De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

The Weather Underground

The Weather Underground

maandag 7 januari 2013 21:58
Spread the love

President Obama himself kwam een poosje geleden in opspraak, omdat hij al sinds 1995 vriendschapsbanden onderhield met ene Bill Ayers en diens vrouw. Beiden waren in de jaren zeventig prominente leden van de The Weather Underground, later vaak afgekort als The Weathermen. De kiem van de beweging lag in SDS, een progressieve anti-kapitalistische studentenbeweging. Doelwit was het establishment tout court, en de Vietnamoorlog en de heksenjacht tegen de communisten in het bijzonder. Hun aanvankelijk ludieke en studentikoze acties kregen eind jaren zestig een gewelddadig karakter, wat meteen ook de geboorte inluidde van The Weathermen.

Aanslagen op overheidsgebouwen, rellen en knokpartijen waren schering en inslag. De beweging sympathiseerde ook openlijk met de Black Panthers. Door de moord op diens frontman Fred Hampton in 1971 radicaliseerde de beweging nog eens. Ze was echter geen lang leven beschoren. De groepering ging midden jaren zeventig ten onder aan onderlinge fricties en een gebrek aan structuur. Op die korte tijd kregen ze wel een reputatie vergelijkbaar met de Baader Meinhof groep in Duitsland.

De documentaire geeft een goede inkijk op dit bont gezelschap van ultra-linkse anarchisten en legt haarfijn hun drijfveren en ideologie bloot.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!