Politkovskaja, Natalja Estemirova,Elena Maglevannaya, Zurab Markhiev, Fatima Tlisova, “Caucasian Knot” journalist Akhmednabi Akhmednabiev (Akhmednabiev werkte voor “Caucasian Knot”, dat onder de controle van Kadyrov staat, maar zijn subversieve verslaggeving deed hem de das om en hij werd vermoord) en nog veel meer. Sommige van de journalisten die hier vermeld werden zijn vermoord, anderen moesten vluchten en leven nog steeds als vluchtelingen en vele anderen zijn verdwenen en vermoord.

“Wil je een journalist in de Kaukasus zijn dan moet je tegelijkertijd ook een mensenrechtenactivist zijn. Het is veel gemakkelijker om een misdaad te begaan wanneer de informatie verborgen blijft en de media wordt buitengesloten. Als er vandaag honderden mensen worden gedood dan heel misschien, als ik over die misdaad schrijf, worden er morgen maar tien gedood.” ~ Zurab Markhiev (Ingoesjetië)

Tijdens de oorlog in Ichkeria, waarbij op zich al de wetten van misdaden tegen de menselijkheid werden geschonden wat door de Clinton administratie en andere westerse landen straal werd genegeerd, had Putin zuiveringsoperaties bevolen die, in de laatste vijftien jaar, resulteerden in de verdwijning van duizenden mensen. Vandaag de dag worden deze misdaded “anti-terreur operaties” genoemd en ze verspreiden zich naar Ingoesjetië en Dagestan, en af en toe naar Kabardino-Balkarië of Karachai-Cherkessia. 
?
Deze video (WAARSCHUWING: ZEER GRAFISCH) is een recent voorbeeld hoe deze “anti-terreuroperaties” er zoal uitzien. Rustam Kodzokov was slechts voor 6 maanden een vrij man na een gevangenisstraf van 9 jaar toen hij werd ontvoerd door de Russische FSB bij de wekelijkse check-in van zijn voorwaardelijke vrijlating. Hij werd gemarteld en daarna vermoord. Bij zijn lichaam waren wapens geplaatst en iedereen werd verteld dat hij was gedood vanwege zijn verzet tegen de politie. Zijn lichaam werd aan de familie teruggegeven die een video opnam van het lijk – ze vonden bewijs van marteling: brandplekken van sigaretten, een afgehakte vinger, een achteruit gebroken arm, brandwonden en snijwonden over zijn hele lichaam, een gebroken nek, etc … Dit soort martelingen doen zich nu reeds twee decennia lang voor maar de wereld blijven ze hardnekkig negeren. 

“Het regime heeft maar één doel voor ogen en dat is zo lang mogelijk aan de macht blijven en om die macht te behouden kan alles. Het is terreur in naam van anti-terreur. De “strijd tegen het terrorisme” moet continu zijn, want om aan de macht te blijven moet Kadyrov het volk in een constant staat van angst houden en daar heeft hij een goed gesmeerd repressief apparaat voor nodig. Dit apparaat vereist grote financiële steun die hij alleen van Moskou kan krijgen in ruil voor de strijd tegen het terrorisme. Dat is de reden waarom men “terroristen” blijft vinden en waarom mensen verdwijnen. Voor elke geëlimineerde “terrorist” ontvangt het Kadyrov fonds 14.000 euro. Dit soort beloningen zijn de reden waarom het moorden zal worden voortgezet.” ~ Oleg Khabibrakhmanov

“Helaas, in de meeste gevallen waarmee we hier komen mensen niet terug. We zijn op het punt gekomen dat wanneer een jonge man verdwijnt en de ouders vinden hem in de gevangenis, ze zeggen, ‘Dankzij Allah, hij is in de gevangenis!’. Ik maak geen grapje, de ouders bedanken Allah. Hun zoon is in de gevangenis wat wil zeggen dat hij nog leeft en dus bestaat de mogelijkheid dat hij op een dag kan terugkomen…. maar het is nog steeds erg zeldzaam” ~ Oleg Khabibrakhmanov

De laatste tijd werd het tempo van ontvoeringen opgevoerd en vrouwen zijn nu ook een doelwit. 

