De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

The New York Times / De financiële sector is een gigantische parasiet …
Financiële sector, Amerika's, Drukpers, Dagblad, Parasiet -

The New York Times / De financiële sector is een gigantische parasiet …

donderdag 9 september 2010 14:19
Spread the love

Na de Financial Times, nu ook de New York Times: gedrukte krant verdwijnt

 

De printversie van de New York Times houdt in de toekomst op te bestaan. Is dit groot nieuws of geen nieuws? Eerder groot nieuws, omdat de uitspraak uit de mond van Arthur Sulzberger komt, de voorzitter en uitgever van ‘s werelds bekendste krant. Sulzberger deed de uitspraak op een conferentie in Londen.

Hij bevestigde ook dat de krant begin volgend jaar een betaalmuur zal oprichten naar een model dat verschillende kranten vandaag al hanteren en waarbij geregistreerde lezers maandelijks gratis een aantal artikels kunnen raadplegen. Regelmatige lezers van de internetkrant zullen moeten betalen via het First Click Free-betaalsysteem van Google.

Indien de papieren versie van de NYT ophoudt te bestaan zal dat grote gevolgen hebben voor de redactie van de Amerikaanse krant. Die zal dan onvermijdelijk ingekrompen worden, tenzijn de krant alsnog een onontgonnen digitale geldbron weet aan te boren. Analisten schatten de kost van de redactie op zo’n 200 miljoen dollar per jaar, terwijl de digitale online inkomsten slechts 150 miljoen dollar zouden bedragen.

In mei meldde de Britse zakenkrant Financial Times al dat ze binnen vijf jaar geen papieren versie meer zou drukken.  ‘[De FT] investeren veel in online aanwezigheid. Doch, ze zien het einde van print komen.  Die roze krant heeft zoveel herinneringen voor zoveel mensen dat ik niet denk dat de krant volledig zal verdwijnen, maar ze zullen zeker minder kranten gaan drukken- dat proces is nu al bezig. In sommige geografische regio’s wordt nu al afgestapt van drukken,’ zei Madi Solomon, een manager bij FT’s moederberijf Pearson, toen.

Bron : Express.be

_______________________________________________________________

‘De financiële sector is een gigantische parasiet die niet langer een reden van bestaan heeft’

 

Straffe taal van de Chinees Andy Xie, een voormalig topeconoom van de zakenbank Morgan Stanley, op de website Caixin:

‘Maar institutionele investeerders zijn ook tussenpersonen. Waarom zouden we die mensen moeten betalen om geld te beheren? Zeker niet omdat ze bovengemiddeld presteren. Meer dan 90% van de institutionele investeerders doen het slechter dan het marktgemiddelde. Ze rechtvaardigen hun kostprijs door te zeggen dat ze het verzamelen en verwerken van informatie goedkoper maken. Maar die uitleg houdt niet langer steek. Elk individu kan vandaag tegen kostprijs virtueel nul dezelfde informatie terugvinden als een fondsenbeheerder. De kans dat de financiële sector stilaan maar zeker structureel zal verdampen is dus niet denkbeeldig.

Die sector heeft steeds minder toegevoegde waarde voor zijn klanten en de reële economie omdat hij steeds meer afhankelijk wordt van de onwetendheid van klanten en van de kennis die hem toelaat het systeem te snel af te zijn. De sector wordt daardoor volatieler en kwetsbaarder voor bubbels. Tijdens de laatste financiële crisis kon de financiële sector zich enkel in stand houden door de reële economie te gijzelen.

Zolang de beleidsmakers niet begrijpen dat de financiële sector niet langer noodzakelijk is voor de reële economie en dat die sector dus drastisch moet worden ingekrompen, zal die sector een gigantische parasiet blijven die boven op de reële economie leeft.’

De commentaren van Xie vormen een deel van een opiniestuk waarin hij uitlegt hoe technologie komaf zal maken met de inefficiënties van de service-industrie en grote aantallen mensen in de ontwikkelde wereld overbodig zullen worden, net als dat reeds met de productie-industrie is gebeurd.

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!