De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Tegengas
Tegengas

Tegengas fietst 300 kilometer tegen fossiel gas en kernenergie: “Meer energie produceren is niet de oplossing” 

Burgerbeweging Tegengas fietste zondag de laatste etappe van de vijfdaagse cyclotour langs de zeven mogelijke bouwlocaties voor nieuwe fossiele gascentrales. Op de site van Engie in Flémalle werd een groot spandoek boven de openbare weg gehangen met daarop de tekst: "Ni gaz, ni nucleaire. Ni ici, ni ailleurs" (Geen gas, geen kernenergie. Niet hier, nergens). Op een brug over de weg stond in grote rode letters de slogan 'Dégaze' geschilderd. 

maandag 30 mei 2022 21:14
Spread the love

 

Aan de cyclotour, 300 kilometer in totaal met onderweg 9 acties, deden meer dan 100 mensen mee. Tegengas protesteert met deze fietstocht tegen de bouw en subsidiëring van nieuwe fossiele gascentrales én tegen het langer openhouden van de kernreactoren in Doel en Tihange. In plaats daarvan pleit de groep voor het radicaal omlaag brengen van de energievraag.

“Méér energie produceren is niet de oplossing voor de klimaatcrisis, hoge energieprijzen of energieafhankelijkheid. Minder energie gebruiken wel”, zegt Ike Teuling van Tegengas. “In plaats van subsidies uit te delen voor nog meer fossiele infrastructuur, of een zak geld aan Engie te geven om kerncentrales langer open te houden, dienen we alle middelen te gebruiken om net de vraag naar energie op een rechtvaardige manier omlaag te brengen.”

Foto: Tegengas

De laatste dag van de fietstocht startte in Luik en voerde door de Maasvallei langs de twee gascentrales in aanbouw van Engie en Luminus. “Deze twee fossiele gascentrales samen zullen ieder jaar naar schatting een astronomische 25 terawattuur fossiel gas verbranden, dat is maar liefst 13% van het totale Belgische gasverbruik. We hebben er echter alles bij te winnen om zo snel mogelijk van het gas af te geraken, niet enkel Russisch, maar álle fossiel gas”, verklaart Ike Teuling. “Gas voedt oorlog, gas doet energieprijzen pieken en gas ontwricht het klimaat. Anno 2022 is er geen enkele goede reden om – mét zelfs subsidies erbij – gloednieuwe gascentrales te bouwen.”

 

Tegengas is een burgerbeweging die bestaat uit mensen die de negatieve impact van nieuwe fossiele gascentrales van dichtbij ervaren, én uit mensen uit de milieu-, antinucleaire en andere sociale bewegingen. Tegengas verzet zich tegen het subsidiëren en bouwen van nieuwe fossiele gascentrales in België en staat ten volle achter een volledige en definitieve kernuitstap in 2025. De beweging ijvert voor een rechtvaardige transitie naar een samenleving die minder energie verbruikt om de noden van ons allen in te vullen binnen de grenzen van de planeet.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!