De machtshebbers willen ook elke herinnering aan de vroegere Tsjetsjeense identiteit verbieden. Vandaag de dag verbiedt het regime om te praten over de vermisten of om de doden van de oorlog te herinneren. 
?
Voor de eerste keer (februari 2014) in de geschiedenis van de Republiek heeft Ramzan Kadyrov de herdenking van de deportatie van het Tsjetsjeense volk door Stalin verboden, geobsedeerd als hij is om het Kremlin te behagen maar, nog belangrijker, om het grote Olympische feest van Poetin niet te bederven.

“Hier leef je vandaag en morgen ben je dood. Met dit soort beleid duwt men mensen in de oppositie. Hun methodes baren enkel meer nieuwe separatistische strijders. Niemand kan dit voor lange tijd verduren. Als we onze leiders neit veranderen xal er er hier nooit iets veranderen.” 

“Diegenen die aan de macht zijn zouden willen dat we niet bestonden. Ze zullen tevrden zijn als we stoppen met zoeken. Nu kunnen we zelfs niet meer protesteren. Anders zouden we dag en nacht marcheren om de terugkeer van onze kinderen te eisen. Ze zouden ons neerschieten moesten we dit wagen. In Argentinië werden al die soldaten die de moorden begingen veroordeeld. Waarom verschijnen onze soldaten niet voor de rechtbank? Diegenen die ons vermoorden. Daar, de moeders hadden succes, diegenen die verantwoordelijk waren werden beoordeeld. Bij ons, niets.” 

“Inshallah, ze zullen terugkeren…daarna zullen we goed leven…zij zijn mijn vlees en bloed…Net als de regen die op de berg valt…mijn hart huilt en is gebroken…wanneer de zon ondergaat en de nacht valt … Ik zie je huilen en het breekt mijn hart …Het leven in verdriet is zinloos … je kan niet ontsnappen aan de dood … zo veel jongeren die onder de aarde liggen … eens zal het aan ons zijn … “
?

~ Documentaire van Manon Loizeau – Tsjetsjenië: Oorlog Zonder Spoor

Ondertussen blijft de hele wereld de wreedheden negeren die de volkeren van de Noord Kaukasus moeten ondergaan. Op 17 maart 2013 werd een open brief aan Citizen Poetin VV verzonden naar “alle overheidsinstellingen in Rusland, alle politieke partijen, mensenrechtenorganisaties en andere niet-gouvernementele organisaties, de media en al die burgers van Rusland en van de wereld die zich bekommeren”. De brief beschrijft en veroordeelt de misdaden, de propaganda en de corruptie en beschuldigt Poetin van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Maar ondanks dit alles bijft de situatie in de Noord-Kaukasus genegeerd worden. De wereld is blijkbaar toch niet geïnteresseerd.

— De Toekomst
* Oekraïne
Rusland is hoogstwaarschijnlijk haar propaganda strategie “Tsjetsjeense terroristen die gelinked zijn aan IS” aan het uitbreiden naar Oekraïne. Op dit moment wordt geprobeerd om de “Islamitische militanten van Tsjetsjenië” te verbinden aan de “neo-nazi” groeperingen in Oekraïne. Dankzij het eerdere propaganda werk, waarbij alle Maidan demonstranten neo-nazi’s werden genoemd, zit men nu in een goede positie om de vrijheidsstrijders van de Noord-Kaukasus, die hun broeders van Oekraïne helpen omdat ze geloven dat wanneer Oekraïne terug vrij zal zijn ook hun land zal worden gezuiverd van de Russische bezetting, te linken aan de zogenaamde neo-nazi’s in de bezette gebieden van Oekraïne. Dit zou de kleine “gemeenschappelijke vijand” “circle jerk” compleet maken: Tsjetsjeense Wahhabi Terroristen ~ IS~ Oekraïense neo-nazi’s. Geef toe, als het over propaganda van dictators gaat dan moet deze toch wel één van de meest sexy zijn: “Tsjetsjeense Wahhabi Terroristen ~ IS ~ Oekraïense neo-nazi’s”. Het klinkt echt wel lekker en commerciële media zal duimen en vingers aflikken bij het vooruitzicht van al die heerlijke ratings die dit zal genereren. Seks mag dan verkopen maar angst verkoopt beter.
 
