De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tine Van Rompuy organiseert miljonairs-fietsroute in Vlaams Brabant

Tine Van Rompuy organiseert miljonairs-fietsroute in Vlaams Brabant

woensdag 22 juni 2011 00:31
Spread the love

Tesamen met de Miljonairstaksfanclub www.miljonairstaks.be organiseer ik op zaterdag 25 juni om 13u30 een fietstocht langsheen de miljonairs in Vlaams-Brabant van Haacht-Wespelaar en Keerbergen. Ook het ACV regio Leuven doet mee.
In Haacht-Wespelaar fietsen we langsheen de Bierroute. Bij de brouwerij van Haecht gaan we het vermogen van de familie Van der Kelen na. Even verderop in Wespelaar houden we halt bij de woonst van de familie de Spoelbergh van AB InBev. De Spoelbergh is de rijkste belgische familie met een bijeen ‘gespaard’ vermogen van 20,192 miljard euro.
In Keerbergen, 2de rijkste gemeente van België, rijden we door de bossen en voelen we ons benomen, lichtjes bedwelmd door het mondaine. Rondom het meer van Keerbergen wonen alleen nog maar miljonairs : Jacques Vermeire, Willy Van den Wyngaert, Herman Schueremans,..
Wat we vragen is een miljonairstaks. 1% vermogensbelasting op vermogens boven de 1 miljoen €, het eerste eigen huis tot 500.000 euro niet inbegrepen. Dat is niet veel, maar het zou wel 8 miljard euro per jaar opbrengen. Gewoon een kwestie van rechtvaardigheid!
25 km fietsen langsheen de miljonairs van Haacht en Wespelaar maar ook langsheen de prachtige natuurgebieden van de Dijle in Tremelo en Boortmeerbeek.

Doe je mee? Vertrek om 13u30 aan het station van Haacht. Graag vooraf inschrijven bij tine.vanrompuy@telenet.be of sms naar 0486/834040.

Waarom een miljonairs-fietsroute?

Na een fietstocht vorig jaar in West-Vlaanderen (Dallas route) en in Oost-Vlaanderen (Waasland-route) wil ik als meter van de miljonairstaksfanclub ook eens in mijn eigen regio fietsen. De rijkste familie van België woont namelijk 10 km verderop in Wespelaar. Ik wil echt dat een vermogensbelasting een politiek feit wordt. Het is zo onrechtvaardig dat de gewone man belastingen bijbetaalt voor de euromiljonairs. Want dat gebeurt er nu! Door het feit dat politici in België de rijksten amper belast, betaalt Jan met de pet 30% belastingen of meer. De miljonairstaks moet op de politieke agenda komen.

Kan je iets over de Bierroute Vlaams-Branbant. Valt er met bier zoveel geld te verdienen?

De Bierroute heeft haar naam niet gestolen. We rijden langs de brouwerij van Haacht waarvan de algemeen directie een vermogen bezit van 82 miljoen euro. We doen ook een ommetje langs het domein van de familie de Spoelbergh in Wespelaar met een vermogen van 20,192 miljard euro in 2011.

Je maakt de tegenstelling tussen de rijkdom van de rijkdom van de familie de Spoelbergh tegenover het loon van een werkneemster uit de buitenschoolse kinderopvang. Wat meen je daaruit te besluiten?

Ik was geschokt toen ik zwart op wit de cijfers opzocht. Het vermogen van de familie de Spoelberch steeg op 2 jaar tijd van 13,76 miljard euro in 2009 tot 20,19 miljard euro in 2011. Dat is een stijging met 6,43 miljard euro of ook 47%! Een werkneemster van de buitenschoolse kinderopvang daarentegen heeft tussen 1 januari 2009 en 1 januari 2011 3% loonopslag gekregen zijnde 40 euro, index en anciënniteitsverhogingen inbegrepen. Ik heb berekend dat als het loon van onze kinderbegeleidstermet één euro stijgt, dat dan het vermogen van de familie de Spoelberch met 160 miljoen euro toeneemt. Dat is toch het toppunt van ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Soms zeggen mensen tegen mij : “Maar Tine, die rijken hebben er toch ook voor gewerkt.” Dan antwoordt ik : “Mijn collega’s kinderbegeleidsters werken hard en op zeer onregelmatige uren. Ze moeten soms zelf opvang zoeken voor hun eigen kinderen en meestal werken ze dan nog halftijds.” De familie de Spoelberch worden rijk door vermogen dat vermogen creëert.

