De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tijdgenoten, streekgenoten met kinderen: voed uw jongens en meisjes op

donderdag 3 juni 2021 16:49
Spread the love
“EDUCATE YOUR SONS”? Educate your sons and daughters!
De roep voor meer meisjesvriendelijke opvoeding van jongens klinkt dezer dagen luid. Het probleem lijkt me breder. De morele oproep en conclusie, in al haar krachtige eenvoud, is onomkoombaar:
“Educate your boys and girls”
Je kunt er niet meer naast lijken, hoe ouders sinds een generatie in een dubbele beweging wegkeken van hun kinderen en hun schuld aan affectie, nabijheid en opvoedende liefde trachtten afkopen met spullen. Hoe zij zich lieten vangen in een samenleving die vanuit twee zeer krachtige polen werd georganiseerd. Met een boutade en verwijzing naar een heel oud zeer: toen, in de tijd van Julius Carsar: arbeid en spelen. Heden: 《Werk en consumptie》.
Persoonlijk heeft mijn lot mij van beiden in  grote mate los weren te zingen. Ik heb gewerkt met hulpvragers, maar buiten het salaris circuit. – De opvoedende rol, de ouders zijn schuldig door verzuim. De les springt overal in het oog. Ik beschrijf als essayist al zeker drie decennia de situatie.  Zowel het nest van de Gorilla,  leert ons de les, waar immense warme betrokkenheid is en dus groot engagement naar de jongen. Als het sterk toegenomen zwerfvuil in de bossen, een terrein dat mij.goed bekend is.
Maar er zijn ook scherpere bewijzen.  Zoals de vele kinderen en jongeren die compleet verloren lopen. Sommigen weten.niet meer wat hun geslacht is. Sommigen gaan aan comazuipen ten onder. Zeer velen raken depressief. Velen plegen zelfmoord. Ik beschreef onlangs nog hoe elke dag tegenwoordig kinderen van tien met dit plan bij Spoed staan. Deskundigen wijzen erop dat kinderen met zelfmoordplannen, dat dit vijftien jaar geleden niet bestond. Zowel kinderen als Opvoeding zijn sterk verwaarloosde waarden.
Als ik op mijn beurt een en ander in de vorm van een boutade mag aanbieden, dan zo
20 AD: BROOD EN SPELEN (PANEM ET CIRCENSES)
2020 AD: ARBEID EN AUTO’S
Aan ons allen is het,
in deze lage landen met gematigd zeeklimaat,
om aan bewustzijn en remediëring te werken.
Het oudste beroep ter wereld is aan herwaardering toe.
Voor mannen én vrouwen.

Vrolijke Inuitmoeder met kindje op de rug. Foto Kees Verspeek o.m.i en S. Hublou

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!