En jawel hoor, de Grote Dame van de Westerse media, de New York Times, is er reeds als de kippen bij. In een artikel, “Islamitische bataljons, gevuld met Tsjetsjenen, helpen Oekraïne in oorlog met Rebellen”, dat op 7 juli 2015 werd gepubliceerd zien we opnieuw een Westerse media entiteit verwijzen naar het Russische leger en naar de aanwezigheid van de Russische FSB in Oekraïne als “Rebellen” en als “door Rusland gesteunde separatisten”. Anders gezegd, de woordkeuze verraadt het feit dat hier Russische propaganda wordt herhaald. Daarenboven is het geen oorlog maar een invasie waartegen de plaatselijke bevolking, de Oekraïners, zich verzet net zoals hun broeders in de Noord Kaukasus weerstand bieden tegen de Russische imperialistische agressie. Laten we een korte analyse maken van dit New York Times article. “Obers zweefden beducht in de buurt van de keuken en ondanks zijn pogingen kon de man die zichzelf “Moslim” noemt, een voormalige Tsjetsjeense krijgsheer, hen er niet toe bewegen hem meer thee te brengen.
 

 • “Obers zweefden beducht in de buurt van de keuken en ondanks zijn pogingen kon de man die zichzelf “Moslim” noemt, een voormalige Tsjetsjeense krijgsheer, hen er niet toe bewegen hem meer thee te brengen” 
 • De auteur verwijst hier naar Emir Moslim, de commandant van het Tsjetsjeense Bataljon van Sheikh Mansour, die nooit een Tsjetsjeense “Krijgsheer” is geweest. Wat is dat precies, een “Krijgsheer”? Toegegeven, met het woordje “Krijgsheer” zitten we in de romantiek. Een plastieken romantiek weliswaar. We kunnen ons zowaar verliezen in het bedenken van de rolverdeling in de Hollywood film die ongetwijfeld in de maak zal zijn, “De Wraak van de Tsjetsjeense Krijgsheren”. Klinkt goed toch? 
 • “Recent hebben de Oekraïense autoriteiten foto’s vrijgegeven – waarvan ze zeiden dat die werden genomen door een drone die over het noorden van de stad vloog – die een verzameling van zware wapens aan de zijde van de Rebellen toonden, waaronder tanks en houwitsers”. 
 • Wat eigenlijk plaatsvond was dat de Oekraïense autoriteiten een drone video vrijgaven die het opzetten van een waarachtig Russisch militair basiskamp toonde. Er is een verschil. 
 • “De Tsjetjseen staat aan het hoofd van de sjeik Mansour groep, genoemd naar een 18de-eeuws Tsjetsjeens verzetsfiguur. Het is ondergeschikt aan de nationalistische RechtsSector, een Oekraïense militie.” 
 • Dit is volledig gefabriceerd. Ze zijn niet ondergeschikt aan Right Sektor, maar aan de Oekraïense ATO, Het ministerie van Defensie van Oekraïne – Anti-Terrorist Operatie. “Afgezien van een vijand, hebben deze groepen niet veel gemeen met Oekraïners – of met de westerse bondgenoten van Oekraïne waaronder de Verenigde Staten”. En hier duikt de schrijver met enthousiasme in het “gemeenschappelijk vijand” narratief en dan voornamelijk wanneer hij zijn verklaring uitbreidt in de volgende paragraaf waarbij hij probeert om de Tsjetsjeense Bataljons niet alleen Privvy Sektor (RechtsSektor) te linken maar ook aan Azov “nazi’s”. 

Aansluitend hierbij is het feit dat racisme in het Oosten, en met name in Rusland, verschilt van racisme in het Westen. In het Westen verwijst de term “Caucasian” naar witte mensen met een witte huid en van Europese afkomst, terwijl het in het Oosten naar de volkeren van de Kaukasus verwijst. Hoewel de volkeren van de Kaukasus meestal een lichtgekleurde huid hebben worden ze toch “de zwarten” genoemd omdat sommigen een donkere huidskleur hebben en donkere haren en ogen. Ze worden zwaar gediscrimineerd en vooral nazi’s en nationalisten uit het Oosten gedragen zich zeer racistisch tegenover de mensen van de Kaukasus. Een ander interessant feit is dat de Georgiërs naast zowel de Tsjetsjenen uit Ichkeria strijden als met de Oekraïners maar over hen schrijven westerse media nooit iets negatiefs. Westerse media hebben enkel harde woorden voor de moslimstrijders maar nooit voor de christelijke strijders uit Georgië. Toeval?

