De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Screenshot [GECENSUREErt].com

Tanks voor nieren – Georganiseerde orgaanroof in Oekraïne

donderdag 25 mei 2023 21:39
Spread the love

In 2021 keurde het oekraïense parlement een wet goed, die bepaalt dat oekraïeners postuum orgaandonor kunnen worden zonder enige voorafgaandelijke schriftelijke toestemming en zonder toestemming van familieleden. Met mensenrechten loopt het oekraïense parlement duidelijk niet hoog op…

De afgelopen 9 jaar heeft de oekraïense regering talrijke wetten aangenomen die orgaantransplantatie vergemakkelijken. In 2021 keurde het oekraïense parlement wet 5831 goed, die bepaalt dat oekraïeners, inclusief kinderen, postuum orgaandonor kunnen worden zonder enige voorafgaandelijke schriftelijke toestemming en zonder toestemming van familieleden. Deze situatie, in combinatie met de lopende militaire operatie, geeft aanleiding tot bezorgdheid over het groeiende aantal vermisten en hun verband met illegale operaties. “Van 2013 tot 2014 is de mensenhandel in Oekraïne verdubbeld”, zegt de amerikaanse journalist en schrijver George Eliason. Al negen jaar lang verslaat George de gebeurtenissen aan de frontlinies en verzamelt hij bewijzen van wreedheden door het oekraïense regime.

In de documentaire delen families die geliefden hebben verloren onder mysterieuze omstandigheden hun pijnlijke ervaringen. Journalisten, medische deskundigen en mensenrechtenactivisten presenteren de bewijzen die zij in de loop der jaren hebben verzameld. Wat hebben ze tot nu toe ontdekt?

Artsen zonder Grenzen verscheen in 2015 in Oekraïne. Nadat de internationale liefdadigheidsinstelling – die humanitaire medische zorg verleent aan mensen in conflictgebieden – de regio betrad, leken echter maar weinig mensen ter plaatse enthousiast. Vervolgens zijn er beweringen opgedoken dat Artsen zonder Grenzen mogelijk verbonden is met het fenomeen van de zogenaamde “ripperdokters”. En de beschuldigingen zijn niet geheel nieuw. Zes jaar na de oorlog in Kosovo bracht de voormalige aanklager van het Tribunaal van Den Haag, Carla Del Ponte, een boek uit waarin zij Artsen zonder Grenzen beschuldigde van orgaanhandel in Kosovo. “Onder het mom van een humanitaire missie houden zij zich bezig met orgaanhandel en verdienen daar grof geld mee“, beweert ook Goran Petronijević, een internationaal advocaat uit Servië. De documentaire werpt een licht op de alarmerende situatie rond orgaanhandel en verkent parallellen tussen de gebeurtenissen in Kosovo en in Oekraïne.

De auteurs van de film ontmoeten journalisten, artsen en publieke activisten die uitleggen hoe Oekraïne een markt is geworden voor donororganen voor het Westen en hoe de oekraïense wetten, die de procedure voor het transplanteren van menselijke organen vereenvoudigen, de criminelen helpen. Deskundigen leggen uit dat het onmogelijk is geroofde menselijke organen naar het buitenland te exporteren zonder de hulp van de veiligheidsdiensten, grenswachten en de regering zelf. Zij wijzen er ook op dat vertegenwoordigers van oekraïense staatsagentschappen en internationale organisaties “onder het mom van een humanitaire missie betrokken zijn bij deze sinistere misdaad en illegale handel”.

——————————————————————
Voor u verdergaat: misschien herinnert u zich dit beeldfragment nog? (duur: 3 seconden)

————————————————————————-

Tanks for Kidneys

Investigating cases of organ trafficking in Ukraine

Trailer; duur: 52 seconden

Integrale doc.; duur 54:34
gepubliceerd: 24 mei 2023
Engels, russisch gesproken. Engels ondertiteld

Deze documentaire in het russisch:

Na het bekijken van deze documentaire, is het misschien tijd om de bovenstaande Youtube-video nog eens in z’n context te bekijken en samen met Bernard Kouchner al deze russische desinformatie hartelijk weg te lachen (duur: 1:07):

(Bernard Kouchner; 27 februari 2010)

Dit is misschien ook de moeite waard om te lezen:

Le Monde Diplomatique: “Trafic d’organes au Kosovo : un rapport accablant
par Jean-Arnault Dérens, 4 janvier 2011

Bovenstaande documentaire is een productie van [GECENSUREErt].com. De censuur is niet waterdicht. Met een Proximus DSL-abonnement is het zonder extra ingreep mogelijk bovenstaande pagina’s te bereiken en de video’s af te spelen (standaard ingestelde Proximus DNS-servers: 195.238.2.22 en 195.238.2.21).

Mocht het u niet lukken, doe dan een internet-opzoeking naar “censorfree dns servers” en hoe u de DNS-instellingen van uw computer(-netwerk) kan aanpassen.

Een programmaatje dat hierbij nuttig kan zijn is bv ‘DNS jumper‘. Er bestaan ongetwijfeld nog tientallen gelijkaardige programma’s.

Dit alles te klasseren onder: wat VRT u nooit zal vertellen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!