De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Troika van EU, IMF en ECB maakt zich klaar om Griekse financiën over te nemen
Griekenland, EU, Imf, Eurozone, ECB, Schuldherschikking -

Troika van EU, IMF en ECB maakt zich klaar om Griekse financiën over te nemen

maandag 30 mei 2011 13:03
Spread the love

Europa maakt zich klaar om de verkoop van Griekse activa, het innen van belastingen en nog een reeks maatregelen die de Griekse schuldenberg moeten verminderen in eigen handen te gaan nemen. Het bericht staat in de Financial Times (betaalde toegang). Er is nog geen akkoord over deze maatregel, die door lokale politici zal worden aangevochten omdat hij inhoudt dat een deel van de soevereiniteit wordt opgegeven.

Tijdens het weekeinde raakte bekend dat Griekenland aan geen van de vijf overeengekomen voorwaarden voor financiële steun voldoet. Dat bleek uit een controle in Athene door de EU, de ECB en het IMF. Volgens de Britse krant dreigen ook Portugal en Ierland delen van hun soevereiniteit te moeten opgeven, nu blijkt dat de opgelegde voorwaarden voor financiële hulp de schuldenberg van die landen vergroot en niet verkleint.

Nog volgens de FT is deze maatregel een eerste stap in de richting van een fiscale unie. Die unie kan een deel van de oplossing voor de eurocrisis zijn, maar ze mag niet ontstaan door de zwakkere landen het pistool tegen de slaap te zetten.

Zowel het ECB, Het IMF en de EU blijven zich verzetten tegen elke vorm van schuldherschikking die de Europese banken in gevaar zou kunnen brengen.
 

Bron : Financial Times  / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!