 • “De heer Musayev, zei de Tsjetsjeens, had toestemming gekregen van hooggeplaatste leden van de Oekraïense regering, maar” er waren geen documenten, niets werd geschreven, ‘zei hij, eraan toevoegend dat de heer Musayev werd gedood in gevechten in februari.” 
 • Dit lijkt een nep-interview te zijn. Emir Moslim zou nooit naar één van zijn beste vrienden als “meneer Musayev” verwijzen. Het is ondenkbaar dat hij zijn naam verkeerd zou zeggen. Zijn echte naam was Isa Munayev en Emir Moslim zou ervoor gezorgd hebben dat men de naam van zijn vriend correct zou herinneren. In de video “Tsjetsjenen vechten voor Oekraïne: Poetin moet aan de 42.000 vermoorde kinderen blijven denken” verwijst Isa Munayev naar Muslim als zijn plaatsvervanger.
 • “Zoals de Oekraïners het zien worden ze onevenwichtig benadeeld ten opzichte van de separatisten omdat westerse regeringen weigeren evenveel steun te verlenen aan de regeringstroepen als wat de rebellen aan militaire steun van Rusland hebben ontvangen. Het leger, corrupt en ondergefinancierd, is grotendeels ineffectief gebleken. Daarom verwelkomen de Oekraïners zelfs steun van islamitische militanten uit Tsjetsjenië.” Wat is er mis met “islamitische militanten uit Tsjetsjenië”? 
 • Opnieuw zien we het verkeerde gebruik van de termen “separatisten” en “rebellen”. Er zijn geen rebellen of separatisten die militaire steun van Rusland hebben ontvangen. Er is een Russische militaire aanwezigheid. En wat wordt bedoeld met “zelfs”? “Daarom verwelkomen de Oekraïners zelfs steun van islamitische militanten uit Tsjetsjenië.” Tenzij je natuurlijk het verhaaltje slikt dat “islamitisch” aan “terrorisme” gelijkstelt zoals in “alle moslims zijn terroristen”. Vandaar is het nog maar een kleine stap om “islamitisch” te veranderen naar “islamistisch”, een term die nog meer ten onrechte wordt gelijkgesteld met terrorisme, om hen dan uiteindelijk te verbinden met Daesh, het eigenlijke doel. Men zou toch denken dat deze Tsjetsjeense Bataljons met een Daesh vlag zou staan zwaaien moesten ze echt voor Daesh vechten. Wanneer heeft Daesh ooit een kans laten liggen tot zelfpromotie en recruitering? Ze zouden maar wat graag van de gelegenheid gebruik maken en het aan de rest van de wereld kenbaar maken dat ze vertegenwoordiging in Oekraïne hebben. Maar niets van dit alles. Op foto’s van het Tsjetsjeense Bataljon van Sheikh Mansour in Oekraïne poseren de strijders niet met een Daesh vlag of zelfs met een traditionele islamitische vlag maar met de vlag van het vrije Ichkeria. Het is een duidelijke boodschap die door iedereen die niet verblind is door leugens kan begrepen worden. 

* Azerbeidzjan en Armenië  
Vlak voor onder onze neus wordt een nog grotere oorlog gesmeed. 

Azerbeidzjan is het geo-strategische kruispunt tussen Oost-Europa en West-Azië met Rusland in het noorden en Iran naar het zuiden. De natuurlijke hulpbronnen zijn reeds lange tijd een bron van aantrekkingskracht op olie-hongerige naties. Azerbeidzjan, en vooral Bakoe, is de sleutel tot de olierijke Kaspische Zee. 

Sinds de late jaren ’80 heeft Azerbeidzjan spanningen met de Armeense Republiek over de zelfverklaarde Nagorno-Karabach Republiek, een regio in Azerbeidzjan. Zowel Armenië als Azerbeidzjan zijn voormalige Sovjet-republieken maar sinds de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 is Azerbeidzjan een trouwe partner van de VS en steunt de aanleg van de olie- en gaspijpleidingen naar Turkije en het breken van het energiemonopolie van Rusland in de regio. De overheid heeft ook nauwe banden met Israël door middel van wapenhandel en olie. 

Armenië heeft een strategische alliantie met Rusland. Ze hebben een collectieve veiligheidsovereenkomst en Rusland heeft een militaire basis in Armenië en voorziet hen van goedkope wapens. 

