De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tegen linkse taboes

Tegen linkse taboes

woensdag 30 maart 2016 16:21
Spread the love

Voedt u jongens op

Ik wil Lukas Van Der Talen bijtreden met zijn opinie ‘Foute linkse verkramptheid’ die verscheen op deredactie.be. Ja, we hebben als links bepaalde problemen in de maatschappij te weinig durven benoemen omdat deze niet in ons verhaal passen. We moeten uit die taboesfeer en zaken die fout lopen bespreken en aanpakken. Zo niet zoeken mensen alternatieven. 

Patriarchale cultuur

Ja, er zijn problemen bij Belgen met een migratieachtergrond die gedeeltelijk cultureel te verklaren zijn. Namelijk problemen veroorzaakt door de patriarchale cultuur. Die is in de monotheïstische religies sterk aanwezig. Een aanzienlijk deel van de mensen met een recente migratieachtergrond beleeft met de islam zo’n monotheïstische religie.  

Het probleem binnen de patriarchale cultuur is dat het een maatschappij vormt waar mannen het dominante geslacht zijn. Dat uit zich er in dat jongens vrij worden gelaten tegenover meisjes die worden over beschermd. Je merkt dat erg in het straatbeeld in buurten waar die cultuur leeft, meer jongens en mannen dan vrouwen kleuren het straatbeeld. Wanneer jongens reeds van jongs af aan de straat op mogen terwijl hun zussen thuis moeten blijven is dat niet goed voor hun opvoeding. Niet alleen in de manier waarop jongens naar meisjes kijken, ook niet omdat groepjes louter bestaand uit jongens of mannen vaker hinderlijk gedrag vertonen dan dit voorkomt bij gemengde of vrouwelijke groepjes. Dat hinderlijk gedrag stopt meestal vanzelf eens men tot de jaren van verstand komt (lees: een vrouwelijke partner vindt) maar in sommigen gevallen evolueert het naar crimineel gedrag.

Of het nu gaat over de docu ‘Femme de la rue’,  mensen die zich onveilig voelen in bepaalde buurten of de 22 maart terroristen, conservatief-islamistische mannen zijn steeds aanwezig in deze negatieve verhalen. Het is aan mensen uit die gemeenschap, niet om zich te verontschuldigen, maar om zich af te vragen hoe dat komt. Het antwoord is de patriarchale cultuur. 

Daarom een oproep aan die gemeenschap: voedt u jongens op. 

Hou hen iets meer in de gaten en laat de meisjes een beetje meer vrij. Geen betere sociale controle dan een gemengde vriendenkring van jongens en meisjes. 

Mannen zijn niet de baas over het gezin, dat zijn beide ouders samen. 

Vrouwen, laat je niet doen door je man, vrouwen zijn evenwaardig aan mannen. Je kan altijd op de gemeenschap rekenen indien nodig. 

Islamofoob

De kans bestaat dat menig lezer mij als een rechtse islamofoob beschouwt. Wel, ik kan mij in de spiegel kijken, dat klopt niet. Ik heb opmerkingen over alle monotheïstische religies. Die zijn namelijk achterhaald en seksistisch. Zo leert de Thora ons min of meer net als de Koran dat de rol van de vrouw er in bestaat kinderen te krijgen, liefst jongens en zich dient te onderwerpen aan de man. Een vrouw behoort haar man toe en moet onder toezicht staan van een man (echtgenoot of vader). 

Ook in de Bijbel staat geschreven; de mens en zijn vrouw. We hebben zelf gezien welke gevolgen het onnatuurlijke celibaat kan hebben. De pedoseksuele daders zijn hier geen islamistische migranten maar Vlaamse, katholieke priesters. 

Ik ben dus geen islamofoob maar een anti-seksist. De bekendste islamofoob, Geert Wilders, noemt de Joden een broedervolk en Israël een bondgenoot. Nochtans staat dat land bekend om zijn militaire agressie en onderdrukking van de Palestijnen. Ik raad Wilders trouwens echt eens aan naar de psycholoog te gaan om zich te laten behandelen tegen zijn islamofobie, ziekelijk gewoon.

Daarbovenop is er het ruimere plaatje dat links wel ziet. Zo is de jongens-straatcultuur niet enkel te verklaren vanuit seksisme maar ook omdat mensen te klein wonen in achterbuurten, door werkloosheid en uitsluiting door racisme. Dat zijn dan weer neveneffecten van het kapitalisme. 

Ook begrijpen wij de frustratie binnen de islamistische wereld door het westerse imperialisme in het Midden-Oosten en elders. 

Nog een verschil met islamofoob-rechts is dat het bij hen enkel de andere is die slecht is. Terwijl de oer-Vlaamse cultuur ook haar problemen kent die ik wil benoemen. Zo zijn Vlamingen binnenvreters. Communiceren, zeker met vreemden, valt hen moeilijk en we beleven een eerder koude sfeer op straat. Wanneer ik vijf meter de taal- Franse of Nederlandse grens oversteek krijg ik veel vaker een bonjour/goedendag.  Als je die introverte Vlaamse cultuur vergelijkt met de warme, de assertieve doch respectvolle omgang in meer zuiderse landen… 

Wie denk dat wij altijd beter zijn heeft het goed mis. Je kan heel wat leren van andere culturen, uit alles het beste halen en zo je eigen cultuur samenstellen, die van de 21ste-eeuwse wereldburger. Een dominante cultuur, zoals het Vlaams-Belang (de Vlaamse) of de Taliban (de Islamistische) willen is het tegenovergestelde van waarvoor ik pleit. 

Hoe dan ook, welke je het beste past, wie je ook bent, jij-hoort-er-bij!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!