De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Terugbetalen aan de burger of uitkeren aan de aandeelhouders ?

Terugbetalen aan de burger of uitkeren aan de aandeelhouders ?

woensdag 3 maart 2010 11:29
Spread the love

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters verwacht voor dit jaar “weinig of geen” terugbetalingen door KBC van de staatssteun, meer dan vijf miljard euro, die de bank ontving tijdens de crisis. Zijn conclusie om geen geld uit te geven dat men nog niet heeft is correct.Hopelijk trekt hij een even terechte conclusie als KBC zou overgaan tot het uitbetalen van een dividend.

In januari gaf topman Vanhevel immers zelf toe dat de kredietkost afgelopen jaar relatief laag bleef in België. Voor het nieuwe jaar is de bankverzekeraar zelfs optimistisch, waarbij verwezen wordt naar de economie die stilaan aantrekt in België en in Centraal-Europa. Zo hoopt hij zelfs op een nettowinst dit jaar. In dat geval zou de bank volgend jaar opnieuw een cash dividend kunnen uitkeren. Als je weet dat KBC in het derde kwartaal een nettowinst geboekt heeft van 528 miljoen euro en in het kwartaal ervoor 302 miljoen euro, dan zegt dat genoeg.

Mij lijkt het logisch dat de burger eerst zijn centen terug gaat krijgen alvorens KBC zijn aandeelhouders opnieuw rijkelijk gaat belonen. Of gaan we opnieuw dezelfde toer op?

take down
the paywall
steun ons nu!