Armenië is overwegend christelijk terwijl Azerbeidzjan overwegend moslim is. 
?
De nauwe banden die Bakoe met het Westen onderhoudt hebben twee motieven: 
– het handhaven van macht  
– men wil het grondgebied van Nagorno-Karabach terugnemen van de etnische Armeense separatisten. 

De laatse tijd is Bakoe zich echter aan het bezinnen over haar gunstige positie met het Westen en verschuift meer naar Moskouvanwege beschuldigingen van het Westen in verband met schendingen van mensenrechten in Azerbeidzjan. Maar mensenrechtenactivisten beweren zelfs na die beschuldigingen dat Amerikaanse en Europese regeringen nog te mild zijn voor Bakoe. Vanwege deze beschuldigen gaf Azerbeidzjan scherpe kritiek op de Verenigde Staten als weerwerk. Rusland, Iran en China blijven van deze kritiek gespaard omdat ze een beleid van niet-inmenging in de interne aangelegenheden van Azerbeidzjan voeren. 

De beschuldigingen van schendingen van mensenrechten door de VS en het Westen mogen op geen enkele wijze gezien worden als een eerlijke poging om deze schendingen daadwerkelijk te verlichten. Wat de VS en Duitsland proberen te doen is Azerbeidzjan te isoleren vanwege goedkope olie uit het bezette Tsjetsjenië. Door Azerbeidzjan te isoleren en hen in de richting van Rusland te duwen zullen de mensenrechten niet geholpen worden in dat land, integendeel. Het is vooral Duitsland die achter deze campagne van schending van mensenrechten tegen Azerbeidzjan zit. Duitsland en de VS zijn over schendingen van mensenrechten in Azerbeidzjan net zo bezorgd als Mikhael Chodorkovski bezorgd is over mensenrechtenschendingen in de de Tsjetsjeense Republiek. Niet dus. 
?
Dit alles gaat terug naar de “Pijpleiding van de Vrede”

“Na de oorlog maakte Khozh Akhmed Noukhaev Bakoe het operationele hoofdkwartier voor de Caucasian Common Market company en van daar lanceerde hij het concept van de uitbouw van het hele pijpleidingssysteem dat verbindingen maakte met de Kaspische Zee via Noord Kaukasus en Tsjetsjenië en vandaaruit naar Oekraïne, Polen via Duitsland via West-Europa. Hij noemde deze pijpleiding de ‘Pijpleiding van de Vrede’.”~ Mansour Jachimczyk ?

Azerbeidzjan is nauw verbonden met de Russische-Tsjetsjeense olie door middel van de Transneft oliepijpleiding dat de Bakoe-Novorossiysk lijn controleerde. Deze lijn was de enige export route voor de beginnende uitvoer van Azerbeidzjan, waarvan 95 mijl doorheen bezet Tsjetsjeense grondgebied kruiste.

Turkije, intussen, zal geen kritiek op de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev leveren omdat Turken een verwantschap voelen met de Azeri’s en ze veel energie krijgen van hen. Ze zijn nu al boos op Duitsland en hebben een goede relatie met de Azeri dictatuur. Turkije zal zwijgen over de schendingen van de mensenrechten en zal niet betrokken raken.

Ramzan Kadyrov heeft in het verleden Bakoe meerdere malen bezocht waarbij hij president Ilham Aliyev ontmoette. Kadyrov heeft brede internationale steun nodig voor het behoud van zijn leiderschapspositie in het bezette Tsjetsjenië en in vele gevallen ontvangt hij die ook. Azerbeidzjan heeft verschillende redenen om het hoofd van het bezette Tsjetsjenië te steunen en om hem te helpen met zijn economische ontwikkelingsplannen. Ze zien Rusland, en daardoor ook Kadyrov, als garantie voor stabiliteit in de noordelijke Kaukasus, die zij nodig hebben om de noordelijke grens van Azerbeidzjan te beschermen. Azerbeidzjan heeft Rusland nodig voor de voortzetting van de bezetting van Tsjetsjenië en zal alles doen om te helpen.

Door met Rusland te flirten probeert Azerbeidzjan Washington te chanteren door te dreigen over te gaan naar Rusland als het niet krijgt wat het wil. Deze geopolitieke verschuiving kan betekenen dat de spanningen over Nagorno-Karabach zouden kunnen uitmonden in een volledige oorlog.

