De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ten Oorlog!
Tijdingen, Editoriaal Tijdingen -

Ten Oorlog!

dinsdag 22 maart 2011 21:29
Spread the love

De ‘internationale gemeenschap’ heeft in uitvoering van de resolutie over Lybië  het vliegverbod in Lybië (‘no fly zone’) gevestigd. De opmarcherende troepen van kolonel Khadafi zijn met raketten en bommen tot stilstand gebracht. De Arabische Liga zet zich achter die oorlogsvoering. Het is, zoals Prof. Rik Coolsaet stelt, een oorlog waarbij je het begin kent maar niet het einde. Khadafi is een niet te onderschatten politiek strateeg. Zowel binnen het fel verdeelde Lybië als internationaal. Officieel is er geen einddoel dan het verdedigen van de Lybische burgerbevolking. Maar feitelijk willen de USA en de EU Khadafi weg, en een regimeverandering. Zonder grondtroepen lijkt dat onmogelijk. Het Westen is weer zeer hypocriet. Nu verdedigt men de opstandelingen in Lybië maar ze hebben jarenlang de dictators gesteund. Nu laten ze de opstandelingen in Jemen en Bahrein stikken, en zijn ze langzaam om kritiek te uiten op de dictatuur in Saoudi-Arabië.
De binnenlandse politiek in Frakrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft de voorrang. Ondertussen verliest Sarkozy in de Franse verkiezingen… Het buitenlands imago helpt niet veel.
Men moet ook voorzichtig zijn om de Arabische Liga aan boord te houden. De EU wil Khadafi kwijt… Men zal heel voorzichtig moeten zijn want de Arabische volkeren zijn niet USA- of EU-gezind. Komt daar nog bij dat de USA en in mindere mate de EU Israël blijven steunen tegen alle beter weten in. Let op, jaarlijks krijgt Israël 3 miljard dollar steun van de USA.

En ons binnenland?
Wouter Beke (CD&V) doet het onmogelijke om De Wever en Di Rupo bijeen te brengen rond een echte staatshervorming. Zijn kansen zijn niet groot. De ontslagnemende regering Leterme doet het goed tot zeer goed. Ze heeft ook de conjuctuur mee en onze schuldenlast verminderd. Toch is een echte regering ten zeerste nodig. Iedereen is het daarmee eens, vooral voor de bevolking. We kunnen het ons niet permitteren om eindeloos rondjes te blijven draaien. Wat ook te betreuren is, is dat de N-VA een zo treurig neoliberaal programma heeft. Dat is ook voor Vlaanderen een slechte zaak.

Uw, Tijdingen

take down
the paywall
steun ons nu!