De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

tijd voor progressieven  wereldwijd om zich te verenigen: Sanders & Varoufakis  starten nieuwe beweging

tijd voor progressieven wereldwijd om zich te verenigen: Sanders & Varoufakis starten nieuwe beweging

zaterdag 1 december 2018 15:43
Spread the love


(Afbeelding: Progressive International )

 

Tijdens een driedaagse bijeenkomst in Burlington, Vermont (VS) van 250 vooraanstaande progressieven uit de VS en daarbuiten is op vrijdag 30 november de nieuwe beweging ‘Progressive International’ gelanceerd.

Dat gebeurde gedurende een rondetafelgesprek op de tweede dag waaraan naast Bernie Sanders en Yanis Varoufakis ook Niki Ashton, lid van het Canadese Lagerhuis; David McWilliams, Econoom en Journalist; Ada Colau burgemeester van Barcelona en Jeffrey Sachs, Econoom, deelnamen.

Yanis Varoufakis presenteerde de lancering met een verzoek aan progressieve groepen en individuen wereldwijd, te reageren op een open oproep tot actie. Om samen te vechten voor waardigheid, vrede, welvaart en de toekomst van onze planeet

“Er wordt een wereldwijde oorlog gevoerd tegen arbeiders, tegen onze omgeving, tegen democratie, tegen fatsoen”,

verklaart de open oproep van ‘Progressive International’.

“Een netwerk van rechtse facties werkt grensoverschrijdend samen om de mensenrechten uit te hollen, dissidenten het zwijgen op te leggen en onverdraagzaamheid te bevorderen.” Sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw heeft de mensheid niet zo’n existentiële bedreiging ondervonden, Om ze te verslaan, kunnen we niet gewoon teruggaan naar de falende status-quo van de laatste decennia. Onbelemmerde globalisering beloofde vrede en welvaart, maar het leverde in plaats daarvan een financiële crisis, onnodige oorlog en rampzalige klimaatverandering op.”

Als onderdeel van de lancering bracht ‘Progressive International’ deze video uit, waarin werd uitgelegd waarom de nieuwe inspanning nodig is en de zwaarte van die taak.

Tijdens de presentatie betuigde de premier van IJsland haar steun middels een video. Eerder had de voormalig linkse Braziliaanse presidentskandidaat Haddad al zijn medewerking verleend.

Normaal gesproken steekt bij mij een gezonde argwaan op bij dit soort pretentieuze taal. En ik zie ook niet helemaal duidelijk hoe de beweging denkt zich te gaan organiseren, wat hun strategie is en hoe een beweging die zo groots is opgezet, toch nog een basisbeweging kan blijven, maar ik denk wel dat ze een punt hebben als ze zeggen dat het de hoogste tijd is om een tegenwicht te bieden aan de ultrarechtse golf die over de wereld trekt en mens en milieu bedreigt. Ik hoop dus dat er veel steun komt uit alle linkse/progressieve hoeken en gaten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!