De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tassen laten bedrukken: 3 redenen om te kiezen voor katoenen tassen

Tassen laten bedrukken: 3 redenen om te kiezen voor katoenen tassen

dinsdag 13 juni 2017 12:14
Spread the love

Sinds 2016 zijn gratis plastic tasjes in Nederlandse winkels niet meer toegestaan.

Deze maatregel maakt een einde aan de grote hoeveelheden plastic tasjes die bijna 40 jaar lang een grote ecologische impact hebben gehad.

Wat zou de biljoenen plastic tasjes die tot vorig jaar in Nederland werden geconsumeerd, kunnen vervangen? Papieren tassen, bioplastic en biologisch afbreekbare plastic tassen of toch katoenen tassen? Het is alweer lang geleden dat er gestreden werd om deze plek in onze huishoudens.

Doordat er zoveel oplossingen aangeboden worden door verschillende fabrikanten is het voor de verantwoordelijke winkeleigenaar niet altijd makkelijk kiezen.

Maar alles lijkt er tot nu toe op te wijzen dat er geen tegenargumenten bestaan voor de simpele stoffen tas. Milieuvriendelijk, stevig en mooi; stoffen tassen zijn van alle markten thuis.

Milieuvriendelijker

Het duurt ongeveer 400 jaar voordat een plastic wegwerptasje in de natuur is afgebroken. Gemiddeld worden ze maar 20 minuten gebruikt. Het is dus wel te begrijpen waarom deze tasjes in Nederlandse winkels inmiddels niet meer gratis weggegeven mogen worden.

Maar de traditionele papieren tassen komen er niet veel beter van af. Deze dragen bij aan de ontbossing en de productie is erg energieverspillend. Daarnaast zijn ze ook niet heel sterk. Je kan ze dus, in tegenstelling tot stoffen tassen, niet hergebruiken.

Dus komen we terecht bij katoenen, canvas of juten tassen. Deze zijn gemaakt van natuurlijke vezels en zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten.

Het is waar dat stoffen tassen duurder zijn dan plastic tassen, en sommige winkeliers hebben er dan ook moeite mee om het oude gebruik van plastic achter zich te laten.

Maar vergeet niet dat stoffen tassen niet alleen beter voor het milieu zijn, maar dat er ook een verandering in consumptiegedrag te zien is; consumenten zijn geneigd om steeds minder plastic te gebruiken.

Het niet meer gebruiken van plastic tassen in je bedrijf is dan ook niet alleen de weg naar een beter en duurzaam milieu, het is ook beter voor het imago van jouw merk.

Sommige aanbieders van op maat gemaakte tassen gaan nog een stapje verder dan anderen en bieden tassen aan die gemaakt worden van biologisch katoen (zoals Maxilia). Niet alleen is biologisch katoen beter voor het milieu, het gaat ook nog eens langer mee dan gewoon katoen! Dit komt doordat biologisch katoen een natuurlijke samenstelling heeft en er minder chemicaliën aan het productieproces te pas komen.

De inkt voor de bedrukking volgt ook de milieuvriendelijke trend. Dit wordt tegenwoordig op basis van water gemaakt, zonder gevaarlijke toevoegingen of giftige producten.

En naast dat ze biologisch afbreekbaar zijn, zijn stoffen tassen ook nog eens herbruikbaar. Je kan gerust zeggen dat veel klanten nog lang plezier zullen hebben van de tas die je ze de week ervoor hebt verkocht. En aangezien winkelen niet het enige is waar je de tassen voor kan gebruiken, worden ze vaak getransformeerd naar handige, esthetische en wasbare accessoires in de badkamer, het kantoor, enzovoorts.

Sterker

Een ander voordeel is dat de stoffen tassen robuuster zijn vanwege hun dikte. Waar er vroeger tenminste vier plastic tassen nodig waren voor zware boodschappen, wordt er nu slechts één stoffen tas gebruikt om alles in te pakken.

Je klanten zullen hun tas kunnen vullen zonder bang te zijn dat het handvat het niet houdt, of dat een puntig object zich in de bodem van het plastic boort tijdens de reis naar huis.

De kracht van de stoffen tassen zorgt er ook voor dat ze vaker te gebruiken zijn. Reken er maar op dat de tas met jouw merk honderden keren zal worden ingezet.

Natuurlijk zie je veel modellen met verschillende sterktes voorbijkomen tijdens je zoektocht naar een stoffen tas. Sommige tassen zijn speciaal voorzien van een verstevigde kartonnen bodem voor meer stabiliteit.

Let ook op de zomen en het materiaal van de handvaten, helemaal als je zware producten verkoopt.

Je keuze zal gebaseerd zijn op het volume en het gewicht van de producten die je verkoopt. Waarom zou je niet zoals vele andere winkels, een paar verschillende modellen en formaten aanbieden die bruikbaar zijn voor de verschillende producten die je op de plank hebt staan?

Tassen_laten_bedrukken

Mooier

Als je voor stoffen tassen kiest betekent het dat je met de tijd meegaat en je een modern en trendy merk laat zien!

Sommige merken hebben slim gebruik gemaakt van de potentie van stoffen tassen en hebben voor prachtige en originele ontwerpen gekozen waardoor ze niet zouden misstaan als cadeau.

Een slimme strategie: door je klanten een duurzame, praktische en esthetische tas aan te bieden, krijg jij de kans om je tas in gebruik te zien in een andere context dan winkelen.

Gepersonaliseerde stoffen tassen worden niet alleen gebruikt om producten uit je winkel mee te nemen; ze zullen ook je visuele imago en je merk uitdragen.

Heb je een chique kledingwinkel? Een naturel juten tas zal een verfijnd en authentiek gevoel toevoegen aan je imago. Verkoop je etenswaren? Een kleine, witte katoenen tas zal ervoor zorgen dat er een fris en positief gevoel overblijft als klanten je zaak verlaten.

Elk merk is uniek en de opties zijn eindeloos.

Je kan je tas decoreren met een rits, een koord, zakken, een riempje in leer of fluweel… Laat je verrassen!

Tot slot, hoewel de keus voor een stoffen tas de meest duurzame en milieuvriendelijke optie lijkt moeten we dit benadrukken; het is bedoeld voor hergebruik.

Want wat nu echt weleens de prullenbak in kan, is de wegwerpcultuur. Consumenten worden zich hier ook steeds bewuster van, dus ga mee met de tijd!

take down
the paywall
steun ons nu!