De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Trailer ‘South of the Border ‘ van de Amerikaanse cineast Oliver Stone
Documentaire, Zuid-Amerika -

Trailer ‘South of the Border ‘ van de Amerikaanse cineast Oliver Stone

woensdag 7 juli 2010 13:29
Spread the love

 

‘George W. Bush zei me dat de beste manier om de economie opnieuw op gang te krijgen een oorlog is. En dat de VS zijn steeds sterker zijn geworden dankzij hun oorlogen. Dat waren zijn exacte woorden.’ Dat zegt Nèstor Kirchner, de voormalige president van Argentinië, in de documentaire South of the Border van de Amerikaanse cineast Oliver Stone. Die heeft al een aantal politiek geladen films op zijn palmares staan, waaronder JFK, Nixon, W., Platoon en Born on the Fourth of July.

De documentaire van Stone bestaat voornamelijk uit informele interviews van Oliver Stone met een aantal linkse Zuid-Amerikaanse presidenten, waaronder Hugo Chávez (Venezuela), Evo Morales (Bolivië), Lula Da Silva (Brazilië), Nèstor en Cristina Kirchner (Argentinië) en Rafael Correa (Ecuador). Stone hoopt dat zijn documentaire een ander licht zal laten schijnen op president Chavez en geheel Zuid-Amerika. Vele Zuid-Amerikaanse presidenten worden in Amerikaanse media afgeschilderd als communistische dictators en volgens Stone is dit onjuist.

Volgens critici zijn de vriendschap en adoratie die Chavez en Stone in de film voor elkaar koesteren bij wijlen genânt. Dat Chavez de voorbije jaren steeds meer kritiek te verduren krijgt omdat hij  de mensenrechten schendt, de persvrijheid beknot en de scheiding der machten niet respecteert komt in de film amper aan bod.

Mensen die worden gedemoniseerd zoals Nixon, George W. Bush en Chavez fascineren me‘, zegt Stone. ‘Dat heeft te maken met een psychologische voorliefde voor ‘underdogs’.

The New York Times heeft ondertussen verschillende historische fouten in de film gevonden, waaronder de manier waarop de verkiezingsstrijd die Chavez in 1998 aan de macht bracht wordt voorgesteld en het feit dat Colombia een veel slechter track record op vlak van mensenrechten heeft dan Venezuela, maar daarmee wegkomt omdat het land een bevriende natie van de VS is.

http://www.youtube.com/watch?v=76IxxapAHQo&feature=player_embedded

Theatrical Trailer for Oliver Stone’s upcoming documentary SOUTH OF THE BORDER. www.southoftheborderdoc.com

Bron :

www.southoftheborderdoc.com / The New York Times / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!