De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dégaze - Cyclotour - Les Awirs (januari 2022). Foto: Tegengas

Tegengas reageert op woekerwinsten van gascentrales : “Fossiel gas heeft geen plaats in betaalbaar energiesysteem”

Profiterend van torenhoge gasprijzen, maakten de vijf grootste fossiele gascentrales van Engie in ons land elk zo'n €40 miljoen euro winst in het afgelopen jaar, ofwel een vertienvoudiging ten opzichte van het jaar voordien, zo toont energieregulator CREG vandaag aan in een nieuw rapport. Burgerbeweging Tegengas reageert en roept op tot actie.

dinsdag 8 februari 2022 17:54
Spread the love

 

“Terwijl de torenhoge energieprijzen als een strop rond de nek van vele gezinnen hangt, boekt Engie momenteel woekerwinsten, met haar gas- en kerncentrales. Het markprincipe faalt met andere woorden volledig om betaalbare en duurzame energie te voorzien,” zo reageert Gert-Jan Vanaken van Tegengas.

Het CREG-rapport roept verder ook vragen op over de noodzaak van het miljard euro subsidies dat Engie binnenhaalde voor de bouw van twee nieuwe gascentrales, hetzij zo’n 30 miljoen euro per nieuwe centrale per jaar.

“Dit is de wereld op z’n kop”, zo gaat Gert-Jan Vanaken verder. “De factuur passeert tweemaal bij de huishoudens. Via de subsidies betalen we eerst met z’n allen voor de bouw van nieuwe gascentrales en daarna zullen we ook in de toekomst vast zitten aan torenhoge energierekeningen aangezien gascentrales flink duurder zijn dan hernieuwbare energie.”

“Als we iets leren uit deze crisis, laat het dan zijn dat fossiel gas absoluut geen plaats heeft in een duurzaam en betaalbaar energiesysteem.”

In coalitie met onder andere Climaxi en de socialistische vakbond ABVV, voert Tegengas komende vrijdag 11 februari actie tegen de hoge energieprijzen. De acties vinden plaats aan de Luminus-gascentrale in Gent en de Engie-centrale in Antwerpen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!