De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tsjetsjeense strijders openen nieuw front in Oekraïne

woensdag 11 januari 2023 21:54
Spread the love

(Brussel) Abdul Hakim al-Shishani, leider van een onafhankelijke groepering van Tsjetsjseense rebellen in Syrië,  verliet in oktober 2022 de strijd in Syrië om te gaan vechten in Oekraïne tegen Rusland. In zijn gevolg worden er zoveel mogelijk buitenlandse strijders in Syrië opgeroepen om te gaan vechten in Oekraïne.

Al-Shishani en consoorten zijn onafhankelijk van IS en andere jihadistische groeperingen in Syrië. Zij vochten eerder al in 2014 in Oekraïne. Het ziet er dus naar uit de er steeds meer buitenlandse syrië strijders verhuizen naar het nieuwe front tegen Rusland. Wil dit dan zeggen dat ze de oorlog in Syrië opgeven?

Aan de andere kant zien we wel dat op negen januari door de VN-veiligheidsraad de humanitaire grenspost Bab Al-Hawa is opgehouden op een unanieme beslissing. Dat wil zeggen dat humanitaire hulp kan blijven binnenstromen in Syrië voor 5,4 miljoen Syrische inwoners van Noord-Syrië.

Moesten er via Bab al-Hawa terroristen volgens Rusland ontsnappen naar Oekraïne dan hadden  ze zeker niet voor het verlengen van de licensie van Bab al-Hawa gestemd. Deze stemming werd gecoördineerd door de ambassadeurs van Brazilië en Zwitserland. Het is dus duidelijk dat strijders de grenzen overstekken via illegale overgangen. De grenzen van Syrië zijn natuurlijke grenzen dus dat is niet zo evident. Abdul Hakim al-Shishani werd opgepakt in Turkije enkele maanden terug, maar dan weer vrijgelaten.

Het is dus duidelijk dat de oorlogen van Syrië en Oekraïne elkaar aan het beïnvloeden zijn.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!