De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Trump

Trump

zondag 29 januari 2017 14:15
Spread the love

Ik wist dat Trump de verkiezing ging winnen van Hillary.

De Amerikanen hadden 8 jaar Obama achter de rug en wensten uiteraard niet dat Hillary, die je een soldaat van Obama zou kunnen noemen, nu voor vier jaar de VS zou gaan besturen. Ik vond het logisch. Ik geloof dat de Amerikaan eigenlijk niet voor Trump stemde, maar “tegen Hillary.” (In wezen niet, want ze had bijna 3000 000 miljoen stemmen meer dan Trump, maar met een crazy kiessysteem heb je “dit” voor). De Amerikanen hadden dan nog een keuze tussen een aantal andere republikeinen, maar de aanpak van Trump was duidelijk de meest succesvolle. Hij zei exact wat het volk wilde horen en hij acteerde ook goed. Het niveau van vele van zijn uitspraken die niet horen bij een president even ter zijde gelaten.

De wereld zou allicht beter af zijn geweest wanneer het ging over de verkiezing van een nieuwe directeur voor circus Ronaldo.

Trump viert dan wel zijn overwinning, maar een “Triumph” voor het volk kan je het niet noemen wanneer je ziet op welke onverantwoorde manier hij als een puber aandacht vraagt door vanaf de eerste dag in sneltempo wetten te ondertekenen die duidelijk niet doordacht zijn en zich onmiddellijk tegen de VS zullen keren. Het is fijn je aan je verkiezingsbelofte te houden, maar niemand zal je er op afrekenen wanneer je nadien, wanneer de strijd gestreden is, alles genuanceerd en verantwoord herbekijkt in een wereldcontext en je de tijd neemt om verantwoorde en onderbouwde beslissingen te nemen.

Een verantwoord anti-terrorisme- immigratie- en vluchtelingenbeleid dat gestaag groeit en gefundeerd is zou iedereen ten goede komen.

Ik dacht dat de clown die zich niet matuur gedroeg in de verkiezingsstrijd, iets wat “net” tot zijn succes heeft geleid, zich anders zou gaan profileren éénmaal hij president was.

Maar ik geloof ook niet dat het hem om het volk gaat. Het gaat puur over de hunker naar macht en het strelen van zijn ego. Het verwondert me dat er nog nergens een psychiatrisch verslag is opgedoken op internet, want een aantal symptomen zijn toch duidelijk. Extreem narcisme, La Tourette, en ja, een psychopaat zal hij na verloop van tijd allicht ook blijken te zijn. Nu, je bent niet schuldig als je hier aan lijdt. Het is enkel een groot probleem wanneer zo iemand president is van de VS.

Sta me toe te schrijven dat ik al enige tijd het nazisme terug ervaar.

De naam Trump klinkt op zijn minst toch wat Duits en dat is al een begin.

Hij spreekt over de uitzonderlijke genen van het Trump-ras waar schoonheid en “intelligentie” voor staan. Als jonge gast vond ik hem geen lelijkaard, ook al zijn smaken verschillend, maar ik denk dat de gelaatscrême die hij tegenwoordig gebruikt van het verkeerde merk is. En die intelligentie? Sorry Donald, in wat ik je hoor zeggen en doen kan het niet anders dan dat het woord voor jou een andere betekenis heeft dan voor de grote meerderheid op de planeet.

Maar laat ik even terug komen op het terug ontwakende Nazisme dat wortel schiet in “de kop” van Trump.

Hij zal wegen en bruggen bouwen zoals Hitler autobanhen bouwde ( Let op, bij nader onderzoek was Hitler niet de uitvinder er van en waren die er al “voor hij aan de macht kwam”, maar hij riep wel de grootschaligheid er van in het leven. Dus Alex Agnew, je zit er naast wat dit betreft in je nieuwe show) en megaprojecten en hij is nu al mensen van vliegtuigen aan het plukken die gedeporteerd worden.

Gaat de rest van de wereld toekijken of gaan we deze schooljongen die de Amerikaan onverantwoord veel macht heeft toebedeeld tijdig stoppen?

Het is niet makkelijk, Poetin is daar ook nog en die is even gevaarlijk, maar eendracht maakt toch macht, niet?

Jammer dat Europa al zo lang aanmoddert.

Nu Trump ons handje loslaat zullen we wel “moeten” op eigen benen leren staan en de eerste uitdaging is zijn beleid gezamenlijk afkeuren.

Echter wanneer ik in het nieuws hoor dat België ook gedwee naar hem zal luisteren en momenteel nog geen passagiers op Brussels airport van vliegtuigen heeft dienen te halen, dan kun je je toch zorgen maken.

Deze maatregel die voor vier maanden van kracht zou zijn heeft toch geen enkele betekenis als het over bestrijding van terrorisme gaat.

Net alsof die periode het probleem zal doen ophouden.

De enige betekenis die je er kan aan geven is :”Kijk, ik Donald Trump voeg het woord bij de daad en ik onderteken meteen wat documenten die ik trots voor de camera houd. Of het gene hij ondertekend nu echt zinvol is en steek houdt, doet er niet toe. De verpakking is belangrijker dan de inhoud, en dat kan je wel nog maken met een product uit de supermarkt, maar toch niet als het over een wereldwijd prangend probleem gaat dat met verstand en in overleg met alle staten dient aangepakt te worden.

Misschien kunnen we maar best hopen dat het probleem zichzelf oplost.

Bert Degrauwe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!