Mogen we nu nog Stella of Jupiler of Maes pils drinken tijdens je fietstocht?

(lacht) Tijdens de Bierroute schenken we Taybeh-bier ter ondersteuning van het Palestijnse volk. Het is heel lekker en te verkrijgen in de Wereldwinkel.
Tijdens de fietstocht die je ook Keerbergen aan, de 2de rijkste gemeente van België. Aan wat merk je dat zoal?
We fietsen rondom het meer van Keerbergen. Je kan het meer zelf niet bereiken omdat het volgebouwd is met sjieke villa’s. Hier wonen enkele BV’s zoals Herman Schueremans, de vroegere organisator van Torhout-Werchter en Jacques Vermeire. Rondom het meer van Keerbergen bevindt zich ook de Keerbergen Golf Club. Om toe te treden betaal je 2500 € en als lidgeld 1500 €. Betreedt je als niet-lid het golfterrein dan riskeer je een boete van 100 €.

Leg je je niet teveel toe op het spotten van rijken. Wat wil je daarmee bereiken?

In Keerbergen betalen de inwoners 5,5% gemeentebelasting. Daarmede behoort Keerbergen tot de laagste van België. De omliggende steden scoren veel hoger. Haacht klokt af opn 7,1%, Leuven op 7,5%. Maar ook de armste gemeente van België, Sint-Joost-ten-Node , vraagt 7,5% belasting aan zijn arme inwoners die ruim minder dan de helft verdienen van de bewoners van Keerbergen. Hoe rijker je bent hoe minder belastingen je betaalt. Hoe armer je bent hoe meer belastingen je betaalt. Deze onrechtvaardigheid wil ik aanklagen. Het spotten van rijken is symbolisch. Het dient om politici aan te sporen tot het stemmen van een vermogensbelasting. De komende tijden zal minstens 17 miljard euro moeten bespaard worden. Ik wil niet dat dit moet opgehoest worden door de gewone mensen. Ik wil zeggen aan de politici : hef eindelijk die miljonairstaks. Dan heb je al 8 miljard euro ter beschikking, bijvoorbeeld om de sociale zekerheid te redden.

Is zo’n fietsroute pure ernst of is het ook fun?

De fietsroute loopt ook langsheen mooie natuurgebieden. We volgen de wondermooie meanders van de Dijle. Hier valt er rustig te fietsen op een vlak parcours. Terwijl is het volop genieten van wijdse landschappen. Maar ook de bossen van Keerbergen stralen rust uit.

Je schreef in de brochure van de Bierroute dat je ook op enkel overwachte dingen stootte. Zeg eens.

Ik kan het niet nalaten om nog een aspect van deze bijzondere streek te tonen. In deze regio zijn er veel overblijfselen van verzet tegen de Duitse bezetting ten tijde van de 2de wereldoorlog. We passeren bunkers en wat verderop ligt een antitankroute. Aan het einde van onze fietstocht beleven we een ontroerend moment. We rijden langsheen de XXste Konvooistraat lansheen de spoorlijn tussen Boortmeerbeek en Haacht. Hier werd in 1943 het 20ste Jodenstransport vanuit de Dossin-kazerne te Mechelen naar Auschwitz door de weerstand gestopt. 115 gedeporteerden konden definitief ontsnappen. Nergens anders in Europa werd tijdens de 2de wereldoorlog een dergelijke bevrijdingsactie uitgevoerd op een Jodentransport om ontsnappingen mogelijk te maken. Beklijvend vind ik dit.

Dit is de 3de miljonairsfietstocht. Zijn er nog andere op komst?

Als meter van de fanclub hoop ik nog metekindjes te krijgen. Aan route in West en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant denk ik bijvoorbeeld denk ik ook aan de provincies Antwerpen en Limburg. Ook Sint-Martens-Latem, de rijkste gemeente van België moet de moeite waard zijn.

Practisch :
Bierroute Vlaams-Brabant. 25 km fietsen langsheen de miljonairs van Wespelaar en Keerbergen. Maar ook langsheen de Dijlemeanders in Haacht en Boortmeerbeek.
Afspraak op zaterdag 25 juni om 13u30 aan het station van Haacht.
Doe je mee? Graag vooraf inschrijven bij tine.vanrompuy@telenet.be of sms naar 0486/834040

take down
the paywall
steun ons nu!