De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

The Sun Trip Europe 2021 van start
Opinie -

The Sun Trip Europe 2021 van start

woensdag 16 juni 2021 17:13
Spread the love

 

Hoog bezoek vanmiddag aan het Leuvense stadskantoor. Sportschepen Johan Geleyns verwelkomde er enkele tientallen internationale deelnemers aan de fietswedstrijd ‘The Sun Trip Europe 2021’ die vanmiddag van start ging in Brussel en de deelnemers 10.000 km ver brengt door meer dan 30 landen om over een tweetal maanden te eindigen in Lyon.

De deelnemers rijden niet op een gewone fiets maar op een ebike die gevoed wordt door energie afkomstig uit zonnepanelen. De ebike op een andere manier opladen is strikt verboden. Onderweg moeten ze vijf checkpoints passeren: Riga (Letland), Constante (Roemenië), Passo Stelvio (Italië), Pico de Veleta (Spanje), Porto en om te finishen in Lyon.

De organisatoren lanceren met deze wedstrijd een krachtig statement. Wat elektrische voertuigen – zowel auto’s als fietsen – moeten we inderdaad in de richting van een directe elektriciteitslevering door zonnepanelen. De massale elektriciteit die we nodig hebben om te voldoen aan de voorspelde elektrificatie van ons voertuigenpark gaan we anders immers nooit op een duurzame manier kunnen opwekken (lees hiervoor mijn boek ‘Fifty Ways to Leave Your Car. Duurzame alternatieven voor de auto’). En de technologie is voorhanden om zowel elektrische auto’s (via panelen op het dak en langs de zijkanten) als fietsen van voldoende zonne-energie te voorzien.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!