De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Trump doodgraver van de democratie

Trump doodgraver van de democratie

dinsdag 5 januari 2021 21:02
Spread the love

 

De nieuwsberichten over de wijze waarop Trump, hierin gesteund door een deel van de Republikeinse partij, in de VS de democratie ondermijnt worden alsmaar onrustwekkender. Diens eindeloze herhalingen op Twitter sinds begin november dat er gefraudeerd werd bij de verkiezingen, de talloze rechtszaken en het onder druk zetten van lokale autoriteiten waren er al ver over. Het telefoongesprek zaterdag waarin hij van de minister van Binnenlandse Zaken van Georgië eist, ook een Republikein, om voor hem de nodige stemmen te vinden zodat hij in deze staat wint, de oproep aan vice-president en senaatvoorzitter Pence om woensdag 6 januari, als de senaat kennis neemt van de beslissing van het kiescollege, de verkiezingen ongeldig te verklaren en andere kiesmannen aan te stellen, zijn herhaalde oproepen om woensdag aan het parlementsgebouw in Washington massaal te komen betogen … zijn uitlatingen van iemand die komaf wil maken met de democratie.

Niet toevallig hebben twee dagen geleden tien voormalige ministers van Defensie Trump gewaarschuwd de komende dagen het leger niet in te zetten. Laat ons hopen dat al dat spierballengedoe vooral bedoeld was om de zeer belangrijke verkiezingen vandaag van twee senatoren in de staat Georgia te beïnvloeden, maar de narcistische karaktertrekken van Trump kennende lijkt het onwaarschijnlijk dat het vanaf heden zal bekoelen. Alles lijkt erop dat hij tot de laatste dag alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat hij president-af is.

Vraag is welke middelen hij hiertoe zal inzetten. Nog snel ergens een oorlog uitlokken om vervolgens de noodtoestand uit te roepen? De schade voor de democratie wereldwijd is enorm. Het is immers te vrezen dat meer leiders wereldwijd dit voorbeeld zullen volgen en de VS nog vele jaren opgescheept zullen zitten met deze gang van zaken.

Vraag is of de zachte consensusfiguur Joe Biden zich zal kunnen transformeren tot een vechter voor het herstel van de democratie. Hopelijk ook heeft hij goede veiligheidstroepen rondom hem. Wie op CNN de oorlogstaal aan zijn adres hoort van menig Trump-supporter mag stilaan het ergste vrezen voor het leven van de president-elect.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!