Intussen laat Iran haar spieren rollen. De Algemene Vergadering van de moslims van Armenië creëerde de positie van Mufti en stelde een Imam, Arsen Safaryan, die was opgeleid in Iran, aan het hoofd. Het is belangrijk op te merken dat er nog maar zeer weinig moslims zijn in Armenië. De meeste van hen werden in 1992 verbannen, gezuiverd en vermoord door Rusland. Het heeft weinig zin om een Iraans opgeleide Mufti in Armenië te plaatsen behalve dan om de daar reeds aanwezige Mufti in de Kaukasus te ageren. De oprichting van een Yerevan Muftiate gaat meer over het buitenlandse dan het binnenlandse beleid en het zal Iran van de mogelijkheid voorzien om haar belangen te bevorderen en haar invloed te verspreiden. 

– Conclusie

“Er was één volk dat niet wou toegeven, dat niet de mentale gewoonten van onderwerping zou verwerven- en niet alleen individuele rebellen onder hen, maar de hele natie als één man. Dat waren de Tsjetsjenen.” ~ Alexander Solzjenitsyn de omstandigheden in de Sovjet-goelags beschrijvend.

Sinds 1722 hebben de Tsjetsjenen tegen opeenvolgende Russische regimes gestreden in een bloedige cyclus van invasie, weerstand, bloedvergieten en deportatie. Ze hebben ook om hun erfgoed en culturele identiteit gevochten. Het Tsjetsjeense verzet werd keer op keer gekaapt door verraad zowel intern maar meer dan dat door een internationale coalitie van apathie. Nog erger dan apathie, niettegenstaande het feit dat Tsjetsjenen nooit een ander land hebben willen binnenvallen of andere mensen tot slaaf hebben willen maken, trachten zowel Rusland als het Westen het hele Tsjetsjeense volk te linken aan een breder internationaal patroon van ‘islamitisch terrorisme” vanwege hun agenda. Het stigmatiseren van een hele groep mensen heet racisme en het wordt doorheen de geschiedenis voor koloniale en imperialistische doeleinden gebruikt. Wanneer we de situatie van dichterbij bekijken bemerken we een patroon van machtspelletjes op zowel hoog als laag niveau gaande van zowel Putin zelf, als zijn oppositie, zijn agenten in de regio, de Westerse figuranten en de verraders van het verzet. Allen hebben ze belang in deze “Game of Oils”.
?
Het is dan ook absurd om een kant te kiezen in de geo-politiek, want elke zijde zal zonder aarzelen over de lijken van het gewone volk stappen door ofwel rechtstreeks betrokken te zijn bij de wreedheden of door moedwillig de andere kant op te kijken wanneer deze plaatsvinden. De enige moreel juiste positie is om de mensen te steunen die hun leven, land, huizen en families beschermen. Velen falen om steun te verlenen of weigeren zelfs resoluut omdat ze verblind zijn door de propaganda die beweert dat de regio een nest van extremistische activiteiten is. Het “Tsjetsjeense extremistische terroristen” narratief dient zowat elke machstpeler, hetzij als nuttig instrument om allianties en deals te maken bij de “gemeenschappelijke vijand” strategie of gewoon om het groene licht te krijgen om de wreedheden te kunnen voortzetten en de plaatselijke bevolking te verdringen en uit te roeien. Het is echter net die onverschilligheid tegenover misdaden tegen de menselijkheid, maar ook moslimhaat en isolement die een kans creëren voor extremistische groeperingen om de situatie uit te buiten. Apathie, onverschilligheid en stilzwijgende instemming met discriminatie, wreedheden en onrecht zijn de bouwstenen voor radicalisering. Zoals Ilyas Akhmadov stelt zal het negeren van de legitieme verlangens van gewone mensen net de democratie ondermijnen die men denkt te beveiligen.

“Het ontbreken van een principiële evaluatie in het westen heeft bijgedragen tot de radicalisering van het Tsjetsjeense verzet… De radicalisering gebeurde niet in een dag en het gebeurde niet in een vacuüm. We hebben nooit om geld of wapens gevraagd, we vroegen enkel om een juiste beoordeling van wat er plaatsvond en die hebben we nooit gekregen. “~ Ilyas Akhmadov ?

