De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tony Blair: “George Bush is mijn vriend”
Irak, Iran, VARA, Godsdienst, Tony Blair, George W. Bush, Wouter Bos, Paus Benedictus -

Tony Blair: “George Bush is mijn vriend”

vrijdag 15 oktober 2010 18:50
Spread the love

Dat vertelt de oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, tijdens zijn lang interview (beter gesprek) met Wouter Bos, tot voor 7 maand Nederlands vice-premier onder Balkenende.

Het gesprek vond plaats in Amsterdam waar Blair zijn memoires komt promoten. (Engelse titel : « My journey »), en wel op verzoek van « Pauw & Witteman », het soms zeer serieuze praatprogramma van de VARA om 23 uur, elke werkdag (op Nederland 1). 

Het verhaal van Bos bij Pauw & Witteman, met uittreksels, kan men bekijken op: http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=18368&tx_ttnews[backPid]=116&cHash=06a7639bdcc62741e26c4a29204893e9

Het volledige gesprek tussen Blair en Bos op : http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=18367&tx_ttnews[backPid]=116&cHash=38c236fd93be81be50dea96a81c62594

Blair en Bush beslisten om Irak te bombarderen en te bezetten, zonder dekking van de Veiligheidsraad, en tegen de oppositie van o.m. Frankrijk en België (Louis Michel).

Blair is van Labour, Bos van de Nederlandse PvdA, ze zijn dus van dezelfde politieke familie. Blair is is ook uitvinder van ‘de Derde Weg’ voor de sociaal-democratie, die zowel bij Guy Verhofstadt als in de Vlaamse Sp-a aanhangers kende (of nog kent).

Blair bewondert Bush, zo legt hij uit aan Bos, omdat Bush een beslissing durfde nemen die hogelijk impopulair was, nl. de inval in Irak. “Ik bewonder de eenvoud en helderheid waarmee hij besliste na 9/11”. “Wij gingen akkoord dat de bedreiging van de veiligheid anders moest aangepakt worden”.

Maar, vraagt Bos: « Moest u dan niet nadenken over de consequenties? Dat we nieuwe terroristen zouden kweken ? Is de wereld nu veiliger geworden ? En de leugens! die van (VS-minister van BZ) Colin Powell in de Veiligheidsraad over de (onbestaande) massavernietigingswapens; uzelf (Blair) die zei in het parlement dat de raketten van Saddam hier konden zijn binnen 45 minuten; dat Al Qaida en Saddam dezelfde waren?

Blair antwoordt: “Dat is de kwestie niet. Er was onrecht in Irak, Saddam was een dictator, dus moesten we ingrijpen”.

Of er een verband is tussen veiligheid en olie, komt bij Pauw en Witteman niet aan bod. Eens goed het hele gesprek beluisteren.

Bos beschrijft de opvatting van Blair over leiderschap: het lijkt belangrijker voor Blair dat men een besluit durft nemen dat niemand goed vindt, het is bewijs van moed en kracht. Het lijkt minder van belang of dat besluit wel goed is.

Spijt of twijfelen? Blair: “Dat doet men voor de beslissing; achteraf moet men zijn belissing verdedigen”.

Waarom verliezen de socialisten?

Bos, Blair, Pauw en Witteman praten ook over de redenen voor het verlies van de sociaaldemocratie (“links”) in Europa. En Bos ziet als richtlijn voor “links” dat er eerlijk moet gecommuniceerd worden over de klimaatdreiging, dat de Islam in Nederland zal blijven, maar dat “kansloze” migranten moeten geweerd worden. Zekerheden die moeten blijven zijn sociale zekerheid en onderwijs. Heel even vermeldt Bos ook ongerustheid bij de mensen over ‘bedreiging van hun baan’. Maar hoe dat wel zou komen, of welke boodschap “links” daarover moet geven, vertelt hij ons niet. Bos werkt nu voor KPMG, dat terecht stond in het process Lernout en Hauspie, en daar vrijgesproken werd. In de VS betaalde KPMG wel voor een “schikking” om aan een proces te ontsnappen. 

De Standaard heeft ook een (veel korter) interview versierd met Tony Blair. Toevallig of niet gaat dat over zijn godsdienst en over de paus. http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=M530O7C9&word=blair

Blair zegt:

Ik heb het geluk een passie te hebben die groter is dan de politiek, te weten religie.’ (Blair zegt natuurlijk ‘religion’; het Engels kent geen tweede woord voor ‘godsdienst’, maar dat bedoelt hij zoals meteen blijkt).

“Het religieuze extremisme groeit en dat komt omdat we het niet goed aanpakken. Het is juist dat slechts een kleine groep overgaat tot terrorisme, maar hun gedachtegoed wordt gedeeld door een veel te grote groep. Ze denken allemaal dat het Westen in oorlog is met de islam en precies dat idee moeten we bestrijden.’

“De paus moet de schandalen aanpakken en ik denk dat hij dat doet. Ik heb hem verschillende malen ontmoet en ik vind hem een buitengewoon eerbaar en fatsoenlijk man. Ik blijf hem steunen.’

Waarom zitten de sociaal-democratische partijen overal in Europa in de verdrukking?

“De reden daarvoor is heel simpel: de linkse partijen zeiden na de financiële crisis dat de staat opnieuw modieus is. En dat is, vrees ik, een vergissing.

“Links verliest als het conservatief begint te denken.’

“Als het publiek voor conservatieven stemt, is het heel onwaarschijnlijk dat het dat doet omdat het vindt dat links niet links genoeg is”.

Tot besluit: gelukkig hebben we hier een wijze man die van aanpakken weet. Onmiddellijk na zijn aftreden als premier bezocht hij op het Vaticaan Benedictus-Ratzinger. Ons vermoeden dat Blairs oorlog en de vernietiging van Irak geïnspireerd was door zijn katholiek geloof wordt steeds waarschijnlijker. Zijn uitspraak dat het religieuze fanatisme groeit (enzovoort, zie hierboven) wordt dus bewaarheid: namelijk, bij de christelijke leiders van het Westen (of moet ik zeggen: het christelijke Westen?).

Ervan uitgaande dat Blair en Bush niet werkelijk een rode lijn naar God hadden, hebben we dus te maken met hallucinerende godsdienstfanaten. Ze voerden wel het bevel over de machtigste legers aller tijden, die beschikken over uranium- en waterstofbommen.

Atheïst zijnde ben ik geneigd van te zeggen: God beware ons.

Naschrift op 29 jan 2011: zopas heeft Blair het Westen opgeroepen om zich klaar te maken, militair in te grijpen tegen Iran. ‘Zij zijn tegen onze way of life’. Zie: http://uk.reuters.com/article/2011/01/22/uk-britain-blair-idUKTRE70K00O20110122   Blair die in de katholieke god gelooft, en dus ook in de hemel en de hel, is blijkbaar zeker dat Sinte Pieter hem zal binnenlaten. Maar vallen zijn herhaalde aansporingen niet onder de anti-terrorisme wetten? Hij maakt ongetwijfeld deel uit van een netwerk dat plannen bediscussieert om een oorlog te beginnen. Dat is voldoende voor levenslang, lijkt mij. Britse betogers willen dat hij voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschijnt, voor zijn misdaden in Irak.

take down
the paywall
steun ons nu!