De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Terugdenkend aan vredesbetogingen in de jaren ’80

Terugdenkend aan vredesbetogingen in de jaren ’80

donderdag 13 maart 2025 12:16
Spread the love

Oudstrijders zoals ik denken deze dagen met weemoed terug aan de massale vredesbetogingen in het begin van de jaren ’80 tegen de kernraketten die de VS wou installeren in Florennes. Het ging de vredesbeweging toen niet alleen om het feit dat ons land met deze kernraketten bij een nucleaire oorlog een uitgelezen doelwit zou worden voor de tegenpartij. Ook het feit dat installaties met kernraketten op Europese bodem het onveiligheidsgevoel in Rusland sterk deed toenemen en op die manier het risico op een verdere bewapeningswedloop en fatale nucleaire escalatie vergrootte was een grote bezorgdheid. Vandaag doet zich iets gelijkaardig voor en kan men zich opnieuw de vraag stellen of de massale bewapening die de EU plant en het voornemen om na een vredesovereenkomst eigen troepen te gaan installeren aan de (nieuwe) Russische grens het onveiligheidsgevoel en risico op een escalatie niet vergroot.

Dat Rusland drie jaar terug Oekraïne binnenviel is een absolute schande, maar onder meer een gevolg van het feit dat het land zich bedreigd voelde door de wens van het Oekraïense regime om toe te treden tot de EU en de NAVO. Het land werd hiertoe al sinds het midden van de jaren ‘90 aangemoedigd door de VS in weerwil van beloften die dit land in 1991 deed aan Gorbatsjov om de NAVO na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet oostwaarts uit te breiden. Bedoeling van de Russische inval was om er een regime te vestigen dat zoals in Wit-Rusland en Georgië Ruslandgezind is en om de opstand van de Russische meerderheid in de provincies Donetsk en Loegansk tegen het regime nog meer te steunen dan voorheen.

De Europese leiders willen ons doen geloven dat Rusland na Oekraïne ook ons zal aanvallen hetgeen ongeloofwaardig is. Sinds de uitspraken van Trump over de toekomst van de NAVO wil de EU plots 800 miljard gaan investeren in een eigen wapenarsenaal. Deze investering zal niet alleen het onveiligheidsgevoel in Rusland sterk doen toenemen, het zal de Europese landen ook verplichten om fors te bezuinigen op andere uitgaven. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld is al beslist om de ontwikkelingshulp met de helft te reduceren om het defensiebudget tot 2,5 procent te kunnen doen toenemen. België wil de volgende vier jaar 17,2 miljard extra uitgeven aan defensie en begrotingsminister Van Peteghem maakte afgelopen zondag in de VTM-studio’s duidelijk dat dit geld onder meer gehaald zal worden via besparingen “waarover de regering nog moet beslissen”. Waar zijn ze, de vredesactivisten van toen?
Luc Vanheerentals

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!