Als we willen dat deze wereld een veilige plek voor elk is, met inbegrip van het Westen, dan zullen we diep in onze bronnen van menselijkheid en mededogen moeten duiken en resoluut elke vorm van uitroeiing van eender welke mensengroep veroordelen ongeacht de religie of etniciteit van de slachtoffers en ongeacht de ideologie van de misdadigers. Deze houding is niet enkel correct maar ook hoogdringend en noodzakelijk.

UPDATES
—————-
– Elena in Novaya Gazeta bevestigde dat de Russische FSB achter de recrutering zat van de vechters die naar Syrie trokken van in het begin toen het bekend werd dat mensen van de Noord Kaukasus naar Syrie gingen. Sommigen kregen zelfs vervoer toegewezen om naar Turkije te reizen en werden vandaaruit naar Syrie geleid door evidente Russische agenten. 

?- Verschillende Emirs werden vermoord:
1. Emir Abu Usman Gimrinksy (Magomed Suleymanov) van Imarat Kavkaz.
Op 11 augustus 2015 werd hij door Russische veiligheidstroepen gedood gedurende een razzia in de buurt van Gimry in de republiek Dagestan als onderdeel van speciale operaties.
2. Emir veld commandant van Vilayat Dagestan, Said Abu Muhammad Arankansky (Kamil Saidov) werd diezelfde dag en tijdens dezelfde operatie gedood tezamen met nog twee andere militanten.
3. Emir veld commandant van Vilayat Dagestan Bergachtige Sektor, Mukhammad Abu Dujana Gimrinsky (Magomed Abdullaev) werd ofwel op 16 augustus ofwel op 17 augustus 2015 gedood. De beschikbare informatie is niet eensluidend.
 
Er zal geen andere Emir worden aangesteld voor Emiraat Kavkaz omdat de beste leiders van de Tsetsjeense Republiek nu allemaal in Oekraine zitten waar ze zich uitgebreider zullen organiseren tot Rusland zwakker wordt. Er zal ook geen Emiraat Kavkaz meer zijn en men zal zich organiseren onder een herboren Itsjkerië. De vrijheid van Noord Kaukasus zou ook nooit vanuit Dagestan gekomen zijn. De Noord Kaukasus zal bevrijd worden zoals Dudayev het voorspeld had, eerst Itsjkerië/ Ingoesjetië, dan de bevrijding van de bezette gebieden van Georgië en daarna zal de rest snel volgen.

VOETNOTEN
?——————–

(1) Volledige documentaire – “The Making of an new Empire”

(2) Mansour Jachimczyk was Noukhayev’s assistent van buitenlandse zaken.  Hij was ook de belangrijkste buitenlandse politiek adviseur van Zelimkhan Yandarbiyev toen die waarnemend president was nadat Johar Doedajev werd vermoord door Rusland.  Yandarbiyev werd in 2004 vermoord door de Russische terroristen terwijl hij in Qatar in ballingschap was. Deze documentaire werd in het jaar 1999 gemaakt. Yandarbiyev diende als waarnemend president van 1996-1997.
Chechnya Planning $3 Billion Pipeline

(3) Pikant detail- in januari 2015 kondigde de veiligheidsdienst van Oekraïne een onderzoek aan naar de vraag of Lukoil in Donbass het terrorisme had gefinancierd.

(4) Paul A. Goble
Paul Gobble werkte bij de Central Intelligence Agency (CIA), de Foreign Broadcast Information Service. Hij diende als speciale assistent voor Sovjet Nationaliteiten en de Speciale Adviseur voor Sovjet-nationaliteit en Baltische zaken bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.  Hij was de directeur van Research en directeur van Communicatie en Technologie bij Radio Liberty / Radio Free Europe en de Carnegie Endowment for International Peace. Hij heeft ook een persoonlijke blog, Windows on Eurasia.

Radio Free Europe / Radio Liberty is een onmiskenbaar Amerikaanse omroeporganisatie dat nieuws, informatie en analyse verstrekt voor landen in Oost-Europa, Centraal-Azië en het Midden-Oosten.  Ze werden opgericht als een anti-communistische nieuwsbron in 1949 door de Nationale Commissie voor een vrij Europa als onderdeel van een grootschalige Psychologische Operatie tijdens de Koude Oorlog. Tot 1972 ontving RFE / RL fondsen van de Central Intelligence Agency.  Tijdens de eerste jaren van het bestaan van Radio Free Europe gaven de CIA en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken brede richtlijnen voor het beleid. Er werd een systeem ontwikkeld waarbij het uitzendingsbeleid werd bepaald door middel van onderhandelingen tussen de CIA, het Amerikaanse Staatsdepartment en RFE personeel.

