De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tentoonstelling “Ontmoeting”

Tentoonstelling “Ontmoeting”

dinsdag 10 september 2013 20:19
Spread the love

Er zijn mensen die weids zijn als de zee. Daar aan de rand zitten en wachten hoort dan ook niet. Men moet duiken in het diepe blauw, en kijken wat er schuit in het hart. Orhan Benli is ook zo een kunstenaar. Stil is hij, liefdevol, geeft vertrouwen. Je zou bijna denken wat een simpel persoon, tot je zijn werken ziet.
Zijn werken zijn de deuren die voor hem opengaan. Voorbij dat punt ontdek je de kunstenaar.
 Stap voor stap zie je de keuren een verhaal vertellen. Hoofdpersonage is Orhan Benli.
 

Benli is geboren op 1954 te Maras in het dorpje kizilok, hij is een Avsar wat wil zeggen migrant.
Zoals onze voorvaders zeggen, toen we migreerden naar de bergachtige Cukurova ontdekte een leerkracht mijn talent. Hij zei dat “ik altijd moest schilderen en sindsdien ben ik het atelier niet meer uitgekomen. Doeken, verf, borstels en verfverdunners hebben mijn Avsar ziel naar een ander dimensie gevoerd”, zegt Orhan Benli.
 Later is hij verhuist naar Kadirli, waar hij tijdens de zomermaanden blootsvoets de krantenbedeling deed. Tijdens de woelige jaren van Turkije volgde hij zijn opleiding in Istanbul, en bleef toen eveneens de grootste tijd in de atelier’s.

Mijn kleuren waren toen bruintinten, wie weet zag ik de wereld ook op die manier.

Ik ontmoette Orhan benli toen ik 15 jaar was. Schilderkunst was als een virus die zich spreide over mijn aders. Deze virus leidde mij via een vriend naar Orhan Benli. Zoals bij zovelen liet hij ook mij toe in zijn wereld, en was behulpzaam waar hij kon. Vooral zelfvertrouwen was iets wat ik van hem heb geleerd. Toen de jaren zich als fotos verwijderden van ons leven heb ik hem opnieuw gevonden. Onze gesprekken waren als onze schilderijen.

Toen dachten we, laten we onszelf in de zelfde wereld waarin we ons bevinden meevoeren, op de golven van de kunst. Hier zijn we dan samen met deze grootmeester op de golven van de zee.

Onze koers is Belgie.

Op 1 november 2013 zullen twee werelden elkaar ontmoeten in de galerij “Artworld”.

Deze belangerijke en gekende kunstenaar zal ons op 1 november vereren tijdens de opening van de tentoonstelling.

Iedereen die van kunst houd is uitgenodigd op de receptie.

 Data : 1 november
 Plaats : Artworld Gallery
 Adres : Volkerenlaan 20 2610 Wilrijk- Antwerpen
 Receptie: 19u
 Info : artworldgallery@gmail.com
 Gsm : 0483 06 00 82

take down
the paywall
steun ons nu!