De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dégaze - Cyclotour - Les Awirs (januari 2022). Foto: Tegengas
Tegengas vzw

Tegengas eist vernietiging vergunning gascentrale Engie bij Raad van State

Donderdag 8 september pleit Tegengas voor de rechter bij de Raad van State in de procedure tegen de bouw van een nieuwe fossiele gascentrale in Les Awirs. Tegengas vecht samen met omwonenden deze vergunning van Engie aan en eist dat de bouw van de gesubsidieerde centrale, waarvoor de voorbereidende werken reeds gestart zijn, onmiddellijk wordt stilgelegd. Voorafgaand aan de zitting vond ook een protestactie plaats.

donderdag 8 september 2022 13:47
Spread the love

 

“Midden in een gascrisis een fossiele gascentrale bouwen met publiek geld laat zien dat het energiebeleid van deze regering totaal ontspoord is. In plaats van honderden miljoenen aan Engie cadeau te doen zou dit geld naar de miljoenen huishoudens moeten gaan die steeds meer moeite hebben met het betalen van hun energiefactuur”, zegt Ike Teuling van Tegengas.

“Engie krijgt deze gascentrale cadeau van de belastingbetaler, terwijl het bedrijf schaamteloos haar woekerwinsten blijft doorsluizen naar de aandeelhouders”.

Engie kreeg rond de 500 miljoen Euro subsidie toegekend om de bouw van de gascentrale in Les Awirs mogelijk te maken. “Engie krijgt deze gascentrale cadeau van de belastingbetaler, terwijl het bedrijf schaamteloos haar woekerwinsten blijft doorsluizen naar de aandeelhouders”.

Begin dit jaar stapte burgerbeweging Tegengas samen met omwonenden naar de Raad van State om de aan Engie verleende vergunning voor de bouw van een nieuwe megagascentrale te laten vernietigen. Tegengas vindt dat de vergunning, en met name het CRM-subsidiemechanisme, te weinig rekening houdt met de impact op het milieu en het klimaat.

Een nieuwe gascentrale zal de CO2-uitstoot in Wallonië significant doen stijgen, wat in strijd is met het Waals Klimaatdecreet. Daarnaast zal ook de Belgische gasvraag stevig de hoogte in worden geduwd.

Tegengas zal donderdag samen met omwonenden om 9:30 uur aanwezig zijn voor de Raad van State (Wetenschapsstraat 33) voor een protest. De zitting start om 10:00 uur. Equal Partners, het advocatenbureau dat eerder de Belgische klimaatzaak won, zal Tegengas vertegenwoordigen tijdens de hoorzitting.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!