De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Terremoto Mentiroso in Chili
Chili, Aardbeving, Wijn, Oxfam-wereldwinkels -

Terremoto Mentiroso in Chili

dinsdag 9 maart 2010 15:26
Spread the love

Leo Ghysels op 8/03/2010 10:00:05
Onderwerp: ‘Terremoto mentiroso’

Vrijdag 5 maart. Goed aangekomen in Santiago en zonder veel problemen met de bus naar Curicó gereden. In de luchthaven was het hoofdgebouw nog buiten gebruik, de douane had letterlijk zijn tenten opgeslaan op het tarmac van de luchthaven.

Langs de weg van Santiago naar Curicó was het effect van de aardbeving niet altijd even goed zichtbaar. Maar bij het binnenrijden van Curico werd de ravage mij pas echt goed duidelijk.
Raúl noemt het ‘un terremoto mentiroso’ – een leugenachtige aardbeving. Sommige delen van de stad zijn immers helemaal niet geraakt, andere delen zijn erg zwaar beschadigd. Vooral de oude huizen, dikwijls nog in leem opgetrokken, hebben de aardbeving niet weerstaan. De kerk van Curicó is ingestort, net zoals het grote gebouw op de Plaza Major en het gebouw van ‘La Prenza’, de bekende Chileense krant.

In het centrum van Curicó zie je overal puinhopen. Honderden vrachtwagens met puin rijden af en aan.

De nieuwe gebouwen bleven behoorlijk gespaard. Enkele grote flatgebouwen zijn op het eerste zicht intact, maar leden wel structurele schade.

Samen met Raúl toeren we rond in de stad om de schade op te meten. De toestand in de arme buitenwijken is erg verschillend. De nieuwe arbeidershuisjes die de afgelopen 20 jaar zijn gebouwd hebben de aardbeving wonderwel doorstaan. In deze wijken zie je overal Chileense vlaggen uithangen als symbool van solidariteit. Opnieuw zijn het vooral de oude, traditionele ‘adobe’ of lemen huisjes die de grootste schade hebben.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!