De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Toeristen in Amsterdam mogen geen broodjes meer eten!

Toeristen in Amsterdam mogen geen broodjes meer eten!

woensdag 26 september 2018 16:21
Spread the love

Het wassen beelden museum van Madame Toussaud mag wel het Wax Museum genoemd worden. Een museum is immers gericht op het ontvangen van toeristen. The Hoxton, Greenhouse, dat mag best in een Nederlandse stad. Het centrum van Amsterdam staat vol met namen in he Engels. Natuurlijk, de toeristen moeten ook hun weg kunnen vinden.
Maar een winkel naar de eigenaars vernoemen mag dan weer niet. Anne & Frank moest en zou uit het straatbeeld verdwijnen. En dat is volgens een ambtenaar bij de gemeente en een gemeenteraadslid, nog niet genoeg. Blijkbaar moet de hele winkelstraat leeglopen!

De regels worden nu als een toom, een dik boek, in de richting van winkeliers geworpen. Er zijn dan ook zo veel wetten, regels en regeltjes dat het bijna onmogelijk geworden is ze allemaal netjes op te volgen!

Is de gemeente Amsterdam bezig onze mooiste binnenstad te vermoorden of is er hier sprake van een persoonlijke hetze?
Tot nog toe hield Marieke van Doorninck, de wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid. zich vooral bezig met het beschermen van prostituees en het asfalteren van straten met WC-papier, hergebruikt of niet. Maar ze moet natuurlijk haar indrukwekkende lijst van voorzittende nevenfuncties uitbreiden met een lidmaatschap van de gemeenteraad. En dat doe je alleen als je ook in die positie indruk maakt. Dus moet er een voorbeeld komen!

De naam Anne & Frank mag dan een wat vreemde keuze zijn geweest, voor een bakkerij in de binnenstad, maar daarom nu een all out frontale aanval openen tegen het bedrijf, dat nu Bakkerij Andere Koek heet, en het te ‘beschuldigen’ van het aantrekken van toeristen, is eigelijk maar onder een noemer te vangen: onzinnig!
Groen Links is een idealistische politieke partij. Je zou moeten kunnen aannemen dat persoonlijke carrieres van de leden niet hoog in het vaandel staan. Maar voor Marieke van Doorninck maakt die partij blijkbaar een uitzondering. Haar carriere in de politiek mag best getekend worden door persoonlijke falen en verkeerde besluiten, waar gewone mensen die proberen een boterham te verdienen het slachtoffer van mogen worden. Zou het kunnen dat hier sprake is van een persoonlijke aanval? Was het gekookte eitje een beetje te groen naar je smaak, Marieke? Of toch gekocht in de supermarkt, en niet groen dus?

Een bijna oneindige reeks gemeenteraden heeft in Amsterdam, en op andere plaatsen in Nederland, een ondoordringbaar netwerk van wetten en regels gecreeerd, waar mensen als Marieke graag misbruik van maken. Machtshonger en het opleggen van de will aan anderen lijken belangrijke drijfveren voor Marieke, niet echt goed voor het welzijn van de stad Amsterdam of haar bevolking. Zeker niet goed voor Anne en Frank.

Amsterdam is een beetje van ons allemaal. De stad is vooral ook een deur voor toeristen naar de rest van het land. Voor veel reizigers is Amsterdam een visitekaartje van Nederland en de Nederlanders, ook die in het buitenland! Toeristen weren uit de binnenstad is een onzinregel, alleen gemaakt om mensen te pesten, lijkt het wel! Dat er over beslist werd in een geheime stemming mag dan ook voor zichzelf spreken! En overigens, is de burgemeester ook niet van Groen Links?

Foto: Gemeente Amsterdam creative commons. Public figure!

take down
the paywall
steun ons nu!