(5 )”… En we richten ons tot de Moslims van de provincie Dagestan opdat ze deze broeders en hun verdeeldheid zaaien niet zullen helpen… O, mijn broeders van de Kaukasus Emiraat.  Julllie hebben geen toelating om met deze broeders te werken omdat ze ons hebben verrraden en ze vrijwillig naar de kant van Al-Baghdadid trokken. …Je kan twee paden volgen. Ofwel ga je met die onwetenden zoals Abu Mohammed en zijn soortgenoten, owelf met de geleerden zonder uitzondering, alle bekende geleerden die we tot nu toe hebben gerespecteerd en gevolgd, zij bevinden zich aan de andere kant.”

(6) “Het dorp werd verwoest op een manier dat slechts een oorlogsgebied dat kan zijn.  Een tiental huizen werden opgeblazen en nog eens veertig onherstelbaar beschadigd.  De huizen die niet gesloopt waren werden vanbinnen helemaal kaal geplukt. Er was geen elektriciteit of water. Alle infrastructuur was weggevaagd. Huizen werden niet alleen maar ernstig beschadigd of vernietigd maar volledig met de grond gelijkgemaakt.  Achteraf, na deze militaire operaties, heeft de regering geen enkele poging ondernomen om Vremenny terug herop te bouwen. Het dorp blijft onbewoonbaar. Het vernielen van de huizen was niet genoeg, de veiligheidstroepen plunderden ook alles van enige waarde zoals koelkasten, televisies, keukenapparatuur en tapijten.  Wat ze niet konden stelen werd verwoest – meubels werden in stukken gehakt en men gooide kleren, potten, pannen en allerlei andere dingen in de modder.  De muren werden beklad met beledigende tekeningen.  Ze beschadigden alles wat ze in handen kregen zelfs Korans, die sneden vertoonden van scherpe voorwerpen en sommigen werden zelfs verbrand teruggevonden.” 
?

(7) “De huidige situatie bij de Mujahideen van de Kaukasus, die nu een eed zweren aan de zogenaamde” kalief “van Abu Bakr Baghdadi, was zeer voorspelbaar.  Het was voorspelbaar omdat de eed van de “Kaukasus Mujahideen” aan Abu Bakr Baghdadi, en hun toetreding tot de Islamitische Staat, “bloed uit de neus” is van Poetin en zal worden gebruikt om te vermijden dat Rusland uit elkaar valt als gevolg van Westerse sancties en dalende olieprijzen … Nadat Rusland de Krim in Oekraïne bezette en nadat ze een oorlog in het zuidoostelijk deel van Oekraïne waren begonnen legde het Westen sancties op tegen Rusland….Hierdoor kwam Rusland tot aan de rand van economisch verval en totale ineenstorting omdat de Russische economie voor 60 procent afhankelijk is van de olieprijs zoals dit ook het geval was met de voormalige Sovjet-Unie die ineenstortte toen de prijs van olie daalde van $ 35 tot $ 9 per vat.”..
?

Volgens een aantal vooraanstaande beleidsdeskundigen kan Rusland in deze omstandigheden nog maar 1-3 jaar overleven. Om hun land van totale ineenstorting te redden hebben de Russische veiligheidsdiensten een speciale operatie opgezet die een “gemeenschappelijke vijand” creëerde om zo een beroep te kunnen doen op het Westen. met andere woorden ze creëerden een reden om te verenigen. Ze beweren dat ze zich moeten verenigen om deze vijand te verslaan en daarom moeten de Westerse sancties opgeheven worden. De rol van een gemeenschappelijke vijand van het Westen en Rusland, en het plan van het Kremlin, is om de “Islamitische Staat” te bespelen. Naar mijn mening is het slotakkoord van deze speciale operatie van Russische speciale krachten om Rusland te redden, door de oprichting van een “gemeenschappelijke vijand, de eed van meest van de misleide Mujahideen van het “Emiraat van de Kaukasus” aan Abu Bakr Baghdadi. Dit zal het begin van de problemen en onrust zijn onder de Mujahideen van de Kaukasus, naar het voorbeeld van de Mujahideen in Syrië.

take down
the paywall
steun ons nu!