De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tegengas reageert op CRM-veiling: “Wij zijn het investeringsrisico voor de bouw van fossiele gascentrales”
Tegengas

Tegengas reageert op CRM-veiling: “Wij zijn het investeringsrisico voor de bouw van fossiele gascentrales”

vrijdag 1 oktober 2021 13:53
Spread the love

Gisteren, donderdag 30 september verstreek de termijn voor energiebedrijven om mee te dingen naar subsidies voor de bouw van nieuwe fossiele gascentrales (CRM). Luminus doekte opvallend genoeg de plannen op voor de uitbreiding van de centrale in Wondelgem in Gent na blijvende tegenkanting van actiegroep Tegengas. Verder rijst er nu twijfel of energiereuzen RWE en ENGIE wel deelnamen aan de veiling.

De projecten waarvan de deelname aan de veiling wel is bevestigd, worden actueel geconfronteerd met juridische onzekerheden. Het burgerinitiatief Tegengas/Dégaze ziet dan ook een verzwakt CRM en blijft zich verzetten tegen de bouw van alle nieuwe gascentrales. Zo kondigde de groep eerder deze week al aan een procedure bij de Raad van State aan te spannen om de vergunning voor de gasgestookte stroomcentrale van Seraing aan te vechten.

“Onze strijd loont,” zo reageert Tegengas. “De bezwaarschriften van lokale burgerinitiatieven hebben heel wat juridische onzekerheid gecreeërd voor de verschillende gas projecten. Wij, als kritische burgers, blijken het investeringsrisico voor deze fossiele reuzen.”

Tegengas claimt met name dat haar juridische acties alvast de uitbreiding in Wondelgem (Gent) en vermoedelijk ook de bouw van de centrale in Dilsen-Stokkem een halt heeft kunnen toeroepen. “In tijden van gevaarlijke klimaatverandering is het tegenhouden van fossiele projecten dan ook niet meer dan logisch,” zo gaat de actiegroep verder.

“Wij blijven in verzet gaan tegen de overige vergunningen en blijven de verschillende lokale groepen steunen tegen de toekomst van vervuilende en onnodige fossiele gascentrales.”Van de drie bedrijven die hun deelname aan het CRM wel hebben aangekondigd, is er geen enkel zeker dat zij tijdig over de vereiste milieuvergunning zullen beschikken, zo beweert Tegengas.

“Eneco heeft een gewijzigd projet ingediend voor een elektriciteitscentrale in Manage (840 MW), maar tegen de vergunning werd opnieuw beroep aangetekend door buurtbewoners. Luminus heeft een project in Seraing (870 MW) ingediend, maar Tegengas zal beroep aantekenen bij de Raad van State om de door het Waals Gewest bevestigde vergunning aan te vechten. Tessenderlo N.V. heeft haar project voor een elektriciteitscentrale van 900 MW ingediend, maar afgelopen weekend bewees de lokale oppositie van de burgers sterk te staan. De vergunning wacht overigens nog steeds op een beslissing van Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (Milieu-N-VA),” zegt Tegengas.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!