De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tibet’s roep om hulp
Tibet china 'daila lama' militair klooster monnik brand non journalist mensenrecht diplomaat wereldwijdpetitie -

Tibet’s roep om hulp

dinsdag 8 november 2011 14:41
Spread the love

Nog maar een paar dagen geleden verliet Palden Choetso haar nonnenklooster, overgoot zichzelf met benzine en stak zichzelf in brand, terwijl ze pleitte voor een ‘vrij Tibet’. Een paar minuten later overleed ze. In de afgelopen maand hebben negen monniken en nonnen zichzelf in brand gestoken als protest tegen het toenemende Chinese politieoptreden tegen de vreedzame Tibetaanse bevolking.

Deze drama’s zijn een wanhopige noodkreet om hulp. Chinese veiligheidsdiensten met machinegeweren slaan monniken in elkaar en laten hen verdwijnen, nemen kloosters onder vuur en doden zelfs oudere mensen die de kloosters verdedigen – in een poging Tibetaanse rechten te onderdrukken. China heeft de toegang tot de regio ernstig aan banden gelegd. Maar als wij sleuteloverheden zover krijgen om diplomaten naar de regio te sturen om deze gewelddadigheden te onthullen kunnen we levens redden.

We moeten snel zijn — deze verschrikkelijke situatie loopt totaal uit de hand achter een gordijn van censuur. We hebben al vaak gezien dat wanneer diplomaten bepaalde verschrikkingen met eigen ogen zien, ze gemotiveerd zijn om in actie te komen, en de politieke druk op te voeren. Laten we Palden’s tragische oproep beantwoorden en een massale petitie overhandigen aan de zes regeringsleiders met de meeste invloed in Beijing, waarin we hen vragen een missie naar Tibet te ondernemen en zich uit te spreken tegen de onderdrukking. Teken de petitie en stuur ‘m door naar zoveel mogelijk anderen!

https://secure.avaaz.org/nl/save_tibetan_lives/?vl

Tibetanen stikken door de Chinese wurggreep. Het wordt ze onmogelijk gemaakt hun religie in vrijheid te belijden – zelfs voor het downloaden van een foto van de dalai lama kan een Tibetaan in de gevangenis belanden. En het wordt steeds erger: militaire colonnes blokkeren de grootste kloosters en dwingen monniken “vaderlandslievende herscholingsprogramma’s” te volgen. Deze vreselijke situatie loopt uit de hand.

Sinds het begin van dit jaar hebben 11 monniken en nonnen zichzelf in brand gestoken, en na elk protest wordt China’s greep fermer. Voor Tibetanen is zelfverbranding een zware opoffering, wat hun wanhoop kenbaar maakt. Ze geloven dat het plegen van zelfmoord een verwoestend effect heeft op de cyclus van reïncarnatie, en dat het je zelfs 500 levens terug kan brengen. Maar de situatie in Tibet is dermate afschuwelijk dat nonnen en monniken hun positie in de cyclus opgeven voor internationale aandacht en vrijheid voor hun broeders en zusters.

De Chinese overheid staat niet toe dat journalisten of mensenrechtenonderzoekers de regio betreden – een paar dagen geleden werden journalisten van Sky News en AFP gedwongen het gebied te verlaten. Maar diplomaten kunnen toegang verzoeken en het gebied betreden. Zoals we weten van Syrië, zijn zij de beste manier om nieuws uit eerste hand te krijgen, de Chinese regering te laten weten dat de wereld toekijkt, en een politieke dialoog over Tibetaanse rechten op hoog niveau te starten.

Het is aan ons om wereldwijd aan de bel te trekken. Als we de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, India, Frankrijk, Australië en de EU nu overhalen om een delegatie te sturen, kunnen zij China tot actie aanzetten. We hebben geen tijd te verliezen – teken de urgente petitie en deel deze e-mail met anderen:

https://secure.avaaz.org/nl/save_tibetan_lives/?vl

take down
the paywall
steun ons nu!