De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Traditionele bouwstijlen in een modern kleedje

Traditionele bouwstijlen in een modern kleedje

zaterdag 16 juli 2011 11:19
Spread the love

Het artikel dateert van 21.10.2005 maar blijft volgens mij verrassend actueel.  Is het gek dat de mens, anno 2011, in wezen nog steeds op zoek is naar voedsel, veiligheid, beschutting en bescherming, een zinvolle plek op aarde.
Het artikel gaat over de toenmalige tentoonstelling in Brussel Alter Achitecture, thema Anders Wonen.  De tentoonstelling toont traditionele bouwmethodes met eigentijdse waarde.  Hedendaagse architecten halen hun inspiratie uit een lang vervlogen tijd.  Toch is gevlochten bamboe bijna zo sterk als ijzer.  Soepel, licht en buigzaam en bestand tegen water en aardbevingen.  Wat dacht je van ondergronds wonen zoals bepaalde stammen in Algerije ooit deden.  Een opgemerkte bijdrage is die van Nader Khalili, Amerikaans architect van Iranese afkomst.  Zijn creatie noemt de Sandbag shelter.  De obushut, woning  van gras en aarde en traditionele bouwstijl van de Musgums, een vissers- en paardenvolk uit Tsjaad en Kameroen doorstond probleemloos de tand des tijds en kan tot 15 en 20 meter hoog gebouwd worden.  Deze laatste bouwstijl wordt vandaag nog toegepast.

google: calearth.org
Nader Khalili

www.avoe.org
www.woodstacker.net

take down
the paywall
steun ons nu!